- Makaron penne 250 g 1 szklanka
- Jabłko 1000 g
- Cynamon 10 g 1 łyżeczka
- Cukier 60 g
- Jajko 3 szt.
- Śmietanka kremowa 30% 180 g 1 opakowanie
Przepis na makaron zapiekany z jabłkami krok po kroku
Makaron ugotuj w wodzie.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry.
Jajka wbij do miski i rozetrzyj z cukrem. Następnie dodaj cynamon.
Całość wymieszaj z ugotowanym makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch dodaj jabłka.
Zapiecz makaron w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.

-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Sos do zapiekanki makaronowej
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Informacje dietetyczne - makaron zapiekany z jabłkami
Wartości odżywcze makaronu zapiekanego z jabłkami
Makaron możesz przygotować z dowolnymi owocami.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w makaronie zapiekany z jabłkami
Lista alergenów dla makaronu zapiekanego z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Więcej informacji na temat makaronu zapiekanego z jabłkami
Makaron nie musi kojarzyć nam się tylko z daniem w wersji wytrawnej, poznaj mój dzisiejszy przepis na makaron zapiekany z jabłkami i przekonaj się, jakie to jest pyszne połączenie nie tylko dla dzieci.
Będzie to dobry pomysł na pyszny posiłek dla całej rodziny.
Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na makaron zapiekany z jabłkami.
W pierwszej kolejności przygotuj takie składniki jak: makaron, może być to dowolny rodzaj. U mnie jest to makaron pszenny, który naturalnie zawiera gluten.
Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Oprócz makaronu postaw na jabłka, cynamon, cukier, jajka i śmietankę kremówkę. O rodzaju jabłek zadecyduj sam. Możesz wybrać Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem. Ja osobiście polecam jabłka, które idealnie nadają się na ten przepis, oczywiście mowa tutaj o naszej polskiej, starej odmianie jabłek, jaką jest Antonówka. Są niezwykle aromatyczne, a jej owoce pachną już z daleka. Idealnie nadają się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz, twój makaron będzie pyszny.
Jak zrobić makaron zapiekany z jabłkami na słodko?
W pierwszej kolejności ugotuj makaron w wodzie. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Jajka wbij do miski i rozetrzyj z cukrem. Następnie dodaj cynamon. Całość wymieszaj z ugotowanym makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch dodaj jabłka. Zapiecz makaron w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie nasz pyszny makaron jest dobry do spożycia.
Sam widzisz, jaki to dobry pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny.
Szacunkowy koszt przygotowania makaronu zapiekanego z jabłkami
Data aktualizacji przepisu: 09.11.2023