Makaron zapiekany z jabłkami
Opublikowano: 25.10.2023 r.
Makaron penne, świeże jabłka i cynamon tworzą pyszne połączenie w zapiekanym makaronie z jabłkami. Dodatek cukru i śmietanki kremowej sprawia, że deser jest słodki i kremowy, a jajka nadają mu odpowiednią konsystencję. Ten prosty przepis pozwala cieszyć się klasycznym smakiem, przywołującym wspomnienia domowych wypieków.
Składniki dla 3 porcji:
- Makaron penne - 250 g (1 szklanka)
- Jabłko - 1000 g
- Cynamon - 10 g (1 łyżeczka)
- Cukier - 60 g
- Jajko - 3 szt.
- Śmietanka kremowa 30% - 180 g (1 opakowanie)
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w wodzie.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry.
- Jajka wbij do miski i rozetrzyj z cukrem. Następnie dodaj cynamon i śmietankę.
- Całość wymieszaj z ugotowanym makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch dodaj jabłka.
- Zapiecz makaron w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Makaron możesz przygotować z dowolnymi owocami.
~ Oliwia Gawron, dietetyk