Przepis na makaron ze szpinakiem, papryką i kurczakiem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Można dodać soli do gotowania.

Rozgrzej olej na patelni. Pokrój umyte mięso w kostkę. Dodaj na patelnię. Dodaj także obrany i posiekany czosnek. Pokrój paprykę w kostkę i również dodaj na patelnię Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smaż razem 10 minut.

Dodaj szpinak i podsmaż około 5 minut.

Dodaj śmietankę do mięsa i warzyw. Zagotuj i zredukuj lekko sos.

Makaron odlej i wymieszaj go z warzywami i mięsem. Dopraw, jeśli jest to konieczne.

Makaron ze szpinakiem, papryką i kurczakiem
Makaron ze szpinakiem, papryką i kurczakiem
Koszt przygotowania dania
20.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
667 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
37

Makaron ze szpinakiem, papryką i kurczakiem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie ze szpinakiem, papryką i kurczakiem

Makaron ze szpinakiem fit będzie idealnym daniem, gdy połączysz go z piersią kurczaka. Pyszny sos śmietankowy ma super konsystencję i nadaje kremowy, pyszny smak.

W tym daniu wykorzystuje się makaron spaghetti, mięso z piersi kurczaka, paprykę oraz śmietankę. Kilka prostych składników i zdrowy posiłek gotowy. Jeżeli chcesz śmietankę możesz zamienić na jogurt naturalny, jednak przy użyciu jogurtu często występuje ryzyko zważenia się sosu. Z przypraw super komponuje się tutaj sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa.

Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem, papryką i kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(430g)
Energia (kalorie)
155.33 kcal
667.90 kcal
Białko
9.96 g
42.85 g
Fenyloalanina
0.42 mg
1.81 mg
Brak danych dla: papryka czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Węglowodany w makaronie ze szpinakiem, papryką i kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(430g)
Węglowodany
15.62 g
67.18 g
Węglowodany przyswajalne
14.19 g
61.01 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.44 g
6.17 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(430g)
Tłuszcz
5.82 g
25.03 g
Tłuszcze nasycone
4.22 g
18.14 g
Tłuszcze nienasycone
1.60 g
6.90 g
Tłuszcze jednonasycone
1.00 g
4.31 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.60 g
2.59 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.01 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
21.22 mg
91.25 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na makaron ze szpinakiem, papryką i kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(430g)
Witamina A
137.24 µg (mcg)
590.15 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.37 mg
1.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.06 µg (mcg)
0.26 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
27.69 mg
119.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.44 mg
1.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
2.62 µg (mcg)
11.25 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
3.42 mg
14.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
58.40 µg (mcg)
251.10 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
1573.73 µg (mcg)
6767.05 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron ze szpinakiem, papryką i kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(430g)
Sód
33.35 mg
143.41 mg
Potas
304.77 mg
1310.50 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
31.38 mg
134.95 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
112.29 mg
482.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
38.00 mg
163.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.05 mg
4.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.62 mg
2.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ze szpinakiem, papryką i kurczakiem 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie ze szpinakiem, papryką i kurczakiem

Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem, papryką i kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania makaronu ze szpinakiem, papryką i kurczakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Piersi kurczaka bez skóry
250 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 250 g
Papryka czerwona
140 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 140 g
Makaron penne
150 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Szpinak
200 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
47.50
Jak oceniasz przepis na makaron ze szpinakiem, papryką i kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób