Przepis na makaron ze szpinakiem i mascarpone krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekane drobno ząbki czosnku.

Szpinak opłucz i dorzuć do zawartości patelni. Podgrzewaj tak długo, aż zwiędnie.

Dodaj śmietankę, ser, przypraw solą, pieprzem, chili i ziołami prowansalskimi.

Wymieszaj sos z ugotowanym makaronem.

Makaron ze szpinakiem i mascarpone podany na talerzu.
makaron ze szpinakiem i mascarpone
Koszt przygotowania dania
17.47 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
606 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
67

Makaron ze szpinakiem i mascarpone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie ze szpinakiem i mascarpone

Makaron ze szpinakiem i mascarpone będzie fantastyczną opcją na pyszny i ciekawy obiad. To danie łatwe, bardzo kremowe i niezwykle aromatyczne, ze względu na dużo ziół.

Przepis na makaron ze szpinakiem i mascarpone to dobry pomysł na obiad. Całość jest niezwykle prosta, ale też smaczna, przez naprawdę spory udział aromatycznych przypraw. To danie świetnie sprawdzi się również jako lunch na wynos, gdyż można jeść go nawet na zimno. Do przygotowania wystarczy tylko patelnia i garnek, a także kilka produktów, które w większości są dostępne w każdym sklepie, a także w większości domowych spiżarni. Robi się go w bardzo łatwy sposób i jedyne co jest potrzebne do jego wykonania to dobrej jakości patelnia, z nieprzywierającym dnem. Jego nieskomplikowana formuła jest niebywałym plusem, szczególnie dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni lub nie mają na to czasu. To dobry i szybki obiad dla osób zdrowo się odżywiających, a także tych na diecie redukcyjnej. Nie zawiera zbyt dużo kalorii, za to ma dość sporo białka. Jeżeli chce się zrobić bardziej fit wersję lepiej skorzystać z pełnoziarnistego makaronu. Można też użyć opcji z nasion strączkowych, dzięki czemu danie ma jeszcze więcej białka i jest bardziej pożywne. Pysznie smakuje spaghetti ze szpinakiem, z długim i cienkim makaronem, a dla najmłodszych domowników sprawdzą się na pewno kokardki lub muszelki. W każdej wersji smakują tak samo dobrze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron ze szpinakiem i mascarpone, by był pyszny i ciekawy, to ten prosty przepis sprawdzi się wspaniale. Całość można przygotować w kilka chwil. Makaron jest niezwykle kremowy, gdyż robi się go z serkiem mascarpone. Szpinak bardzo często jest warzywem, którego większość osób obawia się w menu. Jednak ten przepis sprawia, że staje się on naprawdę bardzo smacznym warzywem, którego smak jest tak dobry, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Połączony razem z czosnkiem, cebulą i ostrą papryczką chili tworzy naprawdę wspaniałą kompozycję smakową. Choć czosnek dodaje odpowiedniej ostrości temu daniu, warto pamiętać, by nie podsmażać go zbyt długo, bo stanie się gorzki, co negatywnie wpłynie na smak całego dania.

Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem i mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(216g)
Energia (kalorie)
280.73 kcal
606.39 kcal
Białko
5.68 g
12.28 g

Węglowodany w makaronie ze szpinakiem i mascarpone

Na 100g
Na porcję
(216g)
Węglowodany
24.45 g
52.81 g
Węglowodany przyswajalne
22.98 g
49.63 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.47 g
3.18 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(216g)
Tłuszcz
17.88 g
38.61 g
Tłuszcze nasycone
13.57 g
29.32 g
Tłuszcze nienasycone
0.26 g
0.56 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol
20.29 mg
43.82 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na makaron ze szpinakiem i mascarpone

Na 100g
Na porcję
(216g)
Witamina C
7.04 mg
15.20 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron ze szpinakiem i mascarpone

Na 100g
Na porcję
(216g)
Sód
26.02 mg
56.20 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
55.16 mg
119.15 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo
1.03 mg
2.23 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ze szpinakiem i mascarpone 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie ze szpinakiem i mascarpone

Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%

Cena przygotowania makaronu ze szpinakiem i mascarpone

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
250 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Szpinak
200 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Mascarpone
150 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 150 g
Śmietanka kremowa 36%
250 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 ml
Koszt składników
31.50
Jak oceniasz przepis na makaron ze szpinakiem i mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób