Makrela pieczona
- Makrela (800 g)
- Masło (40 g)
- Cytryna (104 g)
- Natka pietruszki (24 g)
- Czosnek (20 g)
- Oliwki czarne (25 g)
Przepis na makrelę pieczoną krok po kroku
Makrelę umyj, usuń płetwy.
Zrób kilka nacięć w poprzek ryby z wierzchu po obu stronach.
Do środka ryby włóż kilka plasterków świeżego czosnku, część pokrojonego masła oraz cytryny. Dodaj też świeżo posiekanej natki pietruszki.
Oliwki przekrój na pół, niektóre pokrój w plasterki.
Makrele posól i włóż do formy do pieczenia.
Na wierzch połóż kawałki masła oraz oliwki.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 35 minut.
Możesz również potem wstawić pod grill i zapiec jeszcze przez 5-10 minut, żeby były bardziej chrupiące z wierzchu.
-
Miruna
-
Szybka pizza
-
Quiche lorraine
-
Zapiekanka gołąbkowa
-
Ciasto francuskie z łososiem
-
Ziemniaki po szwedzku
-
Talarki z piekarnika
-
Pieczona ćwiartka z kurczaka
-
Łopatka w sosie własnym
-
Soczyste szaszłyki z piekarnika
-
Soczysty kurczak z piekarnika
-
Ziemniaki faszerowane boczkiem
-
Kofty wieprzowe
-
Indyk faszerowany
-
Dietetyczne polędwiczki wieprzowe z piekarnika
-
Łosoś pieczony z koperkiem
-
Nadzienie do kurczaka
-
Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami
-
Obiad z piekarnika
Więcej informacji na temat makreli pieczonej
Makrela pieczona jest niezwykle smacznym pomysłem na wykorzystanie tej aromatycznej ryby. Zrobisz ją w kilka chwil, idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.
Przepis na makrelę pieczoną to doskonały pomysł na obiad, gdy jesteś na diecie. Makrela pieczona lub grillowana w ziołach, często nazywana jest rybą po chorwacku. Nie musisz jednak wybierać się na wakacje, by jej spróbować. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić ją w domu. To najlepsza opcja, jeśli masz w domu makrelę i nie wiesz, co z nią zrobić. Upieczenie makreli może nie być pierwszą rzeczą, która przyjdzie Ci do głowy, jednak warto, jest to zrobić. Ryba po upieczeniu jest smaczna, a także niezwykle delikatna. Pieczenie jest bardzo zdrową metodą obróbki termicznej. Pozwala na przygotowanie dań z niewielką ilością tłuszczu, dzięki czemu wspiera układ nerwowy i układ krwionośny. Jeśli kochasz ryby, ale zwykle je smażysz, koniecznie sięgnij po opcję z piekarnika. Dodaj swoje ulubione dodatki i ciesz się doskonałym smakiem.
Jeśli zastanawiasz się jak upiec makrelę w piekarniku, by była smaczna i dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Ryba pieczona w całości sprawdza się doskonale w codziennej diecie. Jest bogatym źródłem białka, ale jej najcenniejszym składnikiem są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które znacznie zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy i innych chorób serca. Znajdujące się w makreli witaminy i minerały bardzo korzystnie wpływają na układ kostny i wzmacniają odporność. Jest także doskonałym źródłem witamin A, D, E i K, witaminy C oraz witamin z grupy B. To niezwykle zdrowa opcja, która może pojawiać się w diecie każdego dnia. Warto sięgać po tę rybę. Zazwyczaj to produkt, który wciąż gości na talerzach zbyt rzadko. Ryby zawierają sporo cennych właściwości, a najczęściej sięgamy po nie tylko przy okazji świąt. Jeśli nie wiesz, w jaki sposób przyrządzić rybę, by była smaczna i naprawdę aromatyczna skorzystaj z tego przepisu. Możesz urozmaicić go o ulubione dodatki, czy zioła. Ryba doskonale komponuje się z ziemniakami z wody i frytkami.
Alergeny w makreli pieczonej
Lista alergenów dla makreli pieczonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makrela
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze makreli pieczonej
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin.
Energia i białka
(507g)
Węglowodany
(507g)
Tłuszcze
(507g)
Witaminy
(507g)
Składniki mineralne
(507g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.