Makrela smażona
- Makrela - 2 świeże sztuki (800 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na makrelę smażoną krok po kroku
Świeże filety z makreli umyj.
Przypraw je solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryczką chilli, skrop sokiem z cytryny.
Olej rozgrzej na patelni.
Na rozgrzany olej wyłóż rybę. Smaż do momentu, aż stanie się w większości biała.
Przekręć na drugą stronę. Smaż maksymalnie 2-3 minuty.
Podawaj z plasterkami cytryny.
Posyp świeżym koperkiem.
Dodaj ulubione dodatki.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat makreli smażonej
Pomysł na świeży filet z makreli? Spróbuj przepisu na makrelę smażoną na oleju z czosnkiem i papryczką chilli. Świetny pomysł na pyszną, świeżą makrelę. Makrela smażona jest dobra, soczysta, a co najważniejsze – ekspresowa. Jest to posiłek zdrowy, bogaty w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Super pomysł na wprowadzenie do swojego menu ryb. Smażony na patelni filet z makreli to super dodatek do obiadu. Genialnie smakuje z frytkami oraz surówką z kiszonej kapusty. Zobacz, jak usmażyć makrelę, by była pyszna i dobra.
Makrela smażona na oleju to zdrowy sposób na rybę smażoną. Większość ludzi lubi ryby panierowane. Zachęcam jednak do spróbowania takiej wersji. Jest ona bardzo lekka i smaczna. Makrela zrobiona w ten sposób jest pyszna i aromatyczna. Świeża makrela cudownie smakuje w połączeniu z czosnkiem i cytryną. Do kompletu brakuje świeżej papryczki chilli oraz koperku. Makrela smażona jest bardzo dobra nie tylko na obiad. Z pieczywem na ciepło albo na zimno to fajny sposób na śniadanie lub na kolację. Na obiad najlepiej sprawdzi się podana z ziemniakami oraz warzywami. Do smażonej makreli możesz przygotować dip (koperkowy lub czosnkowy).
Przepis na makrelę smażoną na patelni to skarbnica zdrowia. Jest to bowiem posiłek bogaty w zdrowe tłuszcze (nienasycone kwasy tłuszczowe) oraz białko. W tym posiłku nie ma węglowodanów. Z tego względu, po zjedzeniu makreli smażonej nie zanotujesz wzrostu poziomu glukozy we krwi. To idealny posiłek dla osób, które mają problemy ze zbyt wysokim poziomem glukozy we krwi. Bardzo dobra propozycja posiłku w diecie, w której ogranicza się węglowodany.
Makrela smażona jest pyszna. Jest znakomitym pomysłem na użycie świeżego fileta z makreli. Nie wiesz jak usmażyć makrelę? Nie ma nic prostszego. Przepis na makrelę smażoną w oleju najlepszy jest, gdy będzie użyta świeża makrela. Rybę umyj i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem świeżym i papryczką chilli. Dodatkowo skrop ją sokiem z cytryny. Olej wlej na patelnię i dobrze go rozgrzej. Jak olej będzie już bardzo gorący, wyłóż na niego rybę. Smaż kilka minut na nie za dużej mocy palnika, by się nie spaliła. Przekręć ją na drugą stronę, w momencie, gdy stanie się już prawie w całości biała (święta). Na drugiej stronie wystarczy smażyć ją maksymalnie 2 lub 3 minuty. Rybę podawaj ze świeżą cytryną i posyp koperkiem. To wszystko – ryba jest gotowa. Widzisz już, jak usmażenie makreli jest proste?
UWAGA! Przy smażeniu ryby ważne jest, by nie była smażona za długo. Jeżeli ryba będzie zbyt długo na patelni, może stać się sucha.
Alergeny w makreli smażonej
Lista alergenów dla makreli smażonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makrela
W przepisie na makrelę smażoną nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- cytryna
Wartości odżywcze makreli smażonej
Makrela smażona nie podnosi poziomu glukozy we krwi, ponieważ indeks glikemiczny wynosi 0. Nie zawiera węglowodanów. Dobry posiłek w diecie ograniczającej węglowodany. Zdrowy, ponieważ zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(410g)
Węglowodany
(410g)
Tłuszcze
(410g)
Witaminy
(410g)
Składniki mineralne
(410g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.