Przepis na makaron ze szpinakiem i serem topionym krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanej oliwie.

Do cebuli dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez chwilę.

Szpinak opłucz i dorzuć do zawartości patelni. Podgrzewaj tak długo, aż zwiędnie.

Dodaj serek i przypraw solą, pieprzem, gałką i ziołami prowansalskimi.

Wymieszaj sos z ugotowanym makaronem.

Makaron ze szpinakiem i serem topionym podany na talerzu.
makaron ze szpinakiem i serem topionym
Koszt przygotowania dania
14.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
399 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
78

Makaron ze szpinakiem i serem topionym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o makaronie ze szpinakiem i serem topionym

Makaron ze szpinakiem i serem topionym to doskonała opcja na wspaniały posiłek, który doskonale sprawdzi się na co dzień i od święta. Jest smaczny, kremowy i aromatyczny. Całość można przygotować w kilka chwil, używają naprawdę podstawowych produktów. To pomysł na posiłek bardzo prosty, ale zachwycający smakiem.

Przepis na makaron ze szpinakiem i serem topionym to doskonały pomysł na pyszne danie na obiad. Osoby na diecie, które zwiększają ilość białka, mogą zastąpić brązowy makaron wersją ze strączków, dzięki czemu posiłek będzie lepiej zbilansowany. W takiej wersji danie jest pyszne, ale również dietetyczne. Całość można również jeść na zimno, jako sałatkę, w takiej opcji danie jest równie smaczne i zdrowe. Całość jest niezwykle prosta, ale też smaczna, przez naprawdę spory udział aromatycznych przypraw. To danie świetnie sprawdzi się również jako lunch na wynos, gdyż można jeść go nawet na zimno. Do przygotowania wystarczy tylko patelnia i garnek, a także kilka produktów, które w większości są dostępne w każdym sklepie, a także w większości domowych spiżarni. Robi się go w bardzo łatwy sposób i jedyne co jest potrzebne do jego wykonania to dobrej jakości patelnia, z nieprzywierającym dnem

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron ze szpinakiem i serem topionym, który będzie smaczny, a przy okazji niezwykle ciekawy, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Sprawdzą się w tym daniu zarówno świderki, jak i penne, czy kolanka. Osoby na diecie, które zwiększają ilość białka, mogą zastąpić brązowy makaron wersją ze strączków, dzięki czemu posiłek będzie lepiej zbilansowany. W takiej wersji danie jest pyszne, ale również dietetyczne. Całość można również jeść na zimno, jako sałatkę, w takiej opcji danie jest równie smaczne i zdrowe. Jest to danie bardzo łatwe, dlatego będzie idealne dla zabieganych osób. Przepięknie wygląda i można go zrobić w kilkanaście minut. Pysznie smakuje spaghetti ze szpinakiem, z długim i cienkim makaronem, a dla najmłodszych domowników sprawdzą się na pewno kokardki lub muszelki. W każdej wersji smakują tak samo dobrze.

Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem i serem topionym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(174g)
Energia (kalorie)
229.65 kcal
399.59 kcal
Białko
6.82 g
11.86 g

Węglowodany w makaronie ze szpinakiem i serem topionym

Na 100g
Na porcję
(174g)
Węglowodany
30.48 g
53.03 g
Węglowodany przyswajalne
28.40 g
49.42 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.07 g
3.61 g
Brak danych dla: ser topiony.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(174g)
Tłuszcz
9.11 g
15.86 g
Tłuszcze nasycone
3.87 g
6.74 g
Tłuszcze nienasycone
5.24 g
9.11 g
Tłuszcze jednonasycone
4.38 g
7.62 g
Tłuszcze wielonasycone
0.86 g
1.50 g
Cholesterol
12.95 mg
22.53 mg

Witaminy w przepisie na makaron ze szpinakiem i serem topionym

Na 100g
Na porcję
(174g)
Witamina A
178.42 µg (mcg)
310.45 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.27 mg
Witamina B12
0.06 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Witamina C
9.82 mg
17.09 mg
Witamina D
0.07 µg (mcg)
0.13 µg (mcg)
Witamina E
0.78 mg
1.35 mg
Retinol
43.17 µg (mcg)
75.11 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.19 mg
Niacyna
0.99 mg
1.72 mg
Foliany
66.83 µg (mcg)
116.28 µg (mcg)
Beta karoten
1623.13 µg (mcg)
2824.25 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na makaron ze szpinakiem i serem topionym

Na 100g
Na porcję
(174g)
Sód
88.65 mg
154.26 mg
Potas
286.61 mg
498.70 mg
Wapń
53.52 mg
93.12 mg
Fosfor
102.65 mg
178.62 mg
Magnez
44.64 mg
77.67 mg
Żelazo
1.50 mg
2.61 mg
Cynk
0.78 mg
1.36 mg
Miedź
0.16 mg
0.27 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ze szpinakiem i serem topionym 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie ze szpinakiem i serem topionym

Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem i serem topionym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron fusilli
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser topiony

Cena przygotowania makaronu ze szpinakiem i serem topionym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron fusilli
250 g
4.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Szpinak
200 g
5.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Ser topiony
100 g
4.00
Za 130.0 g
Liczba opakowań 1
3.08
Za 100 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Czosnek
15 g
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
44.00
Jak oceniasz przepis na makaron ze szpinakiem i serem topionym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób