Makowiec japoński z gotowej masy makowej
- Masa makowa - 1 puszka (850 g)
- Cukier (200 g)
- Jabłko - 4 duże sztuki (1000 g)
- Margaryna do pieczenia - 1 kostka (250 g)
- Jajko (6 szt.)
- Kasza manna - 6 płaskich łyżek stołowych (60 g)
Przepis na makowiec japoński z gotowej masy makowej krok po kroku
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie przełóż je do miski.
Białka oddziel od żółtek.
Do osobnej miski włóż margaryną pokrojoną w kostkę i utrzyj ją z dodatkiem cukru przy pomocy miksera na puszystą masę.
Do margaryny dodaj żółtka i ponownie wymieszaj.
Następnie do masy dodaj kaszę manną i ponownie utrzyj masę.
Na koniec dodaj masę makową, jabłka oraz 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i miksuj na małych obrotach miksera.
Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
Ubitą pianę dodaj do masy makowej i delikatnie wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki.
Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Makowiec piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 70-90 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Szarlotka
-
Ciasto z jabłkami
-
Tarta z jabłkiem
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka z bezą
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Ciasto salceson
-
Szarlotka z budyniem
-
Jabłecznik z bezą
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka królewska
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szybkie ciasto z jabłkami
Więcej informacji na temat makowca japońskiego z gotowej masy makowej
Makowiec japoński z gotowej masy makowej to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Pyszny makowiec z jabłkami warto przygotować jako słodką przekąskę na spotkania rodzinne. Sprawdzony przepis na makowiec japoński z gotowej masy makowej jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masa makowa z puszki, cukier, jabłka, margaryna, jajka, kasza manna, sól oraz proszek do pieczenia.
A jak zrobić makowiec japoński? Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie przełóż je do miski. Białka oddziel od żółtek. Do osobnej miski włóż margaryną pokrojoną w kostkę i utrzyj ją z dodatkiem cukru przy pomocy miksera na puszystą masę. Do margaryny dodaj żółtka i ponownie wymieszaj. Następnie do masy dodaj kaszę manną i ponownie utrzyj masę. Na koniec dodaj masę makową, jabłka oraz 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i miksuj na małych obrotach miksera. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Ubitą pianę dodaj do masy makowej i delikatnie wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Makowiec piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Jabłka są przede wszystkim źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy K, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz magnezu. Dodatkowo jabłka są stosunkowo niskokaloryczne, dlatego chętnie włączone są do diety osób odchudzających się. Jabłka są również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Odpowiednia podaż błonnika pokarmowego zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej jelita grubego.
Podsumowując: wiesz już, jak upiec smaczny makowiec japoński z gotowej masy makowej i jabłek. Pyszne ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Makowiec jest dobry do spożycia po wystudzeniu i przed podaniem warto posypać go cukrem pudrem. Produkty niezbędne do upieczenia ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w makowcu japońskim z gotowej masy makowej
Lista alergenów dla makowca japońskiego z gotowej masy makowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- masa makowa
- Kasza manna
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze makowca japońskiego z gotowej masy makowej
Makowiec japoński z gotowej masy makowej to doskonała propozycja na pyszny deser. Jabłka wykorzystane do przygotowania deseru stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
-
cukier,
jabłko,
jajka,
kasza manna,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.