Makowiec na kruchym cieście z maku mielonego

Opublikowano: 13.01.2022 r., 17:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makowiec na eleganckim talerzyku
Makowiec na kruchym cieście z maku mielonego
Makowiec na kruchym cieście z maku mielonego jest wspaniałą opcją na szybki i bardzo łatwy placek, który skradnie serca wszystkich domowników. Jest niezwykle łatwy.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
539 kcal
Kcal w porcji
124 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (375 g)
  • Masło - 1 kostka i 3 łyżki (230 g)
  • Cukier (100 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
  • Mak niebieski (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Miód (100 g)
  • Rodzynki (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, aromat migdałowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, tarka, duża miska, papier do pieczenia, czajnik, sitko, rondelek, młynek

Przepis na makowiec na kruchym cieście z maku mielonego krok po kroku

Kostkę masła podziel na mniejsze kawałki i dodaj do niej cukier.

Przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

Do miski ze składnikami wbij 4 żółtka, białka odłóż do osobnej miseczki.

Ciasto dokładnie zagnieć i uformuj kulkę. Schładzaj w lodówce przez 30 minut.

W rondelku roztop 3 łyżki masła.

Mak sparz wrzątkiem i zmiel w młynku bardzo drobno.

Do maku dodaj masło, wlej aromat migdałowy i miód. Dokładnie wymieszaj.

Oddziel żółtko i białko do osobnych miseczek.

Żółtko dodaj do maku i ponownie wymieszaj.

Białko ubij na sztywną pianę i dodaj do masy makowej.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a na spód rozłóż 2/3 ciasta.

Kruche ciasto pokryj masą makową.

Wierzch ciasta udekoruj startymi na tarce kawałkami ciasta kruchego.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 45 minut.

Jak oceniasz przepis na makowiec na kruchym cieście z maku mielonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat makowca na kruchym cieście z maku mielonego

Makowiec na kruchym cieście z maku mielonego jest niezwykle pysznym sposobem na ten tradycyjny wypiek, który gości na większości polskich stołów. Kruche, maślane ciasto z dodatkiem wspaniałej, ręcznie robionej masy makowej, odmieni każdą specjalną okazję, ze względu na naprawdę wyjątkowy smak. To coś idealnie dla wszystkich wielbicieli tradycyjnych smaków. Ten sprawdzony przepis sprawdzi się na co dzień i od święta.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makowiec na kruchym cieście z maku mielonego, by był niezbyt skomplikowany, a przy tym naprawdę smaczny, ten przepis sprawdzi się idealnie. Zwykle w nowoczesnych przepisach bazuje się na gotowej masie makowej, jednak wiadomo, że nie jest to rozwiązanie dla każdego. Gotowe masy mają sporo dodatków, które niekoniecznie powinny się tam znaleźć, a w dużej ilości mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie, dlatego osoby dbające o zdrowe menu, zwykle szukają innego rozwiązania. To właśnie dla nich powstał ten przepis na ciasto z maku mielonego, gdzie całą masę wykonuje się własnoręcznie. I choć może się to wydawać skomplikowane, wcale takie nie jest. Co więcej, w takiej wersji znacznie mniej jest dodanego miodu, więc będzie idealnym rozwiązaniem dla każdego, kto musi ograniczać jego ilość w swojej diecie. W gotowej masie oprócz miodu często znajduje się również zwykły cukier, przez co razem mają naprawdę wysoki indeks glikemiczny, a także kaloryczność. Można w niej też odnaleźć suszone owoce, a wśród nich rodzynki, które nie każdy lubi. Zrobienie masy własnoręcznie jest nie tylko lepsze dla zdrowia, ale pozwala również dobrać ciasto do indywidualnych preferencji smakowych.

Przepis na makowiec na kruchym cieście z maku mielonego jest niezwykle prosty. Całość została opisana w kilku krokach, które spokojnie odwzoruje w domu nawet początkujący kucharz. Ciasto kruche z tego przepisu jest bardzo delikatne, a przy tym niezwykle aromatyczne. Jednak nie łamie się nadmiernie, dzięki czemu ciasto prezentuje się dobrze na stole i łatwo można je kroić. To dobry przepis na tradycyjny placek o słodkim smaku. Jest tak pyszny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.

Alergeny w makowcu na kruchym cieście z maku mielonego

Lista alergenów dla makowca na kruchym cieście z maku mielonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • aromat migdałowy

Wartości odżywcze makowca na kruchym cieście z maku mielonego

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, tak jak inne słodkości, nie powinno gościć zbyt często w menu ze względu na dużą ilość cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(124g)
Energia (kcal)
435.15
539.59
Białko (g)
9.27
11.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(124g)
Węglowodany (g)
47.33
58.69
Węglowodany przyswajalne (g)
43.67
54.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(124g)
Tłuszcz (g)
24.77
30.71
Tłuszcze nasycone (g)
12.85
15.93
Tłuszcze nienasycone (g)
11.92
14.78

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(124g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.13
Tiamina (mg)
0.45
0.56
Ryboflawina (mg)
0.23
0.28
Niacyna (mg)
2.25
2.79
Foliany (µg (mcg))
70.77
87.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(124g)
Sód (mg)
19.29
23.91
Potas (mg)
265.57
329.30
Wapń (mg)
273.13
338.68
Fosfor (mg)
246.72
305.93
Magnez (mg)
71.16
88.24
Żelazo (mg)
3.79
4.70
Cynk (mg)
1.87
2.32
Miedź (mg)
0.36
0.45
Szacunkowy indeks glikemiczny makowca na kruchym cieście z maku mielonego 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makowca na kruchym cieście z maku mielonego

Koszt składników
54.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
375 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 375 g
Masło
230 g
1 kostka i 3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
5.75
Za 230 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mak niebieski
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Rodzynki
80 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Koszt składników
54.10