Makowiec z kruszonką

Opublikowano: 30.09.2021 r., 0:05 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Talerz z kawałkami makowca z kruszonka, między którymi leży łopatka do ciasta.
Makowiec z kruszonką
Makowiec z kruszonką to doskonałe połączenie dużej ilości maku, kruchego ciasta i waniliowej kruszonki, które sprawdzi się na co dzień i od święta.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 50 min
421 kcal
Kcal w porcji
112 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 16 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 300 g do ciasta i 120 g do kruszonki (420 g)
  • Masło 200 g do ciasta i 100 g do kruszonki (200 g)
  • Cukier 70 g do ciasta i 70 g do kruszonki (140 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masa makowa (900 g)
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie (16 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, stolnica, papier do pieczenia, wałek, folia spożywcza, miska, blaszka do pieczenia 21 x 28 cm

Przepis na makowiec z kruszonką krok po kroku

Masło posiekaj z mąką.

Dodaj jajka i cukier i szybko zagnieć ciasto.

Owiń ciasto folią i odstaw na 20 minut do zamrażarki lub na godzinę do lodówki.

Składniki na kruszonkę (mąka, masło, cukier i cukier wanilinowy) rozetrzyj w palcach.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopniach C.

Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Na ciasto wyłóż masę makową i posyp kruszonką.

Piecz w 180 C, przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na makowiec z kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat makowca z kruszonką

Makowiec z kruszonką to tradycyjne polskie ciasto, które jest częste na świątecznych stołach. To ciasto szczególnie kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. U mnie w domu te święta nie mogą się odbyć bez makowca. Mój tata jest fanem makowców i ogólnie maku, dlatego jest to najważniejsze ciasto. Mając, w okresie okołoświątecznym, wszystkie składniki warto wypróbować ten łatwy i bardzo dobry deser. Składa się on z kruchego ciasta, warstwy makowej i kruszonki. Mój sprawdzony przepis na makowiec z kruszonką to nie tylko ładnie wyglądający, ale też smaczny deser.

Jak zrobić pyszny makowiec z kruszonką?

Zaczynamy oczywiście od przygotowania kruchego ciasta. Należy zacząć od wysypania mąki na stolnice i dodania pokrojonego, schłodzonego masła. Teraz, zamiast zagniatać je ręcznie, bierzemy nóż i siekamy masło z mąką. Można to też zrobić w malakserze lub blenderze kielichowym. Gdy masło jest już w bardzo drobnych kawałkach, dodajemy cukier i jeszcze chwilę siekamy. Dopiero na sam koniec po dodaniu jajek szybko zagniatamy ciasto dłońmi — dosłownie tylko chwilę, żeby zlepić składniki. Teraz ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki lub zamrażarki — ja korzystam z zamrażarki, żeby było szybko i dobrze schłodzone. Gdy ciasto się chłodzi, można zabrać się za kruszonkę. Robi się ja z zaledwie 4 składników. Jest to mąka, masło i cukier oraz cukier wanilinowy, dzięki czemu kruszonka i cały makowiec nabierają pięknego waniliowego aromatu. Jej przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Składniki wystarczy rozetrzeć w palcach i mamy gotową kruszonkę. Przepis na makowiec z kruszonką na kruchym spodzie już zbliża się ku końcowi, co tylko dowodzi, jak jest on szybki. Teraz już tylko wykładamy ciasto na blachę — możesz zetrzeć ciasto na tarce lub rozwałkować i ułożyć w blasze. Na ciasto wykładamy masę makową i posypujemy kruszonką. Całość wystarczy upiec w 180 stopniach Celsjusza i gotowe.

Wykorzystaj ten sprawdzony przepis i przygotuj pyszny, tradycyjny makowiec z kruszonką na kruchym spodzie.

Alergeny w makowcu z kruszonką

Lista alergenów dla makowca z kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • masa makowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze makowca z kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Makowiec z kruszonką ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego najlepiej jeść go z umiarem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(112g)
Energia (kcal)
376.01
421.13
Białko (g)
7.03
7.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(112g)
Węglowodany (g)
55.27
61.90
Węglowodany przyswajalne (g)
52.45
58.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.82
3.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(112g)
Tłuszcz (g)
14.98
16.78
Tłuszcze nasycone (g)
11.68
13.08
Cholesterol (mg)
46.99
52.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(112g)
Sód (mg)
45.53
51.00
Wapń (mg)
190.08
212.89
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.82
3.16
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makowca z kruszonką 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makowca z kruszonką

Koszt składników
37.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
420 g
300 g do ciasta i 120 g do kruszonki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 420 g
Masło
200 g
200 g do ciasta i 100 g do kruszonki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
140 g
70 g do ciasta i 70 g do kruszonki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masa makowa
900 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 2
10.59
Za 900 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Koszt składników
37.10