Przepis na makaron ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami krok po kroku

Składniki
  • Makaron fusilli 120 g
  • Łosoś filet 200 g
  • Szpinak 200 g
  • Masło klarowane 10 g
  • Czosnek 10 g
  • Suszone pomidory 70 g
  • Ser mozzarella light 125 g
Przyprawy
sól, pieprz, skórka z cytryny, sok z cytryny
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, naczynie do gotowania na parze

Ugotuj makaron tak jak jest to opisane na opakowaniu. Można posolić wodę.

Surowego łososia (bez skóry i bez ości) pokrój w paski lub w kostkę. Wymieszaj go z odrobiną soku z cytryny, startą skórką z cytryny, pieprzem i solą. Ugotuj łososia na parze (maksymalnie 10 minut).

Na maśle podsmaż minutę przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory. Smaż przez 3 minuty i dodaj szpinak oraz trochę soli. Jeśli szpinak jest mrożony - powinien się rozmrozić i podsmażyć przez około 2 minuty. Świeży szpinak natomiast powinien rozmięknąć i także się podsmażyć przez 2 minuty.

Ugotowany makaron odlej. Dodaj do niego zawartość patelni, ugotowanego łososia oraz ser mozzarella pokrojony w niewielką kostkę. Wymieszaj i dopraw jeśli trzeba.

Makaron ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami
Makaron ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami
Koszt przygotowania dania
27.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
702 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
38

Makaron ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o makaronie ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami

Wspaniałe połączenie szpinaku z makaronem spaghetti, świeżym łososiem gotowanym na parze oraz suszonymi pomidorami i serem mozzarella. Pyszny, szybki i bardzo zdrowy przepis.

Łososia polecam wybrać surowego. Dobrze jest przyprawić go: pieprzem, sokiem z cytryny, solą oraz startą skórką z cytryny. Makaron wybierz pełnoziarnisty – najlepiej spaghetti. Polecam także taki makaron jak makaron gryczany lub makaron z soczewicy. Makaron z soczewicy zawiera dużo białka, więc jest dobrym produktem, gdy potrzebujesz zwiększyć ilość białka w swojej diecie.

Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (370g)
Energia (kalorie)
189.76 kcal
702.09 kcal
Białko
14.00 g
51.79 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Fenyloalanina
0.40 mg
1.49 mg
Brak danych dla: masło klarowane, ser mozzarella light.
czytaj dalej

Węglowodany w makaronie ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami

Na 100g
Na porcję (370g)
Węglowodany
19.65 g
72.72 g
Brak danych dla: łosoś filet, masło klarowane.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
17.33 g
64.13 g
Brak danych dla: łosoś filet, masło klarowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (370g)
Tłuszcz
6.60 g
24.44 g
Tłuszcze nasycone
3.16 g
11.70 g
Tłuszcze nienasycone
3.44 g
12.74 g
Tłuszcze jednonasycone
1.67 g
6.18 g
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.06 g
3.94 g
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na makaron ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami

Na 100g
Na porcję (370g)
Witamina B6
0.23 mg
0.87 mg
Brak danych dla: masło klarowane, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.38 mg
Brak danych dla: masło klarowane, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.52 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Niacyna
3.64 mg
13.45 mg
Brak danych dla: masło klarowane, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Foliany
70.41 µg (mcg)
260.51 µg (mcg)
Brak danych dla: masło klarowane, ser mozzarella light.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami

Na 100g
Na porcję (370g)
Sód
187.38 mg
693.31 mg
Potas
627.36 mg
2321.23 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Wapń
170.84 mg
632.12 mg
Fosfor
158.86 mg
587.77 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Magnez
74.82 mg
276.82 mg
Brak danych dla: masło klarowane, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Żelazo
1.91 mg
7.05 mg
Brak danych dla: masło klarowane, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Cynk
0.70 mg
2.59 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Miedź
0.23 mg
0.86 mg
Brak danych dla: masło klarowane, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Mangan
0.60 mg
2.22 mg
Brak danych dla: masło klarowane, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami

Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, skórka z cytryny, sok z cytryny.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron fusilli
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Ser mozzarella light

Cena przygotowania makaronu ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron fusilli
120 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 120 g
Łosoś filet
200 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
13.00
Za 200 g
Szpinak
200 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Masło klarowane
10 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Suszone pomidory
70 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.24
Za 70 g
Ser mozzarella light
125 g
4.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 125 g
Liczba porcji:
Razem
53.00
Łączny koszt
27.91
Jak oceniasz przepis na makaron ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób