Przepis na makaron ze szpinakiem i jajkiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, suszone pomidory z chilli
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

W garnku zagotuj wodę, wsyp sól.

Dodaj makaron i gotuj przez 7-8 minut.

Szpinak posiekaj drobno.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Podsmaż przez 5-6 minut.

Dodaj suszone pomidory z chilli i ser feta, wymieszaj.

Makaron połącz z sosem.

Na drugiej patelni podgrzej oliwę z oliwek i usmaż jajka sadzone.

Makaron podawaj z jajkiem sadzonym na wierzchu.

Makaron ze szpinakiem i jajkiem podany na białym talerzu.
Makaron ze szpinakiem i jajkiem
Koszt przygotowania dania
37.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
845 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Makaron ze szpinakiem i jajkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie ze szpinakiem i jajkiem

Makaron ze szpinakiem i jajkiem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron sprawdzi się na obiad do pracy, gdyż jego spożycia jest bardzo łatwe i nie wymaga użycia dużej ilości naczyń. Jajko wzbogaci sos dodatkiem kremowej konsystencji. Przepis na makaron ze szpinakiem i jajkiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, cebula, szpinak świeży, czosnek, suszone pomidory z chilli, jajka, sól, pieprz, oliwa z oliwek, feta.

Jak zrobić makaron ze szpinakiem i jajkiem? W garnku zagotuj wodę, wsyp sól. Dodaj makaron i gotuj przez 7-8 minut. Szpinak posiekaj drobno. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż przez 5-6 minut. Dodaj suszone pomidory i ser feta, wymieszaj. Makaron połącz z sosem. Na drugiej patelni podgrzej oliwę z oliwek i usmaż jajka sadzone. Makaron podawaj z jajkiem sadzonym na wierzchu.

Jajka są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu, dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszne danie, jakim jest makaron ze szpinakiem, jest bardzo zdrowe i zapewnia sytość na dłużej. Smaczne jajko sadzone idealnie komponuje się podane z aromatycznym sosem. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce maksymalnie jeden dzień. Makaron podać można na obiad i na kolację podczas spotkania ze znajomymi.

Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
211.40 kcal
845.58 kcal
Białko
7.58 g
30.31 g

Węglowodany w makaronie ze szpinakiem i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
21.65 g
86.59 g
Węglowodany przyswajalne
20.00 g
80.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.65 g
6.59 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
10.61 g
42.43 g
Tłuszcze nasycone
3.82 g
15.29 g
Tłuszcze nienasycone
6.78 g
27.14 g
Tłuszcze jednonasycone
5.62 g
22.48 g
Tłuszcze wielonasycone
1.16 g
4.66 g
Cholesterol
61.51 mg
246.02 mg

Witaminy w przepisie na makaron ze szpinakiem i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
152.96 µg (mcg)
611.85 µg (mcg)
Witamina B6
0.18 mg
0.72 mg
Witamina B12
0.12 µg (mcg)
0.48 µg (mcg)
Witamina C
8.31 mg
33.23 mg
Witamina D
0.29 µg (mcg)
1.18 µg (mcg)
Witamina E
1.11 mg
4.45 mg
Retinol
37.16 µg (mcg)
148.64 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.30 mg
Ryboflawina
0.23 mg
0.93 mg
Niacyna
0.75 mg
3.01 mg
Foliany
66.20 µg (mcg)
264.79 µg (mcg)
Beta karoten
1390.68 µg (mcg)
5562.72 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na makaron ze szpinakiem i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
181.88 mg
727.51 mg
Potas
246.33 mg
985.33 mg
Wapń
102.42 mg
409.68 mg
Fosfor
132.63 mg
530.52 mg
Magnez
38.42 mg
153.68 mg
Żelazo
1.38 mg
5.53 mg
Cynk
1.04 mg
4.16 mg
Miedź
0.12 mg
0.50 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ze szpinakiem i jajkiem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie ze szpinakiem i jajkiem

Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Cena przygotowania makaronu ze szpinakiem i jajkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
400 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Szpinak
400 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
13.33
Za 400 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Oliwa z oliwek
100 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ser Feta
200 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Koszt składników
60.00
Jak oceniasz przepis na makaron ze szpinakiem i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób