Makaron ze szpinakiem, papryką i kurczakiem
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Piersi kurczaka bez skóry (250 g)
- Papryka czerwona (140 g)
- Makaron penne (150 g)
- Szpinak (200 g)
- Czosnek (10 g)
- Śmietanka kremowa 30% (100 g)
Przepis na makaron ze szpinakiem, papryką i kurczakiem krok po kroku
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Można dodać soli do gotowania.
Rozgrzej olej na patelni. Pokrój umyte mięso w kostkę. Dodaj na patelnię. Dodaj także obrany i posiekany czosnek. Pokrój paprykę w kostkę i również dodaj na patelnię Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smaż razem 10 minut.
Dodaj szpinak i podsmaż około 5 minut.
Dodaj śmietankę do mięsa i warzyw. Zagotuj i zredukuj lekko sos.
Makaron odlej i wymieszaj go z warzywami i mięsem. Dopraw, jeśli jest to konieczne.
-
Makaron ze szpinakiem
-
Pappardelle
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Kurczak po toskańsku
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i fetą
-
Makaron ze szpinakiem i łososiem
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Tagliatelle ze szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i pomidorami
-
Penne ze szpinakiem
-
Szpinak nowozelandzki
-
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem
Więcej informacji na temat makaronu ze szpinakiem, papryką i kurczakiem
Makaron ze szpinakiem fit będzie idealnym daniem, gdy połączysz go z piersią kurczaka. Pyszny sos śmietankowy ma super konsystencję i nadaje kremowy, pyszny smak.
W tym daniu wykorzystuje się makaron spaghetti, mięso z piersi kurczaka, paprykę oraz śmietankę. Kilka prostych składników i zdrowy posiłek gotowy. Jeżeli chcesz śmietankę możesz zamienić na jogurt naturalny, jednak przy użyciu jogurtu często występuje ryzyko zważenia się sosu. Z przypraw super komponuje się tutaj sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa.
Alergeny w makaronie ze szpinakiem, papryką i kurczakiem
Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem, papryką i kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem, papryką i kurczakiem
Pełnowartościowy posiłek, który jest bogaty w białko, złożone węglowodany oraz tłuszcze. Śmietanka zawiera tłuszcze nasycone, których spożycie powinno być umiarkowane.
Energia i białka
(430g)
Węglowodany
(430g)
Tłuszcze
(430g)
Witaminy
(430g)
Składniki mineralne
(430g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.