Makowiec z gotową masą makową

Opublikowano: 02.12.2022 r., 14:03 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świąteczny makowiec na talerzu
Makowiec z gotową masą makową
Poznaj przepis na pyszny makowiec z gotową masą makową, który przygotujesz w prosty i szybki sposób.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 50 min
382 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masa makowa - 1 puszka (400 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (200 g)
  • Drożdże świeże (40 g)
  • Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Masło - 1/2 dużej kostki (125 g)
  • Cukier puder - ok. 1/2 szklanki (100 g)
  • Cytryna - 1/2 sztuki (50 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, stolnica, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko

Przepis na makowiec z gotową masą makową krok po kroku

W misce wymieszaj ok. 2-3 łyżek mąki z cukrem, pokruszonymi drożdżami i lekko ciepłym mlekiem. Rozczyn odstaw pod przykryciem na ok. 30 minut.

Dodaj pozostałą mąkę (najlepiej przesiewając przez sitko) i wymieszaj.

Dodaj pokrojone w kostkę masło i żółtka. Ręcznie wyrób ciasto do połączenia składników. Uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

Białka jaj ubij mikserem na sztywną pianę. Masę makową przełóż do miski i połącz delikatnie z pianą z białek.

Przygotowane wcześniej ciasto wyłóż na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj.

Ułóż masę makową, zostawiając ok. 3-4 cm wolne od każdego brzegu.

Zawiń w rulon i ułóż w blasze do pieczenia wyłożonej papierem.

Wstaw ciasto do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz ok. 40-50 minut.

Cukier puder wymieszaj z sokiem cytryny. Posmakuj upieczone ciasto lukrem.

Jak oceniasz przepis na makowiec z gotową masą makową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat makowca z gotową masą makową

Makowiec z gotową masą makową to świetny pomysł na pyszne, efektowe ciasto. Dzięki wykorzystaniu gotowej masy makowej jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się na uroczyste okazje, na przykład Święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc, ale również jako niedzielne ciasto dla całej rodziny lub coś słodkiego do popołudniowej kawy, lub herbaty. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makowiec z gotową masą makową, aby był naprawdę smaczny, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz najlepszy, prosty przepis. Będzie on dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki niezbędne do przygotowania tego pysznego ciasta to: mąka pszenna, masa makowa z puszki, świeże drożdże, masło, mleko, jajka oraz cukier. Do udekorowania ciasta najczęściej używa się lukru, dlatego aby go przygotować potrzebujesz dodatkowo cukru pudru i soku z cytryny. Cukier warto częściowo zastąpić ksylitolem, aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny ciasta. Jeśli nie masz świeżych drożdży, możesz też wykorzystać te suszone. Mimo że przepis na makowiec z gotową masą makową jest dość prosty, pamiętaj, że ciasto drożdżowe potrzebuje czasu, aby wyrosnąć. Dodatkowo czas pieczenia to około 40 minut. Dlatego przygotowanie tego ciasta zaplanuj sobie odpowiednio wcześnie, aby nie stresować się, że nie zdążysz na ostatnią chwilę. Dzięki wykorzystaniu gotowej masy tak naprawdę musisz przygotować wyłącznie ciasto. Mimo wykorzystania gotowca, które często uchodzą za gorsze w smaku, makowiec z gotową masą makową może być równie pyszny co to ten przygotowany całkowicie samodzielnie. Dlatego nie bój się jej wykorzystywać, zwłaszcza jeśli zależy Ci na oszczędności czasu. Makowiec jest stosunkowo kaloryczny, jednak mak to zdecydowanie prozdrowotny składnik. Wyróżnia go między innymi wysoka zawartość wapnia. Jeśli zależy Ci na bardziej fit wersji, zamień cukier na ksylitol i zrezygnuj z dodatku lukru. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis na makowiec z gotową masą makową.

Alergeny w makowcu z gotową masą makową

Lista alergenów dla makowca z gotową masą makową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masa makowa
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze makowca z gotową masą makową

na 100g gotowej potrawy

Cukier warto częściowo zastąpić ksylitolem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
306.02
382.52
Białko (g)
6.44
8.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
43.97
54.96
Węglowodany przyswajalne (g)
41.98
52.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.99
2.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
12.36
15.45
Tłuszcze nasycone (g)
8.95
11.19
Tłuszcze nienasycone (g)
3.41
4.26
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
80.67
100.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.26
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.24
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.36
1.70
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
52.88
66.10
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
49.48
61.85
Potas (mg)
80.86
101.08
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
132.01
165.01
Fosfor (mg)
72.41
90.51
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.98
12.47
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.02
2.53
Cynk (mg)
0.71
0.89
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makowca z gotową masą makową 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makowca z gotową masą makową

Koszt składników
33.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masa makowa
400 g
1 puszka
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
4.71
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
125 g
1/2 dużej kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Cukier puder
100 g
ok. 1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Cytryna
50 g
1/2 sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 50 g
Cukier
100 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
33.30