Makaron ze świeżym szpinakiem
- Makaron tagliatelle (400 g)
- Szpinak (400 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Oliwa z oliwek (100 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Przepis na makaron ze świeżym szpinakiem krok po kroku
W garnku zagotuj wodę, wsyp sól.
Wrzuć makaron i gotuj przez 8-9 minut.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni podgrzej olej rzepakowy.
Na patelni podgrzej olej rzepakowy.
Zeszklij cebulę i czosnek.
Dodaj szpinak na patelnię, podsmaż przez 2-3 minuty.
Dopraw solą i pieprzem.
Wlej śmietanę i gotuj przez 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje.
Makaron połącz z sosem szpinakowym.
Dodaj gałkę muszkatołową i wymieszaj.
- Makaron ze szpinakiem
- Pappardelle
- Makaron ze szpinakiem i serem feta
- Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
- Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
- Kurczak po toskańsku
- Makaron z łososiem i szpinakiem
- Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
- Makaron z pesto i kurczakiem
- Makaron ze szpinakiem i fetą
- Makaron ze szpinakiem i łososiem
- Spaghetti ze szpinakiem
- Zapiekanka makaron ze szpinakiem
- Tagliatelle ze szpinakiem
- Makaron ze szpinakiem i pomidorami
- Penne ze szpinakiem
- Szpinak nowozelandzki
- Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
- Makaron ze szpinakiem
Więcej informacji na temat makaronu ze świeżym szpinakiem
Makaron ze świeżym szpinakiem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron jest syty i świetnie sprawdzi się jako danie dla dzieci. Makaron podać można z dodatkiem piersi z kurczaka lub polędwiczek wieprzowych. Przepis na makaron ze świeżym szpinakiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron tagliatelle, czosnek, cebula, śmietana kremówka, szpinak świeży, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oliwa z oliwek.
Jak zrobić makaron ze świeżym szpinakiem? W garnku zagotuj wodę, wsyp sól. Wrzuć makaron i gotuj przez 8-9 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni podgrzej olej rzepakowy. Zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj szpinak na patelnię, podsmaż przez 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietanę i gotuj przez 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Makaron połącz z sosem szpinakowym. Dodaj gałkę muszkatołową.
Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom. Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga także obniżyć poziom glukozy we krwi oraz zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu.
Podsumowując makaron ze szpinakiem i czosnkiem to smaczny obiad dla Twojej rodziny. Składniki do makaronu powinny być najlepszej jakości. Smaczny makaron podać można także jako kolację w gronie znajomych i rodziny. Makaron jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Makaron powinno się przygotować na świeżo, aby uniknąć przechowywania w lodówce.
Alergeny w makaronie ze świeżym szpinakiem
Lista alergenów dla makaronu ze świeżym szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron tagliatelle
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze makaronu ze świeżym szpinakiem
Makaron ze świeżym szpinakiem to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi. Dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Makaron jest dość kaloryczny.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.