Przepis na makowiec świąteczny krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, obciążniki do pieczenia

Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie 2/3 ciasta. Resztę ciasta odłóż do lodówki.

Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.

Na ciasto wyłóż masę makową i ozdób je pozostałym ciastem.

Ciasto, podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.

Makowiec świąteczny podany na talerzyku.
makowiec świąteczny
Koszt przygotowania dania
11.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
433 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
87

Makowiec świąteczny - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makowcu świątecznym

Makowiec świąteczny jest ciastem, który wspaniale zaprezentuje się na stole ze względu na swój elegancki wygląd i wspaniały smak. To świetne połączenie maku i ciasta. To wspaniały wypiek bożonarodzeniowy, ale sprawdzi się również na Wielkanoc. To wspaniały wybór dla osób, które kochają tradycyjne dania w lekko odświeżonej wersji.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makowiec świąteczny, by był smaczny, a przy okazji domowy, to ten pomysł na wypiek na pewno przypadnie ci do gustu. W tej opcji najlepiej użyć gotowej masy makowej, którą bez problemu da się odnaleźć w większości dyskontów, zwłaszcza przed okresem świąt. Dobrze jest wybierać masę z dodanymi bakaliami, dzięki czemu całość będzie odpowiednio słodka i niezbyt mdląca. Można bakalie dodać samodzielnie, wystarczy 200 g ulubionych suszonych owoców i orzechów, które należy przepłukać i połączyć z makiem. Tak powstaje naprawdę pyszna i bogata masa, która wspaniale współgra z kruchym ciastem.

Przepis na makowiec świąteczny pozwala przygotować najlepszy wypiek na święta. Ciasto z tego przepisu jest niezwykle słodkie i maślane. Choć jest kruche, nie rozpada się, tylko dobrze trzyma całości, dzięki czemu łatwiej jest kroić placek po upieczeniu. Choć jest bardzo proste, to jednak smakuje wybornie. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Ten makowiec jest tak pyszny, że w mgnieniu oka znika z talerzy. Dlatego warto zrobić jego podwójną porcję. Całość jest fantastyczna i bardzo elegancka. Przepięknie prezentuje się z polewą z białej czekolady, która dobrze kontrastuje z ciemną masą makową. To wspaniały wybór dla osób, które kochają tradycyjne dania w lekko odświeżonej wersji. To dobry placek dla miłośników domowych wypieków. Wychodzi niezwykle wilgotny i smaczny. To bardzo pyszny makowiec, którego przygotowanie nie zabiera zbyt dużo czasu. Z tego przepisu powstaje niezwykle pyszny deser, który idealnie sprawdzi się na wszelkie uroczystości. Ciasto ze względu na liczne warstwy przykuwa wzrok i prezentuje się niezwykle apetycznie. To wypiek odpowiedni dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi czy wymyślnymi przepisami. Całość, choć bardzo prosta, jest równie smaczna.

Wartości odżywcze makowca świątecznego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(109g)
Energia (kalorie)
397.77 kcal
433.57 kcal
Białko
6.78 g
7.39 g

Węglowodany w makowcu świątecznym

Na 100g
Na porcję
(109g)
Węglowodany
58.04 g
63.26 g
Węglowodany przyswajalne
55.27 g
60.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.77 g
3.02 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(109g)
Tłuszcz
16.40 g
17.88 g
Cholesterol
29.48 mg
32.13 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makowiec świąteczny

Na 100g
Na porcję
(109g)
Sód
36.81 mg
40.12 mg
Wapń
200.15 mg
218.17 mg
Żelazo
2.93 mg
3.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny makowca świątecznego 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makowcu świątecznym

Lista alergenów dla makowca świątecznego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • masa makowa
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania makowca świątecznego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Masa makowa
540 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
6.35
Za 540 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
21.10
Jak oceniasz przepis na makowiec świąteczny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób