Makowiec bez pieczenia

Opublikowano: 11.09.2021 r.
Herbatniki, masa makowa i czekolada deserowa to kluczowe składniki tego błyskawicznego makowca bez pieczenia. Zapomnij o wyrabianiu ciasta i długim pieczeniu – wystarczy połączyć te składniki, dodać śmietankę kremową i orzechy włoskie, a w mig stworzysz pyszne, efektowne ciasto, które na pewno zachwyci domowników i gości.
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki - 200 g (2 opakowania)
- Masa makowa - 840 g (1 opakowanie)
- Czekolada deserowa - 100 g (1 tabliczka)
- Śmietanka kremowa 36% - 125 ml (pół szklanki)
- Orzechy włoskie - 100 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, blaszka do pieczenia 20x20 cm, rondelek
Przepis krok po kroku
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż połowę herbatników.
- Masę makową dokładnie wymieszaj. Wyłóż ją łyżką na herbatniki i przykryj kolejną warstwą ciastek.
- W rondelku podgrzej śmietankę i dodaj do niej pokruszoną czekoladę. Dokładnie wymieszaj. Tak powstałą masą przykryj herbatniki. Udekoruj je całymi orzechami.
- Ciasto przełóż do lodówki i schładzaj przez 2 godziny.
Komentarz dietetyka
To zdrowe ciasto, jednak nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny