Przepis na makowiec z kruszonką krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 550 420 g 300 g do ciasta i 120 g do kruszonki
  • Masło 200 g 200 g do ciasta i 100 g do kruszonki
  • Cukier 140 g 70 g do ciasta i 70 g do kruszonki
  • Jajko 2 szt.
  • masa makowa 900 g
  • Cukier wanilinowy 16 g 1 opakowanie
To będzie niezbędne
piekarnik, stolnica, papier do pieczenia, wałek, folia spożywcza, miska, blaszka do pieczenia 21 x 28 cm

Masło posiekaj z mąką.

Dodaj jajka i cukier i szybko zagnieć ciasto.

Owiń ciasto folią i odstaw na 20 minut do zamrażarki lub na godzinę do lodówki.

Składniki na kruszonkę (mąka, masło, cukier i cukier wanilinowy) rozetrzyj w palcach.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Na ciasto wyłóż masę makową i posyp kruszonką.

Piecz w 180 C, przez 50 minut.

Talerz z kawałkami makowca z kruszonka, między którymi leży łopatka do ciasta.
makowiec z kruszonką
Koszt przygotowania dania
19.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
421 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Makowiec z kruszonką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o makowcu z kruszonką

Makowiec z kruszonką to tradycyjne polskie ciasto, które jest częste na świątecznych stołach. To ciasto szczególnie kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. U mnie w domu te święta nie mogą się odbyć bez makowca. Mój tata jest fanem makowców i ogólnie maku, dlatego jest to najważniejsze ciasto. Mając, w okresie okołoświątecznym, wszystkie składniki warto wypróbować ten łatwy i bardzo dobry deser. Składa się on z kruchego ciasta, warstwy makowej i kruszonki. Mój sprawdzony przepis na makowiec z kruszonką to nie tylko ładnie wyglądający, ale też smaczny deser.

Jak zrobić pyszny makowiec z kruszonką?

Zaczynamy oczywiście od przygotowania kruchego ciasta. Należy zacząć od wysypania mąki na stolnice i dodania pokrojonego, schłodzonego masła. Teraz, zamiast zagniatać je ręcznie, bierzemy nóż i siekamy masło z mąką. Można to też zrobić w malakserze lub blenderze kielichowym. Gdy masło jest już w bardzo drobnych kawałkach, dodajemy cukier i jeszcze chwilę siekamy. Dopiero na sam koniec po dodaniu jajek szybko zagniatamy ciasto dłońmi — dosłownie tylko chwilę, żeby zlepić składniki. Teraz ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki lub zamrażarki — ja korzystam z zamrażarki, żeby było szybko i dobrze schłodzone. Gdy ciasto się chłodzi, można zabrać się za kruszonkę. Robi się ja z zaledwie 4 składników. Jest to mąka, masło i cukier oraz cukier wanilinowy, dzięki czemu kruszonka i cały makowiec nabierają pięknego waniliowego aromatu. Jej przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Składniki wystarczy rozetrzeć w palcach i mamy gotową kruszonkę. Przepis na makowiec z kruszonką na kruchym spodzie już zbliża się ku końcowi, co tylko dowodzi, jak jest on szybki. Teraz już tylko wykładamy ciasto na blachę — możesz zetrzeć ciasto na tarce lub rozwałkować i ułożyć w blasze. Na ciasto wykładamy masę makową i posypujemy kruszonką. Całość wystarczy upiec w 180 stopniach Celsjusza i gotowe.

Wykorzystaj ten sprawdzony przepis i przygotuj pyszny, tradycyjny makowiec z kruszonką na kruchym spodzie.

Wartości odżywcze makowca z kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (112g)
Energia (kalorie)
376.01 kcal
421.13 kcal

Węglowodany w makowcu z kruszonką

Na 100g
Na porcję (112g)
Węglowodany
55.27 g
61.90 g
Węglowodany przyswajalne
52.45 g
58.74 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (112g)
Tłuszcz
14.98 g
16.78 g
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makowiec z kruszonką

Na 100g
Na porcję (112g)
Sód
45.53 mg
51.00 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
190.08 mg
212.89 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.82 mg
3.16 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makowca z kruszonką 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makowcu z kruszonką

Lista alergenów dla makowca z kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • masa makowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania makowca z kruszonką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
420 g
300 g do ciasta i 120 g do kruszonki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 420 g
Masło
200 g
200 g do ciasta i 100 g do kruszonki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
140 g
70 g do ciasta i 70 g do kruszonki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masa makowa
900 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 2
10.59
Za 900 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Liczba porcji:
Razem
37.10
Łączny koszt
19.80
Jak oceniasz przepis na makowiec z kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób