Makowiec zawijany z gotowej masy makowej

Opublikowano: 24.01.2022 r., 22:37 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makowiec z gotowej masy
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
Makowiec zawijany to jedno z najbardziej klasycznych i ulubionych polskich ciast, które nieodłącznie kojarzy się z okresem świątecznym. Już od pokoleń gości na stołach podczas Bożego Narodzenia, a jego intensywny, charakterystyczny smak i aromat, wypełniający dom, przywołuje wspomnienia rodzinnych spotkań i uroczystości. Tradycyjnie przygotowywany z maku, miodu, bakalii i delikatnego, drożdżowego ciasta, makowiec jest symbolem dostatku i pomyślności. Dziś przedstawiamy uproszczoną wersję tego przysmaku, wykorzystując gotową masę makową, która znacznie skraca czas przygotowania, nie ujmując jednak niczego z oryginalnego smaku i magii tego wyjątkowego wypieku.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Czas ubijania 45 min
321 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański

Przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej

Przygotowanie i składniki potrzebne do wykonania makowca zawijanego z gotowej masy makowej

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Ten makowiec jest łatwy i szybki do zrobienia, a jego smak przypomina tradycyjne wypieki, które tak chętnie sięgamy podczas świąt Bożego Narodzenia. Idealny na podwieczorek czy deser, zwłaszcza dla osób na diecie wegetariańskiej, ze słodkim smakiem, który wszyscy pokochają. Oto pełna lista składników oraz kroki, które poprowadzą Was przez cały proces pieczenia.

Składniki:

  • Masa makowa – 400 g (1 puszka)
  • Mąka pszenna – typ 450 (tortowa) – 500 g (2 szklanki)
  • Drożdże świeże – 40 g (1/2 kostki)
  • Mleko 2% – 125 ml (1/2 szklanki)
  • Jajko – 4 szt.
  • Masło – 125 g (1/2 kostki)
  • Cukier puder – 125 g (1/2 szklanki)
  • Sok z cytryny – 30 ml (3 łyżki)
  • Cukier – 125 g (1/2 szklanki)
  • Cukier wanilinowy

Kroki konieczne do wykonania makowca zawijanego z gotowej masy makowej

Przygotowanie makowca zaczynamy od przygotowania zaczynu. W tym celu odrobinę mąki mieszamy z drożdżami, cukrem i ciepłym mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 30 minut. To kluczowy etap, ponieważ zaczyn musi dobrze wyrosnąć, co wpłynie na puszystość naszego ciasta.

W międzyczasie przesiawamy pozostałą mąkę przez sito, co nadaje jej lekką i przewiewną strukturę. Następnie, kiedy zaczyn jest gotowy, dodajemy go do mąki i wszystko razem mieszamy. Dodajemy kawałki masła, które najlepiej jest mieć w temperaturze pokojowej, i żółtka jaj. Ciasto wyrabiamy rękoma, aż do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z ciasta kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut, aby mogło wyrosnąć.

W tym czasie ubijamy białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Kiedy już mamy ubitą pianę, dodajemy ją do gotowej masy makowej z puszki i delikatnie mieszamy, aby wszystko się połączyło. To zagwarantuje, że masa makowa będzie miała puszystą konsystencję i doskonale wkomponuje się w ciasto.

Kiedy ciasto już wyrosło, rozwałkowujemy je na stolnicy posypanej mąką. Rozwałkowujemy je na prostokątny kształt, zostawiając na brzegach około 3 cm margines. Następnie na rozwałkowane ciasto równomiernie rozkładamy przygotowaną masę makową. Pamiętajmy o zostawieniu marginesu, aby masa nie wypłynęła podczas zwijania.

Rozpoczynamy zwijanie makowca w rulon, starając się, aby było to jak najbardziej równomierne. Gotowy rulon przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy makowiec przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Finalne wykończenie makowca zawijanego z gotowej masy makowej

Podczas gdy makowiec się piecze, przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny lub wodą, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Po upieczeniu i ostudzeniu makowca, smarujemy go przygotowanym lukrem. To doda ciastu nie tylko uroku, ale także dodatkowej słodkości.

Makowiec zawijany z gotowej masy makowej jest gotowy do podania. Możemy go również posypać posiekanymi orzechami, co doda mu dodatkowego smaku i tekstury. Przepis jest prosty, a efekt końcowy zachwyci każdego, kto spróbuje tego słodkiego, tradycyjnego wypieku. Idealny na święta, ale również na każdą okazję, gdy chcemy poczuć smak domowego ciasta. Smacznego!

Składniki dla 15 porcji
  • Masa makowa - 1 puszka (400 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
  • Drożdże świeże - 1/2 kostki (40 g)
  • Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Cukier puder - 1/2 szklanki (125 g)
  • Sok z cytryny - 3 łyżki (30 ml)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej krok po kroku

Odrobinę mąki wymieszaj z drożdżami, cukrem, i ciepłym mlekiem. Odstaw zaczyn na 30 minut.

Pozostałą mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z zaczynem.

Dodaj kawałki masła i żółtka wyrób ciasto rękoma. Uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

Białka ubij z solą na gęstą pianę i połącz z masą makową.

Ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką, dodaj mak zostawiając 3 cm marginesy.

Zawiń makowiec w rulon i przełóż na blachę do pieczenia z papierem.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.

Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny lub wodą, powstałym lukrem posmaruj ciasto.

Jak oceniasz przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat makowca zawijanego z gotowej masy makowej

Makowiec zawijany z gotowej masy makowej to świetny pomysł na pyszny deser w gronie rodziny, połączenie ciasta na drożdżach z makiem pokochają nie tylko dorośli, ale też dzieci.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej, do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, czyli: mąka, mak z puszki, drożdże, masło, mleko, cukier, jajka.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Do przygotowania ciasta użyłam drożdże świeże, śmiało możesz zdecydować się na drożdże suche typu instant.

Zatem, jak zrobić makowiec zawijany z gotowej masy makowej?

Zacznijmy od przygotowania zaczynu, który powinien rosnąć w ciepłym miejscu przez około 30 minut. Wystarczy, że wymieszasz ciepłe mleko z cukrem, drożdżami i odrobiną mąki. Następnie, wymieszaj pozostałe składniki z zaczynem i wyrób ciasto rękoma.

Rozwałkuj ciasto na stolnicy delikatnie posypanej mąką i dodaj mak.

Pamiętaj, aby zostawić marginesy około 2-3 cm, następnie dodaj kawałki masła i zwiń ciasto w rulon.

Przełóż je na blachę do pieczenia z papierem i upiecz w piekarniku w 180 stopniach, po 40 minutach nasz makowiec będzie dobry.

Dodatkowo przygotowuję domowy lukier z połączenia cukru pudru i soku z cytryny.

To jest moja klasyczna wersja makowca, będzie świetnym pomysłem na święta.

Dzięki wykorzystaniu gotowej masy z puszki makowiec będzie szybki i łatwy w przygotowaniu, dzięki niej oszczędzisz sporo czasu.

Drożdżowe ciasto będzie puszyste i wilgotne.

Sam widzisz jak prosty, jest to przepis na szybkie i pyszne ciasto dla całej rodziny, koniecznie wypróbuj mój przepis.

Alergeny w makowcu zawijanemu z gotowej masy makowej

Lista alergenów dla makowca zawijanego z gotowej masy makowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masa makowa
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze makowca zawijanego z gotowej masy makowej

na 100g gotowej potrawy

Makowiec możesz podawać z domowym lukrem lub możesz posypać orzechami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
321.39
321.39
Białko (g)
5.89
5.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
52.65
52.65
Węglowodany przyswajalne (g)
50.62
50.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.03
2.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
10.00
10.00
Tłuszcze nasycone (g)
7.13
7.13
Tłuszcze nienasycone (g)
2.87
2.87
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
64.92
64.92

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
77.56
77.56
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.17
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.70
0.70
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.34
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.32
0.32
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
76.60
76.60
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.32
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.23
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.32
2.32
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
80.45
80.45
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
11.93
11.93
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
40.06
40.06
Potas (mg)
78.91
78.91
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
107.49
107.49
Fosfor (mg)
68.41
68.41
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.38
8.38
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.14
3.14
Cynk (mg)
0.63
0.63
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makowca zawijanego z gotowej masy makowej 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makowca zawijanego z gotowej masy makowej

Koszt składników
33.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masa makowa
400 g
1 puszka
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
4.71
Za 400 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Drożdże świeże
40 g
1/2 kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Cukier puder
125 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Sok z cytryny
30 ml
3 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Koszt składników
33.30