Przepis na makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekane drobno ząbki czosnku.

Szpinak opłucz i dorzuć do zawartości patelni. Podgrzewaj tak długo, aż zwiędnie.

Dodaj śmietankę, pokruszoną gorgonzolę i przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Wymieszaj sos z ugotowanym makaronem.

Podawaj z posiekanymi orzechami włoskimi.

Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym podany na eleganckim talerzu.
makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym
Koszt przygotowania dania
25.06 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1535 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie ze szpinakiem i serem pleśniowym

Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym stanowi wspaniały pomysł na naprawdę ciekawe danie, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Ma wspaniały smak i wygląd.

Przepis na makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym to dobre rozwiązanie na szybki i smaczny posiłek. Całość jest niezwykle prosta, ale też smaczna, przez naprawdę spory udział aromatycznych przypraw. To danie świetnie sprawdzi się również jako lunch na wynos, gdyż można jeść go nawet na zimno. Do przygotowania wystarczy tylko patelnia i garnek, a także kilka produktów, które w większości są dostępne w każdym sklepie, a także w większości domowych spiżarni. Całość jest niezwykle prosta, pełna smaku, a w dodatku bardzo zdrowa. Wykonanie go zajmie mniej niż pół godziny, dzięki czemu będzie świetną opcją na danie awaryjne. Do jego wykonania sprawdzi się zarówno świeży szpinak, jak i wersja mrożona. To wspaniała opcja na danie pełne błonnika i dostarczające sporo magnezu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym, który będzie smaczny, a przy okazji naprawdę ciekawy i prosty, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To pyszne danie idealne na obiad, ale też kolację. Doskonale sprawdzą się zarówno świderki, jak i kolanka, czy penne. Całość zawiera dużą ilość tego zdrowego warzywa, które po podsmażeniu staje się bardzo chrupiące i świetnie sprawdza się z dodatkiem makaronu. Osoby na diecie, które zwiększają ilość białka, mogą zastąpić brązowy makaron wersją ze strączków, dzięki czemu posiłek będzie lepiej zbilansowany. W takiej wersji danie jest pyszne, ale również dietetyczne. Całość można również jeść na zimno, jako sałatkę, w takiej opcji danie jest równie smaczne i zdrowe. To dobry i szybki obiad dla osób zdrowo się odżywiających, a także tych na diecie redukcyjnej. Nie zawiera zbyt dużo kalorii, za to ma dość sporo białka. Jeżeli chce się zrobić bardziej fit wersję lepiej skorzystać z pełnoziarnistego makaronu. Dzięki temu sprawdzi się nawet na diecie redukcyjnej. Ten makaron przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi włoskiej kuchni,

Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem i serem pleśniowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(475g)
Energia (kalorie)
323.23 kcal
1535.32 kcal
Białko
7.52 g
35.72 g

Węglowodany w makaronie ze szpinakiem i serem pleśniowym

Na 100g
Na porcję
(475g)
Węglowodany
23.06 g
109.53 g
Węglowodany przyswajalne
21.30 g
101.16 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.76 g
8.37 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(475g)
Tłuszcz
23.42 g
111.23 g
Tłuszcze nasycone
10.06 g
47.78 g
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ze szpinakiem i serem pleśniowym 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie ze szpinakiem i serem pleśniowym

Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem i serem pleśniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gorgonzola
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania makaronu ze szpinakiem i serem pleśniowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
250 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Szpinak
200 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Ser gorgonzola
80 g
11.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
4.89
Za 80 g
Orzechy włoskie
60 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Śmietanka kremowa 36%
300 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 ml
Koszt składników
66.00
Jak oceniasz przepis na makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób