Makowiec z puszki
- Jajko (6 szt.)
- Cukier puder - 1/2 szklanki (125 g)
- Masa makowa - 1 puszka (400 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Rodzynki - 1 szklanka (250 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 łyżki (20 g)
- Cukier - 0,5 szklanki (125 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
Przepis na makowiec z puszki krok po kroku
Białka oddziel od żółtek i ubij je z odrobiną soli na gładki puch.
Żółtka utrzyj z cukrem i masłem, a następnie dodaj cały mak z puszki.
Następnie dodaj rodzynki, wsyp mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj całość.
Delikatnie dodaj ubite białka i wymieszaj za pomocą szpatułki.
Tak przygotowaną masę przełóż na blaszkę i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
Cukier puder wymieszaj z 36 ml wody lub soku z cytryny i polej upieczone i ostudzone ciasto.
-
Makowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Seromak
-
Makowiec z jabłkami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Makowiec z jabłkiem
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Wilgotny makowiec na kruchym spodzie
-
Makowiec japoński z puszki
-
Makowiec drożdżowy
-
Makowiec na biszkopcie
-
Ciasto z makiem z puszki
-
Masa makowa z mielonego maku
-
Makowiec
Więcej informacji na temat makowca z puszki
Słodka propozycja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, ale nie tylko. Makowiec z puszki będzie idealną propozycją dla każdego.
Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na domowe wypieki. Jeśli nigdy nie próbowałeś ciasta z makiem, koniecznie spróbuj i przekonaj się, jaki jest smaczny. Moja dzisiejsza wersja jest idealna dla wszystkich osób na diecie tradycyjnej, ale także dla osób wykluczających na co dzień spożycie glutenu.
Mak jest spożywany w naszych dietach w niewielkich ilościach, chociaż jest bogatym źródłem, chociażby wapnia. Dlatego warto po niego sięgać nie tylko raz do roku, ale także jako dodatek do wypieków i dań. Dzisiaj z pomocą przyjdzie mi gotowa masa makowa, dzięki której nasze ciasto będzie szybkie w przygotowaniu.
Ciasto jest pyszne i łatwe, a przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi. Od teraz mak w domowych wypiekach nie będzie kojarzył Ci się tylko z makowcem.
Dzisiaj pokaże Ci jak zrobić makowiec z puszki, dosłownie zawiera on znikomą ilość mąki, która jest źródłem glutenu w naszej diecie. Do jego przygotowania będziesz potrzebować jajka, masło, cukier, cukier puder, rodzynki oraz mak z puszki, dzięki temu przygotowanie naszego ciasta będzie błyskawiczne.
W pierwszej kolejności rozdziel białka od żółtej i ubij je ze szczyptą soli na puszystą pianę. Żółtka utrzyj z masłem i cukrem, a następnie dodaj mak z puszki. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i rodzynki. Na samym końcu dodaj ubite wcześniej białka jaj i wymieszaj masę szpatułką.
Tak przygotowaną masę makową przełóż do foremki i upiecz w piekarniku przez 45-50 minut w 180 stopniach. Po tym czasie nasz najlepszy makowiec jest gotowy do spożycia.
Skoro już znasz przepis na makowiec z puszki, koniecznie przygotuj go na spotkanie z rodziną lub znajomymi. Będzie to niesamowity pomysł na wspólne spędzenie czasu.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w makowcu z puszki
Lista alergenów dla makowca z puszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- masa makowa
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze makowca z puszki
Rodzynki najlepiej wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie. Dzięki temu będą zdecydowanie bardziej delikatne w smaku.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.