Makaron ze szpinakiem i kurczakiem i serkiem topionym
- Makaron penne - 1 szklanka (250 g)
- Piersi kurczaka bez skóry - 1 filet (250 g)
- Szpinak - 1 szklanka (250 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Ser topiony - 1/2 opakowania (100 g)
- Bulion warzywny - 1/2 szklanki (125 ml)
- Śmietanka kremowa 30% - 1/2 opakowania (100 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
Przepis na makaron ze szpinakiem i kurczakiem i serkiem topionym krok po kroku
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź i odstaw na bok.
Na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę na średnim ogniu. Dodaj pokrojone filety z kurczaka i smaż, aż będą dobrze podsmażone z każdej strony. Wyjmij z patelni i odłóż na talerz.
Na tej samej patelni dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż staną się miękkie i lekko złociste. Dodaj posiekany szpinak i smaż, aż zmięknie i zmniejszy swoją objętość.
Wlej bulion drobiowy i śmietanę kremówkę do patelni ze szpinakiem i cebulą. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje nieco.
Dodaj pokrojone plasterki sera topionego do sosu. Mieszaj, aż ser się rozpuści i sos stanie się gładki i kremowy. Wrzuć kurczaka do patelni i wymieszaj go z sosem. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
Na dużym talerzu lub w misce umieść ugotowany makaron, a następnie polej go sosem z kurczakiem, szpinakiem i serem.
- Makaron ze szpinakiem
- Pappardelle
- Makaron ze szpinakiem i serem feta
- Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
- Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
- Kurczak po toskańsku
- Makaron z łososiem i szpinakiem
- Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
- Makaron z pesto i kurczakiem
- Makaron ze szpinakiem i fetą
- Makaron ze szpinakiem i łososiem
- Spaghetti ze szpinakiem
- Zapiekanka makaron ze szpinakiem
- Tagliatelle ze szpinakiem
- Makaron ze szpinakiem i pomidorami
- Penne ze szpinakiem
- Szpinak nowozelandzki
- Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
- Makaron ze szpinakiem
Więcej informacji na temat makaronu ze szpinakiem i kurczakiem i serkiem topionym
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem i serkiem topionym to chyba jednej z najszybszych i najprostszych dan, które możesz przygotować w ciągu dnia, w którym nie masz czasu na obiad.
Pomimo swojej prostoty będzie zdrowy, pożywny i co najważniejsze nieziemsko pyszny.
Dodatkowo danie możesz przygotować dzień wcześniej, zapakować w pudełko i zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy na uczelnie. Na drugi dzień będzie tak samo dobre, jak w dzień jego przygotowywania. Przepis na makaron ze szpinakiem i kurczakiem i serkiem topionym jest bardzo prosty i ekspresowy.
Przekonaj się sam. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź i odstaw na bok. Na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę na średnim ogniu. Dodaj pokrojone filety z kurczaka i smaż, aż będą dobrze podsmażone z każdej strony. Wyjmij z patelni i odłóż na talerz. Na tej samej patelni dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż staną się miękkie i lekko złociste. Dodaj posiekany szpinak i smaż, aż zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Wlej bulion drobiowy i śmietanę kremówkę do patelni ze szpinakiem i cebulą. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje nieco. Dodaj pokrojone plasterki sera topionego do sosu. Mieszaj, aż ser się rozpuści i sos stanie się gładki i kremowy. Wróć kurczaka do patelni i wymieszaj go z sosem. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku. Na dużym talerzu lub w misce umieść ugotowany makaron, a następnie polej go sosem z kurczakiem, szpinakiem i serem. Posyp całość świeżą natką pietruszki dla dodatkowej dekoracji i smaku.
Taki makaron to świetny pomysł na obiad czy na kolacje. Danie jest pyszne i proste dlatego z pewnością pokocha je każdy.
W ciągu zabieganego dnia, pełnego obowiązków nie zapominaj o obiedzie i nie stawiaj na gotowce. Pamiętaj, że istnieje ekspresowe i zdrowe danie, które nie zajmie Ci więcej niż 20 minut.
Skoro już wiesz, jak zrobić ten szybki i łatwy makaron przygotuj go na obiad. Będzie to też idealny pomysł na posiłek ze znajomymi.
Alergeny w makaronie ze szpinakiem i kurczakiem i serkiem topionym
Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem i kurczakiem i serkiem topionym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser topiony
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
- Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem i kurczakiem i serkiem topionym
W podobny sposób możesz przygotować makaron w wersji tradycyjnej z mięsem. Postaw na lekkostrawny drób.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.