Przepis na makowiec świąteczny krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 300 g
- Masło 150 g
- Cukier 100 g
- Masa makowa 540 g
- Proszek do pieczenia 4 g
Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie 2/3 ciasta. Resztę ciasta odłóż do lodówki.
Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
Na ciasto wyłóż masę makową i ozdób je pozostałym ciastem.
Ciasto, podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.
-
Makowiec
-
Seromakowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Makowiec z jabłkami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Makowiec z jabłkiem
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Serniko makowiec
-
Makowiec drożdżowy
-
Makowiec na biszkopcie
-
Ciasto z makiem z puszki
-
Masa makowa z mielonego maku
-
Makowiec japoński z puszki
-
Lukier na makowiec
-
Makowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec

(liczba kalorii)
Makowiec świąteczny - cechy przepisu
Więcej o makowcu świątecznym
Makowiec świąteczny jest ciastem, który wspaniale zaprezentuje się na stole ze względu na swój elegancki wygląd i wspaniały smak. To świetne połączenie maku i ciasta. To wspaniały wypiek bożonarodzeniowy, ale sprawdzi się również na Wielkanoc. To wspaniały wybór dla osób, które kochają tradycyjne dania w lekko odświeżonej wersji.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makowiec świąteczny, by był smaczny, a przy okazji domowy, to ten pomysł na wypiek na pewno przypadnie ci do gustu. W tej opcji najlepiej użyć gotowej masy makowej, którą bez problemu da się odnaleźć w większości dyskontów, zwłaszcza przed okresem świąt. Dobrze jest wybierać masę z dodanymi bakaliami, dzięki czemu całość będzie odpowiednio słodka i niezbyt mdląca. Można bakalie dodać samodzielnie, wystarczy 200 g ulubionych suszonych owoców i orzechów, które należy przepłukać i połączyć z makiem. Tak powstaje naprawdę pyszna i bogata masa, która wspaniale współgra z kruchym ciastem.
Przepis na makowiec świąteczny pozwala przygotować najlepszy wypiek na święta. Ciasto z tego przepisu jest niezwykle słodkie i maślane. Choć jest kruche, nie rozpada się, tylko dobrze trzyma całości, dzięki czemu łatwiej jest kroić placek po upieczeniu. Choć jest bardzo proste, to jednak smakuje wybornie. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Ten makowiec jest tak pyszny, że w mgnieniu oka znika z talerzy. Dlatego warto zrobić jego podwójną porcję. Całość jest fantastyczna i bardzo elegancka. Przepięknie prezentuje się z polewą z białej czekolady, która dobrze kontrastuje z ciemną masą makową. To wspaniały wybór dla osób, które kochają tradycyjne dania w lekko odświeżonej wersji. To dobry placek dla miłośników domowych wypieków. Wychodzi niezwykle wilgotny i smaczny. To bardzo pyszny makowiec, którego przygotowanie nie zabiera zbyt dużo czasu. Z tego przepisu powstaje niezwykle pyszny deser, który idealnie sprawdzi się na wszelkie uroczystości. Ciasto ze względu na liczne warstwy przykuwa wzrok i prezentuje się niezwykle apetycznie. To wypiek odpowiedni dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi czy wymyślnymi przepisami. Całość, choć bardzo prosta, jest równie smaczna.
Wartości odżywcze makowca świątecznego
Energia i białka
(109g)
Węglowodany w makowcu świątecznym
(109g)
Tłuszcze
(109g)
Składniki mineralne w przepisie na makowiec świąteczny
(109g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w makowcu świątecznym
Lista alergenów dla makowca świątecznego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- masa makowa
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło