Makaron ze szpinakiem i mozzarellą
- Makaron tagliatelle (250 g)
- Szpinak (200 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Śmietanka kremowa 36% (300 ml)
- Ser Mozzarella (100 g)
- Czosnek (15 g)
Przepis na makaron ze szpinakiem i mozzarellą krok po kroku
W garnku ugotuj makaron w osolonym wrzątku. Gdy będzie miękki, odcedź go.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekane drobno ząbki czosnku.
Dodaj szpinak i smaż, aż zwiędnie.
Dodaj śmietankę i przypraw solą, pieprzem i bazylią.
Wymieszaj sos z ugotowanym makaronem.
-
Makaron ze szpinakiem
-
Pappardelle
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Kurczak po toskańsku
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i fetą
-
Makaron ze szpinakiem i łososiem
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Tagliatelle ze szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i pomidorami
-
Penne ze szpinakiem
-
Szpinak nowozelandzki
-
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem
Więcej informacji na temat makaronu ze szpinakiem i mozzarellą
Makaron ze szpinakiem i mozzarellą to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość jest smaczna i niezwykle sycąca. Sprawdzi się jako obiad. Do jego wykonania wystarczy kilka najprostszych produktów, które z łatwością można znaleźć w każdym sklepie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron ze szpinakiem i mozzarellą, który będzie smaczny, a przy okazji niezwykle ciekawy, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Jest to danie bardzo łatwe, dlatego będzie idealne dla zabieganych osób. Przepięknie wygląda i można go zrobić w kilkanaście minut. Choć to bardzo prosty przepis, to całość wychodzi niezwykle pysznie. Jego nieskomplikowana formuła jest niebywałym plusem, szczególnie dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni lub nie mają na to czasu. To dobry i szybki obiad dla osób zdrowo się odżywiających, a także tych na diecie redukcyjnej. Nie zawiera zbyt dużo kalorii, za to ma dość sporo białka. Jeżeli chce się zrobić bardziej fit wersję lepiej skorzystać z pełnoziarnistego makaronu. Można też użyć opcji z nasion strączkowych, dzięki czemu danie ma jeszcze więcej białka i jest bardziej pożywne. Jest niezwykle łatwy w przygotowaniu i pięknie się prezentuje ze względu na dużą liczbę kolorów, które świetnie ze sobą współgrają. Najlepiej smakuje prosto z patelni.
Przepis na makaron ze szpinakiem i mozzarellą to doskonała opcja na obiad dla całej rodziny. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz w swoim domu. Świetnie wypadają w tej potrawie świderki, ale także penne, czy kolanka. Najlepiej do tego przepisu użyć makaronu pełnoziarnistego, który nie tylko dobrze łączy się z serem, ale również jest dużo zdrowszy niż tradycyjna wersja. To ze względu na spory dział błonnika i mniejszy indeks glikemiczny. Dzięki temu makaron lepiej wpływa na pracę układu pokarmowego i dostarcza wielu cennych witamin. Można go jeść, nawet na zimno więc sprawdzi się jako lunch do pracy lub na uczelnię. Jest bardzo sycący, więc zaspokoi głód na długi czas. Całość zawiera dużą ilość tego zdrowego warzywa, które po podsmażeniu staje się bardzo chrupiące i świetnie sprawdza się z dodatkiem makaronu.
Alergeny w makaronie ze szpinakiem i mozzarellą
Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem i mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron tagliatelle
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem i mozzarellą
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
Energia i białka
(149g)
Węglowodany
(149g)
Tłuszcze
(149g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.