Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym
- Makaron penne (250 g)
- Szpinak (200 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Ser gorgonzola (80 g)
- Orzechy włoskie (60 g)
- Czosnek (15 g)
- Śmietanka kremowa 36% (300 ml)
Przepis na makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym krok po kroku
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekane drobno ząbki czosnku.
Szpinak opłucz i dorzuć do zawartości patelni. Podgrzewaj tak długo, aż zwiędnie.
Dodaj śmietankę, pokruszoną gorgonzolę i przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Wymieszaj sos z ugotowanym makaronem.
Podawaj z posiekanymi orzechami włoskimi.
-
Makaron ze szpinakiem
-
Pappardelle
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Kurczak po toskańsku
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i fetą
-
Makaron ze szpinakiem i łososiem
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Tagliatelle ze szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i pomidorami
-
Penne ze szpinakiem
-
Szpinak nowozelandzki
-
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem
Więcej informacji na temat makaronu ze szpinakiem i serem pleśniowym
Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym stanowi wspaniały pomysł na naprawdę ciekawe danie, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Ma wspaniały smak i wygląd.
Przepis na makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym to dobre rozwiązanie na szybki i smaczny posiłek. Całość jest niezwykle prosta, ale też smaczna, przez naprawdę spory udział aromatycznych przypraw. To danie świetnie sprawdzi się również jako lunch na wynos, gdyż można jeść go nawet na zimno. Do przygotowania wystarczy tylko patelnia i garnek, a także kilka produktów, które w większości są dostępne w każdym sklepie, a także w większości domowych spiżarni. Całość jest niezwykle prosta, pełna smaku, a w dodatku bardzo zdrowa. Wykonanie go zajmie mniej niż pół godziny, dzięki czemu będzie świetną opcją na danie awaryjne. Do jego wykonania sprawdzi się zarówno świeży szpinak, jak i wersja mrożona. To wspaniała opcja na danie pełne błonnika i dostarczające sporo magnezu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym, który będzie smaczny, a przy okazji naprawdę ciekawy i prosty, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To pyszne danie idealne na obiad, ale też kolację. Doskonale sprawdzą się zarówno świderki, jak i kolanka, czy penne. Całość zawiera dużą ilość tego zdrowego warzywa, które po podsmażeniu staje się bardzo chrupiące i świetnie sprawdza się z dodatkiem makaronu. Osoby na diecie, które zwiększają ilość białka, mogą zastąpić brązowy makaron wersją ze strączków, dzięki czemu posiłek będzie lepiej zbilansowany. W takiej wersji danie jest pyszne, ale również dietetyczne. Całość można również jeść na zimno, jako sałatkę, w takiej opcji danie jest równie smaczne i zdrowe. To dobry i szybki obiad dla osób zdrowo się odżywiających, a także tych na diecie redukcyjnej. Nie zawiera zbyt dużo kalorii, za to ma dość sporo białka. Jeżeli chce się zrobić bardziej fit wersję lepiej skorzystać z pełnoziarnistego makaronu. Dzięki temu sprawdzi się nawet na diecie redukcyjnej. Ten makaron przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi włoskiej kuchni,
Alergeny w makaronie ze szpinakiem i serem pleśniowym
Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem i serem pleśniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gorgonzola
- Śmietanka kremowa 36%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem i serem pleśniowym
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
Energia i białka
(475g)
Węglowodany
(475g)
Tłuszcze
(475g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.