Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami
- Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
- Czosnek (15 g)
- Bulion drobiowy (200 g)
- Śmietana 18% (100 g)
- Suszone pomidory w oleju (70 g)
- Szpinak (125 g)
- Ser parmezan (40 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (25 g)
- Makaron fusilli (300 g)
Przepis na makaron ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami krok po kroku
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Mięso z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę.
Mięso dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem, łyżeczką oregano. Natrzyj również przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżką oliwy. Odstaw na około godzinę do zamarynowania.
Kawałki kurczaka obtocz w mące i strzepnij jej nadmiar.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i obsmaż na nim kurczaka, aż ładnie się zarumieni z każdej strony.
Ściągnij kurczaka z patelni. Na tę samą patelnię wlej bulion i zagotuj.
Ponownie umieść w patelni kurczaka. Dodaj pokrojone, suszone pomidory. Całość gotuj kilka minut.
Wlej śmietanę i ponownie doprowadź do wrzenia. Posyp świeżymi liśćmi szpinaku.
Gotuj, aż sos zgęstnieje.
Na patelnie dodaj ugotowany makaron. Dokładnie wymieszaj.
Gotowe danie podawaj posypane parmezanem.
-
Makaron ze szpinakiem
-
Pappardelle
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Kurczak po toskańsku
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i fetą
-
Makaron ze szpinakiem i łososiem
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Tagliatelle ze szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i pomidorami
-
Penne ze szpinakiem
-
Szpinak nowozelandzki
-
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem
Więcej informacji na temat makaronu ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami
Przepis na makaron ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami przygotujesz w kilku krokach. Dodatkowe składniki, które przydadzą się do przygotowania dania to bulion, śmietana, parmezan, oliwa i czosnek. Na początku ugotuj makaron. Następnie przygotuj mięso. Pokrój je w kostkę i dokładnie natrzyj przyprawami. Potrzebne przyprawy to sól, pieprz, oregano i czosnek. Odstaw je na kilka minut by dobrze się zamarynowało. Następnie obtocz mięso w mące i podsmaż z każdej strony na złoty kolor na patelni. Takie mięso ściągnij z patelni. Wlej teraz bulion na patelnie i go zagotuj. Ponownie dodaj mięso i suszone pomidory. Chwilę całość podgotuj. Wlej śmietanę i doprowadź całość do wrzenia. Całe danie posyp świeżymi liśćmi szpinaku i gotuj, aż zgęstnieje. W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić to danie. Tak przygotowany posiłek to świetny pomysł na szybki, łatwy makaron na obiad.
Nasz przepis wykorzystuje suszone pomidory w oleju, ale również możecie wykorzystać takie bez dodatku tłuszczu roślinnego. Wtedy przed przygotowaniem zalejcie je wrzątkiem i zostawcie na około 10 minut, dzięki czemu będą miękkie i łatwiejsze do krojenia i gryzienia. Pomidory suszone są bogatsze w wartości odżywcze niż takie w wersji świeżej.
Szpinak to małe, zielone listki. Jest to nie tylko dobry dodatek do koktajli, ale również prawdziwa bomba witaminowa. W wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy. Nic więc dziwnego, że był to ulubiony przysmak pewnego marynarza. Ta bajkowa postać miała na celu zwiększyć wśród dzieci spożywanie warzyw i tak, aż o 33% wzrosła sprzedaż szpinaku w Stanach Zjednoczonych w czasie emisji tej bajki. Można więc przypuszczać, że cel został osiągnięty. Przez wiele lat krążył mit o wielkim bogactwie szpinaku w żelazo. Niestety jego ilość nie jest aż tak dużo. Na 100 g listków przypada tylko około 3 mg żelaza. Mimo wszystko szpinak to bardzo zdrowy i smaczny składnik dań, koktajli czy ciast.
Ten pyszny makaron ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami poleca się na obiad.
Alergeny w makaronie ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami
Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Ser parmezan
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Makaron fusilli
Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami
W wersji świeżej lub po obróbce termicznej szpinak zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.