Makaron ze szpinakiem i mozzarellą

Opublikowano: 03.05.2022 r., 9:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron ze szpinakiem i mozzarellą
Makaron ze szpinakiem i mozzarellą
Makaron ze szpinakiem i mozzarellą to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość jest smaczna i niezwykle sycąca. Sprawdzi się jako obiad.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 35 min
426 kcal
Kcal w porcji
149 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Makaron tagliatelle (250 g)
  • Szpinak (200 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Śmietanka kremowa 36% (300 ml)
  • Ser Mozzarella (100 g)
  • Czosnek (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na makaron ze szpinakiem i mozzarellą krok po kroku

W garnku ugotuj makaron w osolonym wrzątku. Gdy będzie miękki, odcedź go.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekane drobno ząbki czosnku.

Dodaj szpinak i smaż, aż zwiędnie.

Dodaj śmietankę i przypraw solą, pieprzem i bazylią.

Wymieszaj sos z ugotowanym makaronem.

Jak oceniasz przepis na makaron ze szpinakiem i mozzarellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat makaronu ze szpinakiem i mozzarellą

Makaron ze szpinakiem i mozzarellą to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość jest smaczna i niezwykle sycąca. Sprawdzi się jako obiad. Do jego wykonania wystarczy kilka najprostszych produktów, które z łatwością można znaleźć w każdym sklepie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron ze szpinakiem i mozzarellą, który będzie smaczny, a przy okazji niezwykle ciekawy, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Jest to danie bardzo łatwe, dlatego będzie idealne dla zabieganych osób. Przepięknie wygląda i można go zrobić w kilkanaście minut. Choć to bardzo prosty przepis, to całość wychodzi niezwykle pysznie. Jego nieskomplikowana formuła jest niebywałym plusem, szczególnie dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni lub nie mają na to czasu. To dobry i szybki obiad dla osób zdrowo się odżywiających, a także tych na diecie redukcyjnej. Nie zawiera zbyt dużo kalorii, za to ma dość sporo białka. Jeżeli chce się zrobić bardziej fit wersję lepiej skorzystać z pełnoziarnistego makaronu. Można też użyć opcji z nasion strączkowych, dzięki czemu danie ma jeszcze więcej białka i jest bardziej pożywne. ​Jest niezwykle łatwy w przygotowaniu i pięknie się prezentuje ze względu na dużą liczbę kolorów, które świetnie ze sobą współgrają. Najlepiej smakuje prosto z patelni.

Przepis na makaron ze szpinakiem i mozzarellą to doskonała opcja na obiad dla całej rodziny. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz w swoim domu. Świetnie wypadają w tej potrawie świderki, ale także penne, czy kolanka. Najlepiej do tego przepisu użyć makaronu pełnoziarnistego, który nie tylko dobrze łączy się z serem, ale również jest dużo zdrowszy niż tradycyjna wersja. To ze względu na spory dział błonnika i mniejszy indeks glikemiczny. Dzięki temu makaron lepiej wpływa na pracę układu pokarmowego i dostarcza wielu cennych witamin. Można go jeść, nawet na zimno więc sprawdzi się jako lunch do pracy lub na uczelnię. Jest bardzo sycący, więc zaspokoi głód na długi czas. Całość zawiera dużą ilość tego zdrowego warzywa, które po podsmażeniu staje się bardzo chrupiące i świetnie sprawdza się z dodatkiem makaronu.

Alergeny w makaronie ze szpinakiem i mozzarellą

Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem i mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron tagliatelle
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem i mozzarellą

na 100g gotowej potrawy

To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(149g)
Energia (kcal)
285.93
426.03
Białko (g)
7.52
11.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(149g)
Węglowodany (g)
23.51
35.02
Węglowodany przyswajalne (g)
22.08
32.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.42
2.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(149g)
Tłuszcz (g)
18.41
27.43
Tłuszcze nasycone (g)
14.54
21.67
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ze szpinakiem i mozzarellą 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu ze szpinakiem i mozzarellą

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron tagliatelle
250 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.81
Za 250 g
Szpinak
200 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Śmietanka kremowa 36%
300 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 ml
Ser Mozzarella
100 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 100 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
50.00