Makowiec tradycyjny
- Drożdże suche (50 g)
- Żółtko jajka (6 szt.)
- Cukier (90 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (400 g)
- Mleko 3,2% (200 ml)
- Masło - 1/2 kostki (100 g)
- Masa makowa (250 g)
- Rodzynki (50 g)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
Przepis na makowiec tradycyjny krok po kroku
Pokruszone drożdże łączymy z ciepłym mlekiem (1/4 szklanki), cukrem (1 łyżka) i mąką pszenną (4 łyżki). Ostawiamy je na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka z cukrem przekładamy do miski. Ubijamy je za pomocą miksera na puszysty krem.
Do kremu dodajemy ekstrakt z wanilii, mąkę, wyrośnięte drożdże, pozostałe ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Masa powinna być elastyczna.
Ciasto odstawimy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 60 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie rodzynki przelewamy wrzątkiem. Łączymy je z masą makową.
Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy ręcznie. Następnie rozwałkowujemy je i przekładamy na blaszkę do pieczenia. Całość smarujemy masą makową z rodzynkami.
Ciasto zwijamy w rulon. Pieczemy je około 50 minut w temperaturze 180 st. C.
Gotowy makowiec smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody.
-
Makowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Seromak
-
Makowiec z jabłkami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Makowiec z jabłkiem
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Wilgotny makowiec na kruchym spodzie
-
Makowiec japoński z puszki
-
Makowiec drożdżowy
-
Makowiec na biszkopcie
-
Ciasto z makiem z puszki
-
Masa makowa z mielonego maku
-
Makowiec
Więcej informacji na temat makowca tradycyjnego
Pyszny makowiec tradycyjny to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Ciasto drożdżowe w połączeniu z masą makową i rodzynkami jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić makowiec tradycyjny? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku pokruszone drożdże łączymy z ciepłym mlekiem (1/4 szklanki), cukrem (1 łyżka) i mąką pszenną (4 łyżki). Ostawiamy je na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka z cukrem przekładamy do miski. Ubijamy je za pomocą miksera na puszysty krem. Do kremu dodajemy ekstrakt z wanilii, mąkę, wyrośnięte drożdże, pozostałe ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Masa powinna być elastyczna. Ciasto odstawimy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 60 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie rodzynki przelewamy wrzątkiem. Łączymy je z masą makową. Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy ręcznie. Następnie rozwałkowujemy je i przekładamy na blaszkę do pieczenia. Całość smarujemy masą makową z rodzynkami. Ciasto zwijamy w rulon. Jak upiec tradycyjny makowiec? Pieczemy go około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy makowiec smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody.
Sprawdzony przepis na makowiec tradycyjny nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Makowiec odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Sprawdzi się tu doskonale gotowa masa makowa. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego deseru.
Alergeny w makowcu tradycyjnym
Lista alergenów dla makowca tradycyjnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- masa makowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
Wartości odżywcze makowca tradycyjnego
Ciasto ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.