Makowiec japoński thermomix

Opublikowano: 12.06.2022 r., 13:42 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny makowiec z Thermomixa.
Makowiec japoński thermomix
Makowiec japoński thermomix to doskonała opcja na pyszny wypiek, który przygotujesz przy pomocy thermomixa. Do jego stworzenie potrzeba tylko kilku składników.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 50 min
549 kcal
Kcal w porcji
203 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masa makowa (560 g)
  • Jabłko (600 g)
  • Jajko (7 szt.)
  • Masło (250 g)
  • Cukier puder (250 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Kasza manna (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, thermomix, kopystka (thermomix), motylek (thermomix)

Przepis na makowiec japoński thermomix krok po kroku

Białka oddziel od żółtek do dwóch osobnych miseczek.

Białka wlej ze szczyptą soli do thermomixa z motylkiem. Ubij przez 4 min w temperaturze 37 stopni na obrotach 4.

Gotową pianę odstaw na bok.

Do naczynia z założoną kopystką dodaj cukier puder, masło i żółtka. Ubijaj przez 2 minuty przy obrotach 5.

Jabłka obierz i pokrój w kostkę, dodaj do masy w thermomixie i mieszaj 15 sekund na obrotach 4.

Dodaj kaszę mannę i proszek do pieczenia. Mieszaj przez 1 minutę na obrotach 4.

Białka dodawaj delikatnie do masy makowej.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.

Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na makowiec japoński thermomix
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat makowca japońskiego thermomix

Makowiec japoński thermomix to doskonała opcja na pyszny wypiek, który przygotujesz przy pomocy thermomixa. Do jego stworzenie potrzeba tylko kilku składników. Ten makowiec jest tak pyszny, że w mgnieniu oka znika z talerzy. Dlatego warto zrobić jego podwójną porcję. Całość jest fantastyczna i bardzo elegancka. Ten sprawdzony przepis sprawdzi się na co dzień i od święta.

Przepis na makowiec japoński z thermomixu to doskonała opcja na pyszny, ale prosty wypiek. W tej opcji najlepiej użyć gotowej masy makowej, którą bez problemu da się odnaleźć w większości dyskontów, zwłaszcza przed okresem świąt. Dobrze jest wybierać masę z dodanymi bakaliami, dzięki czemu całość będzie odpowiednio słodka i niezbyt mdląca. Można bakalie dodać samodzielnie, wystarczy 200 g ulubionych suszonych owoców i orzechów, które należy przepłukać i połączyć z makiem. Tak powstaje naprawdę pyszna i bogata masa, która wspaniale współgra z kruchym ciastem. To wspaniały wybór dla osób, które kochają tradycyjne dania w lekko odświeżonej wersji. I choć może się to wydawać skomplikowane, wcale takie nie jest. Co więcej, w takiej wersji znacznie mniej jest dodanego cukru, więc będzie idealnym rozwiązaniem dla każdego, kto musi ograniczać jego ilość w swojej diecie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makowiec japoński w thermomixie, tak by był dobry i naprawdę ciekawy, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Można go zrobić z jabłkami, ale również bez nich. Najlepiej sprawdza się gotowa masa makowa. Popularność zyskuje zwykle na święta Bożego Narodzenia, jednak jest tak ciekawą propozycją, że zdecydowanie może pojawiać się w menu znacznie częściej. Dzięki temu całość będzie znacznie smaczniejsza. Spokojnie można znaleźć w sklepie masę z kawałkami rodzynek, czy kandyzowaną skórką pomarańczy. Choć jest bardzo proste, to jednak smakuje wybornie. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków. To doskonały pomysł na wspaniałe ciasto, dla każdego, komu znudziły się już tradycyjne wypieki. Całość została opisana w kilku krokach, które spokojnie odwzoruje w domu nawet początkujący kucharz.

Alergeny w makowcu japońskim thermomix

Lista alergenów dla makowca japońskiego thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masa makowa
    • Proszek do pieczenia
    • Kasza manna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze makowca japońskiego thermomix

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(203g)
Energia (kcal)
270.58
549.27
Białko (g)
4.15
8.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(203g)
Węglowodany (g)
32.72
66.43
Węglowodany przyswajalne (g)
30.47
61.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.25
4.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(203g)
Tłuszcz (g)
14.25
28.94
Tłuszcze nasycone (g)
10.02
20.34
Tłuszcze nienasycone (g)
4.23
8.59
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
95.20
193.26

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(203g)
Witamina A (µg (mcg))
113.29
229.98
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.38
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.53
1.07
Brak danych dla: masa makowa, kasza manna.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
110.85
225.03
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.03
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.21
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.08
0.16
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.89
22.11
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
26.34
53.47
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(203g)
Sód (mg)
47.43
96.29
Potas (mg)
79.14
160.66
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
120.08
243.76
Fosfor (mg)
57.24
116.19
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
4.43
9.00
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.15
2.34
Cynk (mg)
0.28
0.56
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makowca japońskiego thermomix 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makowca japońskiego thermomix

Koszt składników
38.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masa makowa
560 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
6.59
Za 560 g
Jabłko
600 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
1.67
Za 600 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier puder
250 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Kasza manna
20 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 20 g
Koszt składników
38.60