Makowiec bezglutenowy
- Mleko 3,2% (150 ml)
- Drożdże świeże (30 g)
- Cukier (50 g)
- Mąka kukurydziana (60 g)
- Mąka jaglana (120 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (90 g)
- Twaróg sernikowy (90 g)
- Masło (70 g)
- Masa makowa (250 g)
Przepis na makowca bezglutenowego krok po kroku
Mąki wsypujemy do jednej miski. Mieszamy je.
Do szklanki dodajemy pokruszone drożdże, ciepłe mleko, cukier i mieszankę mąk. Całość dokładnie mieszamy. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski z mąką dodajemy pozostały cukier, twaróg, rozpuszczone masło oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy za pomocą robota kuchennego lub miksera.
Wyrobioną masę odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze chwilę ręcznie, a następnie rozwałkowujemy je i układamy na blaszkę do pieczenia.
Rozsmarowujemy na nim masę makową (powinna mieć temperaturę pokojową). Ciasto zwijamy w rulon.
Pieczemy je w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 st. C.
Opcjonalnie gotowy makowiec możemy ozdobić lukrem.
-
Makowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Seromak
-
Makowiec z jabłkami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Makowiec z jabłkiem
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Wilgotny makowiec na kruchym spodzie
-
Makowiec japoński z puszki
-
Makowiec drożdżowy
-
Makowiec na biszkopcie
-
Ciasto z makiem z puszki
-
Masa makowa z mielonego maku
-
Makowiec
Więcej informacji na temat makowca bezglutenowego
Pyszny makowiec bezglutenowy to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Ciasto drożdżowe bez glutenu z dodatkiem masy makowej jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny deser zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić makowiec bezglutenowy? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku mąki wsypujemy do jednej miski. Mieszamy je. Do szklanki dodajemy pokruszone drożdże, ciepłe mleko, cukier i mieszankę mąk. Całość dokładnie mieszamy. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski z mąką dodajemy pozostały cukier, twaróg, rozpuszczone masło oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy za pomocą robota kuchennego lub miksera. Wyrobioną masę odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze chwilę ręcznie, a następnie rozwałkowujemy je i układamy na blaszkę do pieczenia. Rozsmarowujemy na nim masę makową (powinna mieć temperaturę pokojową). Ciasto zwijamy w rulon. Ile piec? Pieczemy je w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Opcjonalnie gotowy makowiec możemy ozdobić lukrem.
Sprawdzony przepis na makowiec bezglutenowy nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki kukurydzianej, która posiada wiele wartości odżywczych. Jest to przede wszystkim produkt bezglutenowy, który idealnie sprawdzi się u osób z nietolerancją glutenu lub chorujących na celiakię. Ponadto mąką wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a także dzięki dużej ilości błonnika poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Jest bogata w cynk, dzięki czemu poprawia naszą odporność oraz w luteinę, która dba o oczy. Dodatkowo mąka kukurydziana chroni DNA przed uszkodzeniem oraz wpływa pozytywnie na aktywność enzymów w organizmie człowieka.
Masa makowa w połączeniu z ciastem drożdżowym odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Przepis jest szybki i prosty w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w makowcu bezglutenowym
Lista alergenów dla makowca bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- twaróg sernikowy
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- masa makowa
Wartości odżywcze makowca bezglutenowego
Ciasto ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.