Makaron ze świeżym szpinakiem

Opublikowano: 26.05.2022 r., 8:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron ze świeżym szpinakiem podany na białym, głębokim talerzu.
Makaron ze świeżym szpinakiem
Makaron ze świeżym szpinakiem to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron jest aromatyczny i zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
791 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron tagliatelle (400 g)
  • Szpinak (400 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (300 g)
  • Oliwa z oliwek (100 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na makaron ze świeżym szpinakiem krok po kroku

W garnku zagotuj wodę, wsyp sól.

Wrzuć makaron i gotuj przez 8-9 minut.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Na patelni podgrzej olej rzepakowy.

Na patelni podgrzej olej rzepakowy.

Zeszklij cebulę i czosnek.

Dodaj szpinak na patelnię, podsmaż przez 2-3 minuty.

Dopraw solą i pieprzem.

Wlej śmietanę i gotuj przez 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje.

Makaron połącz z sosem szpinakowym.

Dodaj gałkę muszkatołową i wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na makaron ze świeżym szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,1% osób

Więcej informacji na temat makaronu ze świeżym szpinakiem

Makaron ze świeżym szpinakiem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron jest syty i świetnie sprawdzi się jako danie dla dzieci. Makaron podać można z dodatkiem piersi z kurczaka lub polędwiczek wieprzowych. Przepis na makaron ze świeżym szpinakiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron tagliatelle, czosnek, cebula, śmietana kremówka, szpinak świeży, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oliwa z oliwek.

Jak zrobić makaron ze świeżym szpinakiem? W garnku zagotuj wodę, wsyp sól. Wrzuć makaron i gotuj przez 8-9 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni podgrzej olej rzepakowy. Zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj szpinak na patelnię, podsmaż przez 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietanę i gotuj przez 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Makaron połącz z sosem szpinakowym. Dodaj gałkę muszkatołową.

Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom. Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga także obniżyć poziom glukozy we krwi oraz zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu.

Podsumowując makaron ze szpinakiem i czosnkiem to smaczny obiad dla Twojej rodziny. Składniki do makaronu powinny być najlepszej jakości. Smaczny makaron podać można także jako kolację w gronie znajomych i rodziny. Makaron jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Makaron powinno się przygotować na świeżo, aby uniknąć przechowywania w lodówce.

Alergeny w makaronie ze świeżym szpinakiem

Lista alergenów dla makaronu ze świeżym szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron tagliatelle
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze makaronu ze świeżym szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Makaron ze świeżym szpinakiem to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi. Dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Makaron jest dość kaloryczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
226.00
791.00
Białko (g)
5.08
17.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
24.85
86.98
Węglowodany przyswajalne (g)
22.95
80.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.91
6.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
11.99
41.98
Tłuszcze nasycone (g)
5.76
20.17
Tłuszcze nienasycone (g)
6.23
21.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.27
18.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.96
3.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
134.00
469.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.61
33.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.06
3.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.72
2.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
64.64
226.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1608.79
5630.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
25.29
88.52
Potas (mg)
254.50
890.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
39.29
137.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
74.21
259.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
39.86
139.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.23
4.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.59
2.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ze świeżym szpinakiem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu ze świeżym szpinakiem

Koszt składników
45.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron tagliatelle
400 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 400 g
Szpinak
400 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
13.33
Za 400 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Oliwa z oliwek
100 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
45.50