Makaron ze szpinakiem i śmietaną

Opublikowano: 25.05.2022 r., 20:08 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
makaron ze szpinakiem i śmietaną
Makaron ze szpinakiem i śmietaną
Nie ma lepszego połączenia niż makaron ze szpinakiem i delikatnym sosem śmietanowym, jeśli nie znasz tego połączenia, koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
413 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Makaron spaghetti 1 szklanka (250 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
  • Szpinak 2 garści (60 g)
  • Jogurt grecki pełnotłusty 1 opakowanie (180 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na makaron ze szpinakiem i śmietaną krok po kroku

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę i krótko zeszklij.

Wrzuć szpinak i duś do miękkości.

Na samym końcu dodaj śmietanę lub jogurt. Wymieszaj całość i dodaj ugotowany makaron.

Pastę możesz podawać z pomidorkami koktajlowymi.

Jak oceniasz przepis na makaron ze szpinakiem i śmietaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat makaronu ze szpinakiem i śmietaną

Pasta to drugie pod względem popularności danie włoskie zaraz po pizzy.

Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese to dania sławne na cały świat.

Oba doczekały się wielu pysznych modyfikacji. Pasta to zawsze idealny pomysł na posiłek dla całej rodziny.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na makaron ze szpinakiem i śmietaną, czyli smaczne danie pełne makaronu w tym przypadku bez z dodatkiem mięsa.

Makaron ze szpinakiem mrożonym to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia kulinarnego.

Aby przygotować to danie będziesz potrzebować kilku ogólnodostępnych składników, czyli makaron spaghetti, szpinak mrożony lub świeży, cebula, jogurt grecki i odrobina oliwy z oliwek/ oleju rzepakowego.

Użyty w przepisie makaron jest wykonany z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten.

Zatem, jak zrobić makaron ze szpinakiem i śmietaną?

W pierwszej kolejności zacznij od ugotowania makaronu w lekko osolonej wodzie.

Oliwę z oliwek rozgrzej mocno na patelni, zeszklij krótko czosnek i cebulę. Dodaj szpinak, dopraw całość do smaku i duś pod przykryciem do zwiędnięcia. Pod koniec dodaj jogurt lub śmietanę, a całość wymieszaj ze sobą.

Ja wykorzystałam wersję mrożoną, którą zawsze możesz przechowywać w zamrażalniku, ale

śmiało możesz wykorzystać też wersję świeżą szpinaku. Jedna i druga idealnie się sprawdzą.

Moje dzisiejsze danie jest szybkie i proste, można powiedzieć nawet, że zahacza o minimalizm. Sam widzisz, jak mało składników jest nam potrzebnych do jego przygotowania. To samo dotyczy przypraw, postaw na wyraziste, świeże zioła takie jak: rozmaryn, tymianek, oregano, zioła prowansalskie.

Skoro już wiesz, jak zrobić makaron ze szpinakiem i śmietaną, korzystaj z niego i przygotuj dla swojej rodziny. Będzie ten domowy posiłek najlepszy na obiad lub na kolację, wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jaki jest pyszny.

Alergeny w makaronie ze szpinakiem i śmietaną

Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem i śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty

Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem i śmietaną

na 100g gotowej potrawy

Zamiast jogurtu greckiego pełnotłustego możesz skorzystać z wersji light o niższej zawartości tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
206.60
413.20
Białko (g)
8.29
16.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
36.07
72.14
Węglowodany przyswajalne (g)
31.36
62.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.71
9.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.74
7.48
Tłuszcze nasycone (g)
1.22
2.44
Tłuszcze nienasycone (g)
2.52
5.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.60
3.19
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.92
1.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.17
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.28
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.47
6.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
48.65
97.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
24.25
48.50
Potas (mg)
266.53
533.07
Wapń (mg)
54.98
109.97
Fosfor (mg)
162.02
324.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
55.90
111.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.69
3.39
Cynk (mg)
1.20
2.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ze szpinakiem i śmietaną 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu ze szpinakiem i śmietaną

Koszt składników
22.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
250 g
1 szklanka
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Szpinak
60 g
2 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 60 g
Jogurt grecki pełnotłusty
180 g
1 opakowanie
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 180 g
Koszt składników
22.60