Przepis na makaron zapiekany krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka

Makaron umieść w garnku, wlej wodę, wsyp łyżkę soli i gotuj 8 minut.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

Pokrój kiełbasę w kostkę.

Posiekaj koper.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj kiełbasę i podsmaż.

Do makaronu dodaj kiełbasę z cebulą, paprykę czerwoną, koper, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.

Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę i wymieszaj.

Zetrzyj ser na tarce i dodaj do jajek.

Dopraw jajka solą i pieprzem, wlej do makaronu, wymieszaj.

Przełóż makaron do naczynia żaroodpornego.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut.

Często zadawane pytania

Makaron zapiekany podany w naczyniu do zapiekania.
Makaron zapiekany
Koszt przygotowania dania
33.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1146 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Makaron zapiekany - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o makaronie zapiekanym

Makaron zapiekany to bardzo dobry pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Makaron zapiekany w piekarniku to proste danie, które można przygotować z dowolnymi dodatkami. Przepis na makron zapiekany jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron świderki, cebula, czosnek, koper, kiełbasa, papryka czerwona, śmietana kremówka, jajka, ser żółty, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Jak zrobić makaron zapiekany? Makaron umieść w garnku, wlej wodę, wsyp łyżkę soli i gotuj 8 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Pokrój kiełbasę w kostkę. Posiekaj koper. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj kiełbasę i podsmaż. Do makaronu dodaj kiełbasę z cebulą, paprykę czerwoną, koper, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę i wymieszaj. Zetrzyj ser na tarce i dodaj do jajek. Dopraw jajka solą i pieprzem, wlej do makaronu, wymieszaj. Przełóż makaron do naczynia żaroodpornego. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut.

Papryka to pochodzące z Ameryki chrupiące warzywo. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Likopen jest jednym z niewielu substancji przeciwutleniających, które aktywne są po poddaniu obróbce termicznej. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.

Podsumowując łatwy do zrobienia zapiekany makaron to dobre danie dla osób bez dużego doświadczenia kulinarnego. Makaron to prosty przepis nie tylko na obiad, można go podać także na kolację lub szybki lunch. Smaczny makaron zapiekany w piekarniku jest pyszny i lekko chrupiący z wierzchu. Makaron jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze makaronu zapiekanego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(445g)
Energia (kalorie)
257.67 kcal
1146.62 kcal
Białko
8.29 g
36.89 g

Węglowodany w makaronie zapiekanym

Na 100g
Na porcję
(445g)
Węglowodany
16.79 g
74.72 g
Węglowodany przyswajalne
15.69 g
69.81 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.10 g
4.91 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(445g)
Tłuszcz
17.41 g
77.47 g
Tłuszcze nasycone
8.70 g
38.73 g
Tłuszcze nienasycone
8.71 g
38.74 g
Tłuszcze jednonasycone
6.19 g
27.56 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.51 g
11.18 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
57.35 mg
255.21 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na makaron zapiekany

Na 100g
Na porcję
(445g)
Witamina A
57.81 µg (mcg)
257.27 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.12 mg
0.55 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.34 µg (mcg)
1.53 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
22.54 mg
100.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.36 µg (mcg)
1.62 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
31.64 µg (mcg)
140.82 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.28 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.59 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.04 mg
4.64 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
20.51 µg (mcg)
91.25 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron zapiekany

Na 100g
Na porcję
(445g)
Sód
254.61 mg
1133.03 mg
Potas
159.91 mg
711.60 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
82.47 mg
367.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
139.57 mg
621.10 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.33 mg
86.01 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.73 mg
3.25 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
1.02 mg
4.54 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.38 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu zapiekanego 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie zapiekanym

Lista alergenów dla makaronu zapiekanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser żółty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania makaronu zapiekanego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron świderki
400 g
4.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Kiełbasa domowa
400 g
8.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Papryka czerwona
300 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ser żółty
200 g
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
56.40
Jak oceniasz przepis na makaron zapiekany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób