Makaroniki francuskie

Opublikowano: 02.07.2023 r., 13:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaroniki francuskie ułożone jeden na drugim.
Makaroniki francuskie
Makaroniki francuskie to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Można wykorzystać je także jako dekoracja do tortów. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Czas ubijania 15 min
78 kcal
Kcal w porcji
22 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka migdałowa (70 g)
  • Cukier puder - niepełna szklanka (100 g)
  • Białko jajka (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko, miska, szpatułka, rękaw cukierniczy, waga kuchenna

Przepis na makaroniki francuskie krok po kroku

Mąkę migdałową przesiej przez sito z połową cukru pudru i dokładnie wymieszaj.

Do miski odważ dokładnie 50 gram białka i ubij je z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.

Ciągle miksując białka, dodaj do nich partiami pozostały cukier puder. Miksuj do momentu, aż masa będzie błyszcząca i gładka.

Do ubitych białek dodaj w dwóch porcjach mąkę migdałową z cukrem pudrem i delikatnie wymieszaj masę szpatułką.

Masę wymieszaj do momentu, aż będzie swobodnie spływać ze szpatułki - ważne, aby masy nie mieszać zbyt długo.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Masę na makaroniki przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 8 mm. Rękaw cukierniczy trzymaj pionowo i wyciskaj masę na blaszkę do pieczenia, tworząc koła o średnicy około 3 cm (zachowaj odstęp między makaronikami).

Blaszką z makaronikami stuknij kilka razy o blat i odstaw na około godzinę do przeschnięcia.

Po tym czasie makaroniki piecz w piekarniku z funkcją termoobiegu nagrzanym do 140 st. C przez około 15 minut.

Upieczone makaroniki pozostaw do całkowitego przestygnięcie, ściągnij je z blaszki do pieczenia i przełóż ulubionym nadzieniem.

Jak oceniasz przepis na makaroniki francuskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat makaroników francuskich

Makaroniki francuskie to doskonały pomysł na pyszne, domowe wypieki. Najlepsze makaroniki świetnie sprawdzą się jako przekąska. Można wykorzystać je także jako dekoracje ciast i tortów. Przepis na makaroniki francuskie jest dość trudny, dlatego warto posiadać doświadczenie kulinarne. Do wykonania makaroników potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka migdałowa, cukier puder, białko jaja oraz sól. Aby makaroniki wyszły, należy zachować ściśle określone proporcje produktów spożywczych.

A jak zrobić makaroniki francuskie? Mąkę migdałową przesiej przez sito z połową cukru pudru i dokładnie wymieszaj. Do miski odważ 50 gram białka i ubij je z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Ciągle miksując białka, dodaj do nich partiami pozostały cukier puder. Miksuj, aż masa będzie błyszcząca i gładka. Do ubitych białek dodaj w dwóch porcjach mąkę migdałową z cukrem pudrem i delikatnie wymieszaj masę szpatułką. Masę wymieszaj do momentu, aż będzie swobodnie spływać ze szpatułki. Masę na makaroniki przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 8 mm. Rękaw cukierniczy trzymaj pionowo i wyciskaj masę na blaszkę do pieczenia, tworząc koła o średnicy około 3 cm. Blaszką z makaronikami stuknij kilka razy o blat i odstaw na około godzinę do przeschnięcia. Po tym czasie makaroniki piecz w piekarniku z funkcją termoobiegu nagrzanym do 140°C przez około 15 minut. Upieczone makaroniki pozostaw do całkowitego przestygnięcie, ściągnij je z blaszki do pieczenia i przełóż ulubionym nadzieniem.

Cukier puder posiada takie same właściwości jak zwykły cukier. Cukier puder w głównej mierze składa się z węglowodanów prostych, które są proste do trawienia - dlatego spożywanie cukru może znacząco wpływać na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów.

Podsumowując: wiesz już, jak przygotować smaczne makaroniki francuskie w domu. Makaroniki są dobre do spożycia po wystudzeniu i warto przygotować je z ulubionym nadzieniem. Produkty niezbędne do wykonania makaroników dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w makaronikach francuskich

Lista alergenów dla makaroników francuskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka migdałowa
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze makaroników francuskich

na 100g gotowej potrawy

Makaroniki francuskie to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Makaroniki zawierają sporą ilość kalorii, dlatego warto uważać z ich ilością w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(22g)
Energia (kcal)
356.63
78.46
Białko (g)
9.91
2.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(22g)
Węglowodany (g)
46.27
10.18
Węglowodany przyswajalne (g)
44.02
9.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.25
0.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(22g)
Tłuszcz (g)
15.76
3.47
Tłuszcze nasycone (g)
2.29
0.50
Tłuszcze nienasycone (g)
13.46
2.96

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(22g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(22g)
Sód (mg)
49.25
10.84
Potas (mg)
174.08
38.30
Wapń (mg)
71.88
15.81
Żelazo (mg)
0.05
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny makaroników francuskich 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaroników francuskich

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka migdałowa
70 g
28.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
7.84
Za 70 g
Cukier puder
100 g
niepełna szklanka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Białko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
36.00