Przepis na makiełki krok po kroku
- Masa makowa 600 g
- Mleko 2% 250 ml
- Bułka pszenna 150 g 2 sztuki
- Orzechy włoskie 100 g
- Rodzynki 100 g
Masę makową włóż do garnka, wlej do niej mleko i składniki zagotuj mieszając co chwilę.
Bułki pokrój na cienkie kromki.
W misce ułóż warstwę pieczywa, następnie przykryj ją częścią masy makowej. Czynność powtarzaj do momentu wyczerpania składników.
Ostatnia powinna być masa makowa - udekoruj ją orzechami i rodzynkami. Całość dociśnij dłonią.
Gotowe makiełki przykryj i odstaw na noc do lodówki.
-
Makowiec
-
Seromakowiec
-
Rogale marcińskie
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Tort makowy
-
Sernik z makiem
-
Drożdżówki z makiem
-
Mazurek kajmakowy
-
Makowa panienka
-
Rolada makowa
-
Makowiec z jabłkami
-
Mrowisko ciasto
-
Makowiec z jabłkiem
-
Seromak
-
Ciasto z makiem

(liczba kalorii)
Makiełki - cechy przepisu
Więcej o makiełkach
Makiełki wigilijne z makiem to tradycyjna potrawa wigilijnego stołu. Jest to wigilijne danie w formie deseru na słodko. W dalszej części dowiesz się jak zrobić ten smaczny deser. Przepis na makiełki tradycyjne przygotowywany jest głównie w zachodniej Małopolsce. Świąteczne makiełki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je wykonać. Idealnie nadają się dla osób, które są na diecie wegeteriańskiej. Do przygotowania makiełek potrzebne będą nam składniki takie jak mak na makiełki (masa makowa), mleko, bułka, orzechy włoskie i rodzynki. Nasz przepis jest z bułką i mlekiem ale makiełki znane też są w wersji z makaronem.
Jak przygotować makiełki? Masę makową gotuj razem z mlekiem. Bułki pokrój na cienkie kromki. W misce układaj bułki, na które wylej masę makową. Czynność powtarzaj do momentu wyczerpania się składników. Ostatnia warstwa powinna być z masy makowej. Na wierzch masy ułóż orzechy i rodzynki. Całość dociśnij dłonią. Gotowe makiełki odstaw na noc do lodówki.
Mak jest rośliną uważaną za chwast, jednak jego nasiona wykorzystywane są w kuchni polskiej do wielu dań na słodko. Jest to doskonały składnik pysznego ciasta jakim jest makowiec oraz doskonałe dopełnienie wielu świątecznych dań. Ziarenka maku są doskonałym źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich żelazo, magnez, cynk, miedź, potas, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę A, D czy E. W kuchni najczęściej wykorzystywany jest mak niebieski, który jest chyba najbardziej znany. W kuchni można wykorzystać również białe nasiona maku - wykorzystywane np do produkcji rogali świętomariańskich.
Podsumowując makiełki to polski deser i potrawa wigilijna, którą możemy spotkać na naszym stole w wersji z bułką lub makaronem. Nasz przepis sprawdzi się idealnie w okresie świąt kiedy nie mamy za wiele czasu na przygotowywanie świątecznych dań. Przepis jest szybki i poradzi sobie z nim każdy. Przepis możemy wykorzystać do wspólnego gotowania z dziećmi w okresie zbliżających się świąt. Makiełki możemy też przygotować również w wersji bezmlecznej.
Wartości odżywcze makiełek
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w makiełkach
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na makiełki
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w makiełkach
Lista alergenów dla makiełek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- masa makowa
- Bułka pszenna
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie