Makaron ze szpinakiem i ricottą
- Szpinak mrożony (400 g)
- Makaron spaghetti (400 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Oliwa z oliwek (100 ml)
- Serek ricotta (300 g)
- Ser parmezan (50 g)
Przepis na makaron ze szpinakiem i ricottą krok po kroku
Szpinak rozmroź na sicie i odciśnij nadmiar wody.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni podgrzej oliwę z oliwek.
Zeszklij cebulę i czosnek.
Dodaj szpinak, dopraw solą, pieprzem.
Smaż przez 5 minut na średnim ogniu, aż woda odparuje ze szpinaku.
Dodaj ricottę i wymieszaj.
Zetrzyj parmezan na tarce i dodaj do sosu.
W garnku zagotuj wodę, wsyp sól.
Dodaj makaron i gotuj przez 8-9 minut.
Makaron odcedź i połącz z sosem.
Podawaj w głębokich talerzach.
-
Serek ricotta
-
Placuszki z ricotty
-
Ciasto francuskie z łososiem
-
Makaron z ricottą
-
Sernik z ricottą
-
Tortelloni
-
Sernik z ricotty
-
Muszle ze szpinakiem
-
Ravioli z ricottą
-
Tortellini ze szpinakiem i ricottą
-
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
-
Naleśniki z ricottą
-
Ciasto z ricottą
-
Quiche z łososiem
-
Lasagne ze szpinakiem i ricottą
-
Tarta z ricottą
-
Sałatka z ricottą
-
Pizza z ricottą
-
Dania z ricottą
Więcej informacji na temat makaronu ze szpinakiem i ricottą
Makaron ze szpinakiem i ricottą to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron można przygotować ze szpinakiem świeżym lub mrożonym. Ricotta dodana do makaronu nadaje daniu kremowości. Przepis na makaron ze szpinakiem i ricottą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron spaghetti, cebula, czosnek, oliwa z oliwek, szpinak mrożony, ricotta, parmezan, sól, pieprz.
Jak zrobić makaron ze szpinakiem i ricottą? Szpinak rozmroź na sicie i odciśnij nadmiar wody. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni podgrzej oliwę z oliwek. Zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj szpinak, dopraw solą, pieprzem. Smaż przez 5 minut na średnim ogniu, aż woda odparuje ze szpinaku. Dodaj ricottę i wymieszaj. Zetrzyj parmezan na tarce i dodaj do sosu. W garnku zagotuj wodę, wsyp sól. Dodaj makaron i gotuj przez 8-9 minut. Makaron odcedź i połącz z sosem. Podawaj w głębokich talerzach.
Parmezan jest serem Włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek. Parmezan jest wyrobem zawierającym bardzo dużą ilość cholesterolu, dlatego nie powinny go spożywać w dużej ilości osoby z hipercholesterolemią. Szpinak jest zielonym warzywem liściastym zawierającym w sobie bardzo dużą ilość składników mineralnych. Szpinak zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego, który reguluje pracę naszych jelit.
Podsumowując pyszny makaron ze szpinakiem jest doskonały na obiad. Zamiast makaronu spaghetti podać można także penne lub świderki. Szpinak mrożony można zamienić na świeży szpinak, który należy posiekać i podsmażyć na maśle przed dodaniem do sosu. Makaron jest dobry do spożycia od razu po ugotowaniu. Sos można przechowywać w lodówce przez 2 dni. Makaron należy ugotować przed samym podaniem.
Alergeny w makaronie ze szpinakiem i ricottą
Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem i ricottą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek ricotta
- Ser parmezan
Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem i ricottą
Makaron ze szpinakiem i ricottą to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Makaron zawiera dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Jest niskokaloryczny i doskonale sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(370g)
Węglowodany
(370g)
Tłuszcze
(370g)
Witaminy
(370g)
Składniki mineralne
(370g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.