Makowiec z gotową masą makową
- Masa makowa - 1 puszka (400 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (200 g)
- Drożdże świeże (40 g)
- Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Masło - 1/2 dużej kostki (125 g)
- Cukier puder - ok. 1/2 szklanki (100 g)
- Cytryna - 1/2 sztuki (50 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (100 g)
Przepis na makowiec z gotową masą makową krok po kroku
W misce wymieszaj ok. 2-3 łyżek mąki z cukrem, pokruszonymi drożdżami i lekko ciepłym mlekiem. Rozczyn odstaw pod przykryciem na ok. 30 minut.
Dodaj pozostałą mąkę (najlepiej przesiewając przez sitko) i wymieszaj.
Dodaj pokrojone w kostkę masło i żółtka. Ręcznie wyrób ciasto do połączenia składników. Uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Białka jaj ubij mikserem na sztywną pianę. Masę makową przełóż do miski i połącz delikatnie z pianą z białek.
Przygotowane wcześniej ciasto wyłóż na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj.
Ułóż masę makową, zostawiając ok. 3-4 cm wolne od każdego brzegu.
Zawiń w rulon i ułóż w blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
Wstaw ciasto do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz ok. 40-50 minut.
Cukier puder wymieszaj z sokiem cytryny. Posmakuj upieczone ciasto lukrem.
-
Makowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Seromak
-
Makowiec z jabłkami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Makowiec z jabłkiem
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Wilgotny makowiec na kruchym spodzie
-
Makowiec japoński z puszki
-
Makowiec drożdżowy
-
Makowiec na biszkopcie
-
Ciasto z makiem z puszki
-
Masa makowa z mielonego maku
-
Makowiec
Więcej informacji na temat makowca z gotową masą makową
Makowiec z gotową masą makową to świetny pomysł na pyszne, efektowe ciasto. Dzięki wykorzystaniu gotowej masy makowej jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się na uroczyste okazje, na przykład Święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc, ale również jako niedzielne ciasto dla całej rodziny lub coś słodkiego do popołudniowej kawy, lub herbaty. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makowiec z gotową masą makową, aby był naprawdę smaczny, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz najlepszy, prosty przepis. Będzie on dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki niezbędne do przygotowania tego pysznego ciasta to: mąka pszenna, masa makowa z puszki, świeże drożdże, masło, mleko, jajka oraz cukier. Do udekorowania ciasta najczęściej używa się lukru, dlatego aby go przygotować potrzebujesz dodatkowo cukru pudru i soku z cytryny. Cukier warto częściowo zastąpić ksylitolem, aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny ciasta. Jeśli nie masz świeżych drożdży, możesz też wykorzystać te suszone. Mimo że przepis na makowiec z gotową masą makową jest dość prosty, pamiętaj, że ciasto drożdżowe potrzebuje czasu, aby wyrosnąć. Dodatkowo czas pieczenia to około 40 minut. Dlatego przygotowanie tego ciasta zaplanuj sobie odpowiednio wcześnie, aby nie stresować się, że nie zdążysz na ostatnią chwilę. Dzięki wykorzystaniu gotowej masy tak naprawdę musisz przygotować wyłącznie ciasto. Mimo wykorzystania gotowca, które często uchodzą za gorsze w smaku, makowiec z gotową masą makową może być równie pyszny co to ten przygotowany całkowicie samodzielnie. Dlatego nie bój się jej wykorzystywać, zwłaszcza jeśli zależy Ci na oszczędności czasu. Makowiec jest stosunkowo kaloryczny, jednak mak to zdecydowanie prozdrowotny składnik. Wyróżnia go między innymi wysoka zawartość wapnia. Jeśli zależy Ci na bardziej fit wersji, zamień cukier na ksylitol i zrezygnuj z dodatku lukru. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis na makowiec z gotową masą makową.
Alergeny w makowcu z gotową masą makową
Lista alergenów dla makowca z gotową masą makową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- masa makowa
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze makowca z gotową masą makową
Cukier warto częściowo zastąpić ksylitolem.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.