Przepis na makowiec tradycyjny krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, robot kuchenny, mikser, blaszka do pieczenia, sitko, miska

Pokruszone drożdże łączymy z ciepłym mlekiem (1/4 szklanki), cukrem (1 łyżka) i mąką pszenną (4 łyżki). Ostawiamy je na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Żółtka z cukrem przekładamy do miski. Ubijamy je za pomocą miksera na puszysty krem.

Do kremu dodajemy ekstrakt z wanilii, mąkę, wyrośnięte drożdże, pozostałe ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Masa powinna być elastyczna.

Ciasto odstawimy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 60 minut do wyrośnięcia.

W międzyczasie rodzynki przelewamy wrzątkiem. Łączymy je z masą makową.

Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy ręcznie. Następnie rozwałkowujemy je i przekładamy na blaszkę do pieczenia. Całość smarujemy masą makową z rodzynkami.

Ciasto zwijamy w rulon. Pieczemy je około 50 minut w temperaturze 180 st. C.

Gotowy makowiec smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody.

Często zadawane pytania

Makowiec tradycyjny z rodzynkami
Makowiec tradycyjny
Koszt przygotowania dania
25.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
414 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
89

Makowiec tradycyjny - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o makowcu tradycyjnym

Pyszny makowiec tradycyjny to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Ciasto drożdżowe w połączeniu z masą makową i rodzynkami jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić makowiec tradycyjny? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku pokruszone drożdże łączymy z ciepłym mlekiem (1/4 szklanki), cukrem (1 łyżka) i mąką pszenną (4 łyżki). Ostawiamy je na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka z cukrem przekładamy do miski. Ubijamy je za pomocą miksera na puszysty krem. Do kremu dodajemy ekstrakt z wanilii, mąkę, wyrośnięte drożdże, pozostałe ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Masa powinna być elastyczna. Ciasto odstawimy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 60 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie rodzynki przelewamy wrzątkiem. Łączymy je z masą makową. Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy ręcznie. Następnie rozwałkowujemy je i przekładamy na blaszkę do pieczenia. Całość smarujemy masą makową z rodzynkami. Ciasto zwijamy w rulon. Jak upiec tradycyjny makowiec? Pieczemy go około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy makowiec smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody.

Sprawdzony przepis na makowiec tradycyjny nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Makowiec odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Sprawdzi się tu doskonale gotowa masa makowa. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego deseru.

Wartości odżywcze makowca tradycyjnego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kalorie)
331.60 kcal
414.50 kcal
Białko
7.33 g
9.17 g

Węglowodany w makowcu tradycyjnym

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany
50.47 g
63.09 g
Węglowodany przyswajalne
47.55 g
59.44 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.92 g
3.65 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz
11.74 g
14.68 g
Tłuszcze nasycone
5.89 g
7.36 g
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.97 g
4.96 g
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.20 g
4.00 g
Brak danych dla: cukier, masa makowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.77 g
0.96 g
Brak danych dla: cukier, masa makowa.
czytaj dalej
Cholesterol
119.46 mg
149.32 mg

Witaminy w przepisie na makowiec tradycyjny

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A
93.43 µg (mcg)
116.78 µg (mcg)
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.14 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina B12
0.28 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina C
0.22 mg
0.28 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina D
0.67 µg (mcg)
0.84 µg (mcg)
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina E
0.43 mg
0.54 mg
Brak danych dla: masa makowa, rodzynki.
czytaj dalej
Retinol
91.33 µg (mcg)
114.17 µg (mcg)
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.73 mg
0.92 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.37 mg
0.46 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Niacyna
3.73 mg
4.66 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Foliany
162.30 µg (mcg)
202.88 µg (mcg)
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Beta karoten
21.52 µg (mcg)
26.90 µg (mcg)
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makowiec tradycyjny

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód
28.38 mg
35.47 mg
Potas
136.99 mg
171.24 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Wapń
108.60 mg
135.76 mg
Fosfor
107.75 mg
134.69 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Magnez
10.70 mg
13.37 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Żelazo
3.25 mg
4.07 mg
Cynk
0.79 mg
0.99 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.10 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makowca tradycyjnego 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makowcu tradycyjnym

Lista alergenów dla makowca tradycyjnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • masa makowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło

Cena przygotowania makowca tradycyjnego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże suche
50 g
1.50
Za 7.0 g
Liczba opakowań 8
10.71
Za 50 g
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
90 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Mleko 3,2%
200 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Masa makowa
250 g
10.00
Za 850.0 g
Liczba opakowań 1
2.94
Za 250 g
Rodzynki
50 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
47.30
Jak oceniasz przepis na makowiec tradycyjny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób