Makowiec z puszki

Opublikowano: 28.05.2022 r., 14:25 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy makowiec z puszki
Makowiec z puszki
Mój dzisiejszy makowiec jest szybki w przygotowaniu, ponieważ powstał z gotowej masy makowej. Dodatkowo zawiera niewielkie glutenu, koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Czas ubijania 50 min
325 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier puder - 1/2 szklanki (125 g)
  • Masa makowa - 1 puszka (400 g)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Rodzynki - 1 szklanka (250 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 łyżki (20 g)
  • Cukier - 0,5 szklanki (125 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na makowiec z puszki krok po kroku

Białka oddziel od żółtek i ubij je z odrobiną soli na gładki puch.

Żółtka utrzyj z cukrem i masłem, a następnie dodaj cały mak z puszki.

Następnie dodaj rodzynki, wsyp mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj całość.

Delikatnie dodaj ubite białka i wymieszaj za pomocą szpatułki.

Tak przygotowaną masę przełóż na blaszkę i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Cukier puder wymieszaj z 36 ml wody lub soku z cytryny i polej upieczone i ostudzone ciasto.

Jak oceniasz przepis na makowiec z puszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat makowca z puszki

Słodka propozycja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, ale nie tylko. Makowiec z puszki będzie idealną propozycją dla każdego.

Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na domowe wypieki. Jeśli nigdy nie próbowałeś ciasta z makiem, koniecznie spróbuj i przekonaj się, jaki jest smaczny. Moja dzisiejsza wersja jest idealna dla wszystkich osób na diecie tradycyjnej, ale także dla osób wykluczających na co dzień spożycie glutenu.

Mak jest spożywany w naszych dietach w niewielkich ilościach, chociaż jest bogatym źródłem, chociażby wapnia. Dlatego warto po niego sięgać nie tylko raz do roku, ale także jako dodatek do wypieków i dań. Dzisiaj z pomocą przyjdzie mi gotowa masa makowa, dzięki której nasze ciasto będzie szybkie w przygotowaniu.

Ciasto jest pyszne i łatwe, a przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi. Od teraz mak w domowych wypiekach nie będzie kojarzył Ci się tylko z makowcem.

Dzisiaj pokaże Ci jak zrobić makowiec z puszki, dosłownie zawiera on znikomą ilość mąki, która jest źródłem glutenu w naszej diecie. Do jego przygotowania będziesz potrzebować jajka, masło, cukier, cukier puder, rodzynki oraz mak z puszki, dzięki temu przygotowanie naszego ciasta będzie błyskawiczne.

W pierwszej kolejności rozdziel białka od żółtej i ubij je ze szczyptą soli na puszystą pianę. Żółtka utrzyj z masłem i cukrem, a następnie dodaj mak z puszki. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i rodzynki. Na samym końcu dodaj ubite wcześniej białka jaj i wymieszaj masę szpatułką.

Tak przygotowaną masę makową przełóż do foremki i upiecz w piekarniku przez 45-50 minut w 180 stopniach. Po tym czasie nasz najlepszy makowiec jest gotowy do spożycia.

Skoro już znasz przepis na makowiec z puszki, koniecznie przygotuj go na spotkanie z rodziną lub znajomymi. Będzie to niesamowity pomysł na wspólne spędzenie czasu.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w makowcu z puszki

Lista alergenów dla makowca z puszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masa makowa
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze makowca z puszki

na 100g gotowej potrawy

Rodzynki najlepiej wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie. Dzięki temu będą zdecydowanie bardziej delikatne w smaku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
325.16
325.16
Białko (g)
5.27
5.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
50.67
50.67
Węglowodany przyswajalne (g)
47.78
47.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.89
2.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
12.59
12.59
Tłuszcze nasycone (g)
8.82
8.82
Tłuszcze nienasycone (g)
3.77
3.77
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
108.51
108.51

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
100.29
100.29
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.23
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.00
1.00
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.48
0.48
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
99.11
99.11
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.16
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.32
0.32
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.09
15.09
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
14.32
14.32
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
60.63
60.63
Potas (mg)
215.95
215.95
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
136.87
136.87
Fosfor (mg)
84.31
84.31
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.81
8.81
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.84
1.84
Cynk (mg)
0.36
0.36
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makowca z puszki 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makowca z puszki

Koszt składników
38.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier puder
125 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Masa makowa
400 g
1 puszka
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
4.71
Za 400 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Rodzynki
250 g
1 szklanka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
20 g
2 łyżki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Cukier
125 g
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
38.40