Makiełki

Opublikowano: 31.05.2021 r., 20:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makiełki podane na białym talerzu, który stoi na drewnianym blacie. W oddali leżą gałązki świetku.
Makiełki
Makiełki to tradycyjna potrawa wigilijna. Jest to danie uwielbiane przez większość domowników, ponieważ jest dość słodkie. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu w okresie świąt Bożego Narodzenia.
Przygotowanie 20 min
580 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Masa makowa (600 g)
  • Mleko 2% (250 ml)
  • Bułka pszenna 2 sztuki (150 g)
  • Orzechy włoskie (100 g)
  • Rodzynki (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na makiełki krok po kroku

Masę makową włóż do garnka, wlej do niej mleko i składniki zagotuj mieszając co chwilę.

Bułki pokrój na cienkie kromki.

W misce ułóż warstwę pieczywa, następnie przykryj ją częścią masy makowej. Czynność powtarzaj do momentu wyczerpania składników.

Ostatnia powinna być masa makowa - udekoruj ją orzechami i rodzynkami. Całość dociśnij dłonią.

Gotowe makiełki przykryj i odstaw na noc do lodówki.

Jak oceniasz przepis na makiełki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat makiełek

Makiełki wigilijne z makiem to tradycyjna potrawa wigilijnego stołu. Jest to wigilijne danie w formie deseru na słodko. W dalszej części dowiesz się jak zrobić ten smaczny deser. Przepis na makiełki tradycyjne przygotowywany jest głównie w zachodniej Małopolsce. Świąteczne makiełki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je wykonać. Idealnie nadają się dla osób, które są na diecie wegeteriańskiej. Do przygotowania makiełek potrzebne będą nam składniki takie jak mak na makiełki (masa makowa), mleko, bułka, orzechy włoskie i rodzynki. Nasz przepis jest z bułką i mlekiem ale makiełki znane też są w wersji z makaronem.

Jak przygotować makiełki? Masę makową gotuj razem z mlekiem. Bułki pokrój na cienkie kromki. W misce układaj bułki, na które wylej masę makową. Czynność powtarzaj do momentu wyczerpania się składników. Ostatnia warstwa powinna być z masy makowej. Na wierzch masy ułóż orzechy i rodzynki. Całość dociśnij dłonią. Gotowe makiełki odstaw na noc do lodówki.

Mak jest rośliną uważaną za chwast, jednak jego nasiona wykorzystywane są w kuchni polskiej do wielu dań na słodko. Jest to doskonały składnik pysznego ciasta jakim jest makowiec oraz doskonałe dopełnienie wielu świątecznych dań. Ziarenka maku są doskonałym źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich żelazo, magnez, cynk, miedź, potas, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę A, D czy E. W kuchni najczęściej wykorzystywany jest mak niebieski, który jest chyba najbardziej znany. W kuchni można wykorzystać również białe nasiona maku - wykorzystywane np do produkcji rogali świętomariańskich.

Podsumowując makiełki to polski deser i potrawa wigilijna, którą możemy spotkać na naszym stole w wersji z bułką lub makaronem. Nasz przepis sprawdzi się idealnie w okresie świąt kiedy nie mamy za wiele czasu na przygotowywanie świątecznych dań. Przepis jest szybki i poradzi sobie z nim każdy. Przepis możemy wykorzystać do wspólnego gotowania z dziećmi w okresie zbliżających się świąt. Makiełki możemy też przygotować również w wersji bezmlecznej.

Alergeny w makiełkach

Lista alergenów dla makiełek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masa makowa
    • Bułka pszenna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze makiełek

na 100g gotowej potrawy

Makiełki to tradycyjna potrawa wigilijna. Produkty użyte do jej przygotowania w większości zawierają sporo wartości odżywczych, dlatego warto spróbować tego smacznego dania.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
290.21
580.42
Białko (g)
6.03
12.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
43.62
87.24
Węglowodany przyswajalne (g)
39.22
78.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.40
8.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
11.52
23.04
Tłuszcze nasycone (g)
6.21
12.41
Cholesterol (mg)
1.67
3.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
110.62
221.25
Wapń (mg)
236.75
473.50
Żelazo (mg)
2.29
4.58
Szacunkowy indeks glikemiczny makiełek 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makiełek

Koszt składników
28.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masa makowa
600 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
7.06
Za 600 g
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Bułka pszenna
150 g
2 sztuki
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
1.12
Za 150 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
28.70