Makaron zapiekany z jabłkami

Opublikowano: 25.10.2023 r., 13:26 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
makaron zapiekany z jabłkami
Makaron zapiekany z jabłkami
Pyszna odmiana makaronu na słodko to nic innego jak szybki w przygotowaniu makaron zapiekany na słodko. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się, jak pyszne jest to danie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 15 min
181 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Makaron penne - 1 szklanka (250 g)
  • Jabłko (1000 g)
  • Cynamon - 1 łyżeczka (10 g)
  • Cukier (60 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (180 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek

Przepis na makaron zapiekany z jabłkami krok po kroku

Makaron ugotuj w wodzie.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry.

Jajka wbij do miski i rozetrzyj z cukrem. Następnie dodaj cynamon.

Całość wymieszaj z ugotowanym makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch dodaj jabłka.

Zapiecz makaron w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na makaron zapiekany z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 76,2% osób

Więcej informacji na temat makaronu zapiekanego z jabłkami

Makaron nie musi kojarzyć nam się tylko z daniem w wersji wytrawnej, poznaj mój dzisiejszy przepis na makaron zapiekany z jabłkami i przekonaj się, jakie to jest pyszne połączenie nie tylko dla dzieci.

Będzie to dobry pomysł na pyszny posiłek dla całej rodziny.

Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na makaron zapiekany z jabłkami.

W pierwszej kolejności przygotuj takie składniki jak: makaron, może być to dowolny rodzaj. U mnie jest to makaron pszenny, który naturalnie zawiera gluten.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Oprócz makaronu postaw na jabłka, cynamon, cukier, jajka i śmietankę kremówkę. O rodzaju jabłek zadecyduj sam. Możesz wybrać Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem. Ja osobiście polecam jabłka, które idealnie nadają się na ten przepis, oczywiście mowa tutaj o naszej polskiej, starej odmianie jabłek, jaką jest Antonówka. Są niezwykle aromatyczne, a jej owoce pachną już z daleka. Idealnie nadają się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz, twój makaron będzie pyszny.

Jak zrobić makaron zapiekany z jabłkami na słodko?

W pierwszej kolejności ugotuj makaron w wodzie. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Jajka wbij do miski i rozetrzyj z cukrem. Następnie dodaj cynamon. Całość wymieszaj z ugotowanym makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch dodaj jabłka. Zapiecz makaron w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach.

Po tym czasie nasz pyszny makaron jest dobry do spożycia.

Sam widzisz, jaki to dobry pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny.

Alergeny w makaronie zapiekany z jabłkami

Lista alergenów dla makaronu zapiekanego z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze makaronu zapiekanego z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Makaron możesz przygotować z dowolnymi owocami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
151.04
181.24
Białko (g)
3.63
4.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
23.89
28.66
Węglowodany przyswajalne (g)
21.64
25.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.24
2.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
4.52
5.43
Tłuszcze nasycone (g)
3.86
4.63
Tłuszcze nienasycone (g)
0.66
0.80
Cholesterol (mg)
36.86
44.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
17.75
21.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
0.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
15.86
19.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.33
0.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.20
11.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
15.69
18.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
16.27
19.53
Potas (mg)
109.88
131.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
18.35
22.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
54.39
65.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.51
15.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.50
0.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.37
0.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu zapiekanego z jabłkami 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu zapiekanego z jabłkami

Koszt składników
19.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
250 g
1 szklanka
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Jabłko
1000 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Cynamon
10 g
1 łyżeczka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Cukier
60 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Śmietanka kremowa 30%
180 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 180 g
Koszt składników
19.80