Makowiec Thermomix

Opublikowano: 06.04.2022 r., 16:02 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makowiec na drewnianej desce
Makowiec Thermomix
Makowiec Thermomix to ciasto obowiązkowe na święta. Koniecznie wykonajcie tę pyszną roladę z masą makową i z bakaliami.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 60 min
2764 kcal
Kcal w porcji
860 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Mleko 3,2% - 200 g + 350 g (550 ml)
  • Drożdże świeże (60 g)
  • Cukier - 120 g + 150 g (270 g)
  • Masło - miękkie (50 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Mąka pszenna typ 550 (600 g)
  • Orzechy laskowe (100 g)
  • Migdały (100 g)
  • Mak niebieski (400 g)
  • Rodzynki (100 g)
  • Miód (150 g)
  • Białko jajka (4 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, aromat waniliowy, cukier, aromat migdałowy, miód
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, wałek, ściereczka, thermomix, motylek (thermomix)

Przepis na makowiec z thermomixa krok po kroku

Do naczynia Thermomixa wlej 200 g mleka, dodaj pokruszone drożdże, 120 g cukru i całość podgrzej przez 2 minuty / 37 stopni / obroty 1.

Oddziel białka od żółtek. Białka schowaj w lodówce.

Do naczynia Thermomixa dodaj żółtka, masło, mąkę, pół łyżeczki soli i 1/4 łyżeczkę aromatu waniliowego. Wyrabiaj ciasto 2 minuty / Interwał. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.

Umyj i osusz naczynie miksujące.

Do naczynia Thermomixa wsyp orzechy i migdały. Rozdrobnij przez 3 sekundy / obroty 6. Przełóż do innego naczynia.

Do naczynia Thermomixa wsyp 200 g maku. Zmiel 30 sekund / obroty 10. Przełóż do innego naczynia.

Wsyp pozostałe 200 g i zmiel 30 sekund / obroty 10.

Wsyp wcześniej zmielony mak. Dodaj pozostałe mleko (350 g), rodzynki, 150 g cukru, miód i całość podgrzej przez 15 minut / 90 stopni / obroty 3.

Dodaj wcześniej rozdrobnione orzechy oraz pół łyżeczki aromatu migdałowego. Wymieszaj 5 sekund / obroty 4.

Przełóż do innego naczynia do ostygnięcia. Umyj i osusz naczynie Thermomixa.

W naczyniu Thermomixa umieść motylek na nożach. Wlej białka, dodaj szczyptę soli i ubijaj 3 minuty / obroty 3, aż piana będzie sztywna. 3/4 piany dodaj do masy makowej i wymieszaj.

Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt grubości 7 mm.

Wierzch każdego ciasta posmaruj pozostałym białkiem i masą makową. Zwiń w roladę. Ciasno owiń papierem do pieczenia (dzięki temu ciasto nie popęka).

Ułóż ciasta na blasze i włóż do zimnego piekarnika.

Piecz 50-60 minut w 180 st. C.

Przed podaniem udekoruj polewą lub lukrem.

Jak oceniasz przepis na makowiec z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,8% osób

Więcej informacji na temat makowca z thermomixa

Makowiec Thermomix to ciasto obowiązkowe na święta. Koniecznie wykonajcie tę pyszną roladę z masą makową i z bakaliami.

Przepis na makowiec z Thermomixa wykonacie w kilka chwil. Jest szybki w przygotowaniu, dlatego zdążycie wykonać go na chwilę przed świętami. Jeśli chcecie wykonać go jeszcze szybciej, to w tym miejscu przyda się gotowa masa makowa z puszki. Wtedy wystarczy już tylko wykonać ciasto drożdżowe i odczekać pół godziny aż wyrośnie. Masą posmaruj blaty ciasta i całość ciasno zwiń w rulon.

Mak jest bardzo niedoceniany i sięgamy po niego głównie w czasie około świątecznym. Wiąże się to z symboliką maku, jaką jest płodność, pomyślność i dostatek na cały następny rok. I nie jest to wcale zaskoczeniem, ponieważ mak sam w sobie jest bardzo bogaty w wartości odżywcze. Przede wszystkim w wapń, którego w maku jest dużo więcej niż np. w żółtym serze (na 100 g produktu). Ma w sobie również witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, witaminę E, a także magnez, cynk, żelazo i fosfor. Jest to roślina oleista, więc jest też świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Działają one prozdrowotnie na układ nerwowy, układ krwionośny, odporność, a także przeciwdziałają nowotworom. Mak można spotkać pod kilkoma rodzajami. W kuchni wykorzystywany jest głównie mak niebieski (najbardziej popularny) oraz delikatniejszy w smaku mak biały. Ten ostatni jest używany głównie do wytwarzania rogali świętomarcińskich. Najbardziej rozpoznawalny jest mak polny, a wzbudzający największe emocje — lekarski. Mak, choć sam w sobie jest zdrowym produktem, to może wchodzić w interakcje z lekami. Zalecam więc zasięgnąć porady lekarskiej, jeśli przyjmujesz jakieś leki na stałe, a chcesz spożyć go w większej ilości.

Makowiec to obecnie ciasto obowiązkowe na stole wigilijnym i wielkanocnym. Przyrządzić go można z ciasta drożdżowego, kruchego lub półkruchego. Wcześniej pojawiało się w bogatszych domach. Po drugiej wojnie światowej rozpowszechniło się w całej Polsce.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić makowiec w Thermomixie i niezwłocznie wykonacie ten sprawdzony przepis.

Alergeny w makowcu z thermomixa

Lista alergenów dla makowca z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe
    • Migdały
    • aromat migdałowy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

W przepisie na makowiec z Thermomixa nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze makowca z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Mak to dobre źródło wapnia, dlatego warto dodawać te małe ziarenka np. do owsianek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(860g)
Energia (kcal)
321.48
2764.70
Białko (g)
9.55
82.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(860g)
Węglowodany (g)
42.27
363.51
Węglowodany przyswajalne (g)
37.95
326.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.31
37.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(860g)
Tłuszcz (g)
14.20
122.09
Tłuszcze nasycone (g)
3.93
33.79
Tłuszcze nienasycone (g)
10.27
88.30
Cholesterol (mg)
40.06
344.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(860g)
Witamina A (µg (mcg))
31.68
272.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.85
Brak danych dla: orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
1.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.39
3.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.40
3.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.97
16.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
30.88
265.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.45
3.86
Ryboflawina (mg)
0.27
2.34
Niacyna (mg)
2.22
19.13
Foliany (µg (mcg))
70.88
609.57
Brak danych dla: orzechy laskowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
7.69
66.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(860g)
Sód (mg)
25.50
219.30
Potas (mg)
287.40
2471.64
Wapń (mg)
273.45
2351.64
Fosfor (mg)
237.62
2043.53
Magnez (mg)
83.84
721.01
Żelazo (mg)
3.40
29.23
Cynk (mg)
2.09
17.94
Miedź (mg)
0.42
3.64
Szacunkowy indeks glikemiczny makowca z thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makowca z thermomixa

Koszt składników
86.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
550 ml
200 g + 350 g
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.38
Za 550 ml
Drożdże świeże
60 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Cukier
270 g
120 g + 150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 270 g
Masło
50 g
miękkie
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 550
600 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Orzechy laskowe
100 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 100 g
Migdały
100 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 100 g
Mak niebieski
400 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 400 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Miód
150 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.43
Za 150 g
Białko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
86.00