Makaron ze szpinakiem, papryką i kurczakiem

Opublikowano: 27.05.2021 r., 13:47 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron ze szpinakiem, papryką i kurczakiem
Makaron ze szpinakiem, papryką i kurczakiem
Makaron ze szpinakiem fit będzie idealnym daniem, gdy połączysz go z piersią kurczaka. Pyszny sos śmietankowy ma super konsystencję i nadaje kremowy, pyszny smak.
Przygotowanie 30 min
667 kcal
Kcal w porcji
430 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Piersi kurczaka bez skóry (250 g)
  • Papryka czerwona (140 g)
  • Makaron penne (150 g)
  • Szpinak (200 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na makaron ze szpinakiem, papryką i kurczakiem krok po kroku

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Można dodać soli do gotowania.

Rozgrzej olej na patelni. Pokrój umyte mięso w kostkę. Dodaj na patelnię. Dodaj także obrany i posiekany czosnek. Pokrój paprykę w kostkę i również dodaj na patelnię Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smaż razem 10 minut.

Dodaj szpinak i podsmaż około 5 minut.

Dodaj śmietankę do mięsa i warzyw. Zagotuj i zredukuj lekko sos.

Makaron odlej i wymieszaj go z warzywami i mięsem. Dopraw, jeśli jest to konieczne.

Jak oceniasz przepis na makaron ze szpinakiem, papryką i kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat makaronu ze szpinakiem, papryką i kurczakiem

Makaron ze szpinakiem fit będzie idealnym daniem, gdy połączysz go z piersią kurczaka. Pyszny sos śmietankowy ma super konsystencję i nadaje kremowy, pyszny smak.

W tym daniu wykorzystuje się makaron spaghetti, mięso z piersi kurczaka, paprykę oraz śmietankę. Kilka prostych składników i zdrowy posiłek gotowy. Jeżeli chcesz śmietankę możesz zamienić na jogurt naturalny, jednak przy użyciu jogurtu często występuje ryzyko zważenia się sosu. Z przypraw super komponuje się tutaj sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa.

Alergeny w makaronie ze szpinakiem, papryką i kurczakiem

Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem, papryką i kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem, papryką i kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Pełnowartościowy posiłek, który jest bogaty w białko, złożone węglowodany oraz tłuszcze. Śmietanka zawiera tłuszcze nasycone, których spożycie powinno być umiarkowane.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(430g)
Energia (kcal)
155.33
667.90
Białko (g)
9.96
42.85
Fenyloalanina (mg)
0.42
1.81
Brak danych dla: papryka czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(430g)
Węglowodany (g)
15.62
67.18
Węglowodany przyswajalne (g)
14.19
61.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.44
6.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(430g)
Tłuszcz (g)
5.82
25.03
Tłuszcze nasycone (g)
4.22
18.14
Tłuszcze nienasycone (g)
1.60
6.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.00
4.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.60
2.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.22
91.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(430g)
Witamina A (µg (mcg))
137.24
590.15
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.37
1.58
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
27.69
119.05
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.44
1.89
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.62
11.25
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.42
14.72
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
58.40
251.10
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1573.73
6767.05
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(430g)
Sód (mg)
33.35
143.41
Potas (mg)
304.77
1310.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
31.38
134.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
112.29
482.85
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
38.00
163.40
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.05
4.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.62
2.67
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ze szpinakiem, papryką i kurczakiem 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu ze szpinakiem, papryką i kurczakiem

Koszt składników
47.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Piersi kurczaka bez skóry
250 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 250 g
Papryka czerwona
140 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 140 g
Makaron penne
150 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Szpinak
200 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
47.50