Makaron ze szpinakiem i jajkiem
- Makaron penne (400 g)
- Szpinak (400 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Oliwa z oliwek (100 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Ser Feta (200 g)
Przepis na makaron ze szpinakiem i jajkiem krok po kroku
W garnku zagotuj wodę, wsyp sól.
Dodaj makaron i gotuj przez 7-8 minut.
Szpinak posiekaj drobno.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Podsmaż przez 5-6 minut.
Dodaj suszone pomidory z chilli i ser feta, wymieszaj.
Makaron połącz z sosem.
Na drugiej patelni podgrzej oliwę z oliwek i usmaż jajka sadzone.
Makaron podawaj z jajkiem sadzonym na wierzchu.
- Makaron ze szpinakiem
- Pappardelle
- Makaron ze szpinakiem i serem feta
- Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
- Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
- Kurczak po toskańsku
- Makaron z łososiem i szpinakiem
- Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
- Makaron z pesto i kurczakiem
- Makaron ze szpinakiem i fetą
- Makaron ze szpinakiem i łososiem
- Spaghetti ze szpinakiem
- Zapiekanka makaron ze szpinakiem
- Tagliatelle ze szpinakiem
- Makaron ze szpinakiem i pomidorami
- Penne ze szpinakiem
- Szpinak nowozelandzki
- Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
- Makaron ze szpinakiem
Więcej informacji na temat makaronu ze szpinakiem i jajkiem
Makaron ze szpinakiem i jajkiem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron sprawdzi się na obiad do pracy, gdyż jego spożycia jest bardzo łatwe i nie wymaga użycia dużej ilości naczyń. Jajko wzbogaci sos dodatkiem kremowej konsystencji. Przepis na makaron ze szpinakiem i jajkiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, cebula, szpinak świeży, czosnek, suszone pomidory z chilli, jajka, sól, pieprz, oliwa z oliwek, feta.
Jak zrobić makaron ze szpinakiem i jajkiem? W garnku zagotuj wodę, wsyp sól. Dodaj makaron i gotuj przez 7-8 minut. Szpinak posiekaj drobno. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż przez 5-6 minut. Dodaj suszone pomidory i ser feta, wymieszaj. Makaron połącz z sosem. Na drugiej patelni podgrzej oliwę z oliwek i usmaż jajka sadzone. Makaron podawaj z jajkiem sadzonym na wierzchu.
Jajka są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu, dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszne danie, jakim jest makaron ze szpinakiem, jest bardzo zdrowe i zapewnia sytość na dłużej. Smaczne jajko sadzone idealnie komponuje się podane z aromatycznym sosem. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce maksymalnie jeden dzień. Makaron podać można na obiad i na kolację podczas spotkania ze znajomymi.
Alergeny w makaronie ze szpinakiem i jajkiem
Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem i jajkiem
Makaron ze szpinakiem i jajkiem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Makaron przygotować można z dodatkiem makaronu pełnoziarnistego, będzie on wówczas miał niższy indeks glikemiczny i lepiej sprawdzi się dla diabetyków.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.