Makaron zapiekany
- Makaron świderki (400 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Kiełbasa domowa (400 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Jajko (4 szt.)
- Ser żółty (200 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
Przepis na makaron zapiekany krok po kroku
Makaron umieść w garnku, wlej wodę, wsyp łyżkę soli i gotuj 8 minut.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
Pokrój kiełbasę w kostkę.
Posiekaj koper.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj kiełbasę i podsmaż.
Do makaronu dodaj kiełbasę z cebulą, paprykę czerwoną, koper, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę i wymieszaj.
Zetrzyj ser na tarce i dodaj do jajek.
Dopraw jajka solą i pieprzem, wlej do makaronu, wymieszaj.
Przełóż makaron do naczynia żaroodpornego.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat makaronu zapiekanego
Makaron zapiekany to bardzo dobry pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Makaron zapiekany w piekarniku to proste danie, które można przygotować z dowolnymi dodatkami. Przepis na makron zapiekany jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron świderki, cebula, czosnek, koper, kiełbasa, papryka czerwona, śmietana kremówka, jajka, ser żółty, olej rzepakowy, sól, pieprz.
Jak zrobić makaron zapiekany? Makaron umieść w garnku, wlej wodę, wsyp łyżkę soli i gotuj 8 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Pokrój kiełbasę w kostkę. Posiekaj koper. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj kiełbasę i podsmaż. Do makaronu dodaj kiełbasę z cebulą, paprykę czerwoną, koper, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę i wymieszaj. Zetrzyj ser na tarce i dodaj do jajek. Dopraw jajka solą i pieprzem, wlej do makaronu, wymieszaj. Przełóż makaron do naczynia żaroodpornego. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut.
Papryka to pochodzące z Ameryki chrupiące warzywo. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Likopen jest jednym z niewielu substancji przeciwutleniających, które aktywne są po poddaniu obróbce termicznej. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.
Podsumowując łatwy do zrobienia zapiekany makaron to dobre danie dla osób bez dużego doświadczenia kulinarnego. Makaron to prosty przepis nie tylko na obiad, można go podać także na kolację lub szybki lunch. Smaczny makaron zapiekany w piekarniku jest pyszny i lekko chrupiący z wierzchu. Makaron jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w makaronie zapiekanym
Lista alergenów dla makaronu zapiekanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron świderki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser żółty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze makaronu zapiekanego
Makaron zapiekany to potrawa zawierająca dużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów. Makaron z kiełbasą zawiera dużą ilość kalorii, dlatego, jeśli dbasz o linię, wybierz kiełbasę drobiową z mniejszą ilością tłuszczu.
Energia i białka
(445g)
Węglowodany
(445g)
Tłuszcze
(445g)
Witaminy
(445g)
Składniki mineralne
(445g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.