Makowiec bez pieczenia

Opublikowano: 11.09.2021 r., 22:28 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makowiec bez pieczenia, deser.
Makowiec bez pieczenia
Makowiec bez pieczenia to ciasto idealne dla wszystkich miłośników łatwych, domowych wypieków. W tej wersji makowiec jest szybki i łatwy, ale równie smaczny.
Przygotowanie 30 min
527 kcal
Kcal w porcji
137 g
Wielkość porcji
81
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki - 2 opakowania (200 g)
  • Masa makowa - 1 opakowanie (840 g)
  • Czekolada deserowa - 1 tabliczka (100 g)
  • Śmietanka kremowa 36% - pół szklanki (125 ml)
  • Orzechy włoskie (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, blaszka do pieczenia 20x20 cm, rondelek

Przepis na makowiec bez pieczenia krok po kroku

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż połowę herbatników.

Masę makową dokładnie wymieszaj. Wyłóż ją łyżką na herbatniki i przykryj kolejną warstwą ciastek.

W rondelku podgrzej śmietankę i dodaj do niej pokruszoną czekoladę. Dokładnie wymieszaj. Tak powstałą masą przykryj herbatniki. Udekoruj je całymi orzechami.

Ciasto przełóż do lodówki i schładzaj przez 2 godziny.

Jak oceniasz przepis na makowiec bez pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,2% osób

Więcej informacji na temat makowca bez pieczenia

Makowiec bez pieczenia to propozycja dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt skomplikowanymi przepisami. To ciasto nie wymaga zbyt dużego nakładu czasu czy energii. Można je zrobić w kilka chwil. W dodatku wykorzystuje się przy tym tylko kilka składników, które z łatwością można dostać w każdym sklepie i które często goszczą w domowej spiżarni. Choć głównie przygotowywane na wigilię, świetnie sprawdzi się również na co dzień.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makowiec bez pieczenia, który będzie niezwykle prosty w przygotowaniu, a przy tym naprawdę smaczny, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość zabiera tylko kilka minut, a smakuje wprost wybornie. Choć jest łatwe, nie można powiedzieć, że należy do nudnych słodkości. Przeplata się w nim smak słodkich herbatników, masy makowej i deserowej czekolady. Do polewy najlepiej wybrać niezbyt gorzką czekolady, by całość nie była za mało słodka. Do ciasta nie dodaje się bowiem cukru, to dlatego, że zwykle gotowe masy makowe są dość słodkie. Można spokojnie użyć czekolady mlecznej, która wspaniale komponuje się z ciasteczkami.

Przepis na makowiec bez pieczenia jest niezwykle łatwy, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Całość nie jest skomplikowana, a wykonanie zabiera tylko kilka minut. Do przygotowania ciasta nie jest potrzebny piekarnika, ani żaden inny sprzęt kuchenny, więc sprawdzi się także dla osób, które nie dysponują dobrze wyposażoną kuchnią.

W tym wypieku idealnie sprawdza się gotowa masa makowa, którą z łatwością można kupić w każdym większym sklepie, zwłaszcza przed świętami, gdy ciasto jest najpopularniejsze. Najlepiej wybierać masę, która zawiera również bakalie. Dzięki temu całość będzie znacznie smaczniejsza. Spokojnie można znaleźć w sklepie masę z kawałkami rodzynek, czy kandyzowaną skórką pomarańczy.

Ten sprawdzony przepis pozwala przygotować naprawdę dobry makowiec, który wspaniale sprawdzi się na święta. Pięknie zaprezentuje się na wigilijnym stole, w dodatku jest naprawdę pyszny i prosty. Ten smaczny deser zyskuje wielu zwolenników, gdyż jest łatwy i niezwykle szybki w przygotowaniu.

Alergeny w makowcu bez pieczenia

Lista alergenów dla makowca bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • masa makowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Czekolada deserowa
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze makowca bez pieczenia

na 100g gotowej potrawy

To zdrowe ciasto, jednak nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(137g)
Energia (kcal)
385.23
527.77
Białko (g)
6.45
8.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(137g)
Węglowodany (g)
50.81
69.62
Węglowodany przyswajalne (g)
46.32
63.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.49
6.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(137g)
Tłuszcz (g)
18.48
25.32
Tłuszcze nasycone (g)
12.19
16.71
Cholesterol (mg)
1.98
2.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(137g)
Sód (mg)
235.94
323.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
266.33
364.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.50
3.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makowca bez pieczenia 81
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makowca bez pieczenia

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
2 opakowania
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masa makowa
840 g
1 opakowanie
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
9.88
Za 840 g
Czekolada deserowa
100 g
1 tabliczka
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Śmietanka kremowa 36%
125 ml
pół szklanki
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 125 ml
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Koszt składników
35.00