Makowiec bez pieczenia
- Herbatniki - 2 opakowania (200 g)
- Masa makowa - 1 opakowanie (840 g)
- Czekolada deserowa - 1 tabliczka (100 g)
- Śmietanka kremowa 36% - pół szklanki (125 ml)
- Orzechy włoskie (100 g)
Przepis na makowiec bez pieczenia krok po kroku
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż połowę herbatników.
Masę makową dokładnie wymieszaj. Wyłóż ją łyżką na herbatniki i przykryj kolejną warstwą ciastek.
W rondelku podgrzej śmietankę i dodaj do niej pokruszoną czekoladę. Dokładnie wymieszaj. Tak powstałą masą przykryj herbatniki. Udekoruj je całymi orzechami.
Ciasto przełóż do lodówki i schładzaj przez 2 godziny.
-
Makowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Seromak
-
Makowiec z jabłkami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Makowiec z jabłkiem
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Wilgotny makowiec na kruchym spodzie
-
Makowiec japoński z puszki
-
Makowiec drożdżowy
-
Makowiec na biszkopcie
-
Ciasto z makiem z puszki
-
Masa makowa z mielonego maku
-
Makowiec
Więcej informacji na temat makowca bez pieczenia
Makowiec bez pieczenia to propozycja dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt skomplikowanymi przepisami. To ciasto nie wymaga zbyt dużego nakładu czasu czy energii. Można je zrobić w kilka chwil. W dodatku wykorzystuje się przy tym tylko kilka składników, które z łatwością można dostać w każdym sklepie i które często goszczą w domowej spiżarni. Choć głównie przygotowywane na wigilię, świetnie sprawdzi się również na co dzień.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makowiec bez pieczenia, który będzie niezwykle prosty w przygotowaniu, a przy tym naprawdę smaczny, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość zabiera tylko kilka minut, a smakuje wprost wybornie. Choć jest łatwe, nie można powiedzieć, że należy do nudnych słodkości. Przeplata się w nim smak słodkich herbatników, masy makowej i deserowej czekolady. Do polewy najlepiej wybrać niezbyt gorzką czekolady, by całość nie była za mało słodka. Do ciasta nie dodaje się bowiem cukru, to dlatego, że zwykle gotowe masy makowe są dość słodkie. Można spokojnie użyć czekolady mlecznej, która wspaniale komponuje się z ciasteczkami.
Przepis na makowiec bez pieczenia jest niezwykle łatwy, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Całość nie jest skomplikowana, a wykonanie zabiera tylko kilka minut. Do przygotowania ciasta nie jest potrzebny piekarnika, ani żaden inny sprzęt kuchenny, więc sprawdzi się także dla osób, które nie dysponują dobrze wyposażoną kuchnią.
W tym wypieku idealnie sprawdza się gotowa masa makowa, którą z łatwością można kupić w każdym większym sklepie, zwłaszcza przed świętami, gdy ciasto jest najpopularniejsze. Najlepiej wybierać masę, która zawiera również bakalie. Dzięki temu całość będzie znacznie smaczniejsza. Spokojnie można znaleźć w sklepie masę z kawałkami rodzynek, czy kandyzowaną skórką pomarańczy.
Ten sprawdzony przepis pozwala przygotować naprawdę dobry makowiec, który wspaniale sprawdzi się na święta. Pięknie zaprezentuje się na wigilijnym stole, w dodatku jest naprawdę pyszny i prosty. Ten smaczny deser zyskuje wielu zwolenników, gdyż jest łatwy i niezwykle szybki w przygotowaniu.
Alergeny w makowcu bez pieczenia
Lista alergenów dla makowca bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- masa makowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Czekolada deserowa
- Śmietanka kremowa 36%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze makowca bez pieczenia
To zdrowe ciasto, jednak nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(137g)
Węglowodany
(137g)
Tłuszcze
(137g)
Składniki mineralne
(137g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.