Przepis na makaron ze szpinakiem i serem topionym krok po kroku
- Makaron fusilli 250 g
- Szpinak 200 g
- Ser topiony 100 g
- Cebula 100 g
- Oliwa z oliwek 30 ml
- Czosnek 15 g
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanej oliwie.
Do cebuli dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez chwilę.
Szpinak opłucz i dorzuć do zawartości patelni. Podgrzewaj tak długo, aż zwiędnie.
Dodaj serek i przypraw solą, pieprzem, gałką i ziołami prowansalskimi.
Wymieszaj sos z ugotowanym makaronem.
Często zadawane pytania
-
Makaron ze szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Kurczak po toskańsku
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i fetą
-
Makaron ze szpinakiem i łososiem
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Tagliatelle ze szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i pomidorami
-
Penne ze szpinakiem
-
Szpinak nowozelandzki
-
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
-
Makaron z krewetkami i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem

(liczba kalorii)
Makaron ze szpinakiem i serem topionym - cechy przepisu
Więcej o makaronie ze szpinakiem i serem topionym
Makaron ze szpinakiem i serem topionym to doskonała opcja na wspaniały posiłek, który doskonale sprawdzi się na co dzień i od święta. Jest smaczny, kremowy i aromatyczny. Całość można przygotować w kilka chwil, używają naprawdę podstawowych produktów. To pomysł na posiłek bardzo prosty, ale zachwycający smakiem.
Przepis na makaron ze szpinakiem i serem topionym to doskonały pomysł na pyszne danie na obiad. Osoby na diecie, które zwiększają ilość białka, mogą zastąpić brązowy makaron wersją ze strączków, dzięki czemu posiłek będzie lepiej zbilansowany. W takiej wersji danie jest pyszne, ale również dietetyczne. Całość można również jeść na zimno, jako sałatkę, w takiej opcji danie jest równie smaczne i zdrowe. Całość jest niezwykle prosta, ale też smaczna, przez naprawdę spory udział aromatycznych przypraw. To danie świetnie sprawdzi się również jako lunch na wynos, gdyż można jeść go nawet na zimno. Do przygotowania wystarczy tylko patelnia i garnek, a także kilka produktów, które w większości są dostępne w każdym sklepie, a także w większości domowych spiżarni. Robi się go w bardzo łatwy sposób i jedyne co jest potrzebne do jego wykonania to dobrej jakości patelnia, z nieprzywierającym dnem
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron ze szpinakiem i serem topionym, który będzie smaczny, a przy okazji niezwykle ciekawy, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Sprawdzą się w tym daniu zarówno świderki, jak i penne, czy kolanka. Osoby na diecie, które zwiększają ilość białka, mogą zastąpić brązowy makaron wersją ze strączków, dzięki czemu posiłek będzie lepiej zbilansowany. W takiej wersji danie jest pyszne, ale również dietetyczne. Całość można również jeść na zimno, jako sałatkę, w takiej opcji danie jest równie smaczne i zdrowe. Jest to danie bardzo łatwe, dlatego będzie idealne dla zabieganych osób. Przepięknie wygląda i można go zrobić w kilkanaście minut. Pysznie smakuje spaghetti ze szpinakiem, z długim i cienkim makaronem, a dla najmłodszych domowników sprawdzą się na pewno kokardki lub muszelki. W każdej wersji smakują tak samo dobrze.
Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem i serem topionym
Energia i białka
(174g)
Węglowodany w makaronie ze szpinakiem i serem topionym
(174g)
Tłuszcze
(174g)
Witaminy w przepisie na makaron ze szpinakiem i serem topionym
(174g)
Składniki mineralne w przepisie na makaron ze szpinakiem i serem topionym
(174g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w makaronie ze szpinakiem i serem topionym
Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem i serem topionym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron fusilli
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser topiony