Makaron z zielonym pesto

Opublikowano: 20.03.2023 r., 11:20 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pesto z makaronem al dente
Makaron z pesto
Chcesz szybki, pyszny pomysł na obiad? Gwarantuje, że nie znajdziesz nic lepszego niż ten przepis na makaron z zielonym pesto.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie i Miksowanie 10 min
963 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Bazylia świeża - same listki (60 g)
  • Orzeszki pinii (50 g)
  • Ser parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek (75 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Makaron spaghetti (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, bazylia świeża
Sprzęt kuchenny
garnek, durszlak, malakser

Przepis na makaron z zielonym pesto krok po kroku

Liście bazylii umyj, osusz i odetnij z nich ogonki.

Orzeszki pinii podpraż na suchej patelni, a parmezan zetrzyj na tarce.

W garnku zagotuj wodę i przygotuj w niej makaron według instrukcji na opakowaniu.

Podczas gotowania makaronu w malakserze umieść listki bazylii, czosnek, parmezan, orzeszki pinii i oliwę.

Całość miksuj, aż powstanie gładka pasta.

Ugotowany makaron odcedź i przełóż ponownie do garnka. Dodaj pesto i dokładnie wymieszaj.

Podawaj od razu po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na makaron z zielonym pesto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat makaronu z zielonym pesto

Chcesz szybki, pyszny pomysł na obiad? Gwarantuje, że nie znajdziesz nic lepszego niż ten prosty przepis na makaron z zielonym pesto.

Pesto to sos, który znajdziesz w każdym sklepie. Jednak najlepszy jest taki, który przygotujesz samodzielnie. Zajmuje to dosłownie kilka chwil, a smak to prawdziwe „niebo w gębie”. Najpierw liście bazylii umyj, osusz i oczyść z ogonków. Orzeszki pinii podpraż na suchej patelni, a parmezan zetrzyj na tarce. W malakserze umieść listki bazylii, czosnek, parmezan, orzeszki pinii i oliwę. Całość miksuj, aż powstanie gładka pasta. Teraz wystarczy wymieszać powstały sos z ugotowanym makaronem i podawać. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić makaron z zielonym pesto. Gwarantuje, że ten łatwy sos pesto wykorzystasz nie tylko do makaronu, ale również do roladek z ciasta francuskiego, mięsa czy ryb. Taki aromatyczny, pachnący i smaczny dodatek sprawdzi się w wielu daniach.

Makaron jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów w diecie. To także jeden z najczęściej wybieranych dodatków do dań obiadowych, zup czy deserów. Według legend makaron przywędrował do nas z Azji Środkowej, skąd w XII wieku dotarł do Włoch, które słyną obecnie z makaronowych dań. Druga legend natomiast sugeruje, że już w starożytności we Włoszech wykonywano makaron ze zmielonych zbóż i wody.

Na przestrzeni lat nie zmienił się skład makaronu. Obecnie również wykonuje się go z mąki i wody. Do tego wykorzystuje się mąkę pszenną, gryczaną, kukurydzianą, orkiszową, sojową lub ryżową. Ostatnio dużym powodzeniem cieszy się makaron z mąki pełnoziarnistej, który uważany jest za najlepszy dla naszego zdrowia. Jako produkt zbożowy (z ewentualnym dodatkiem jaj) makaron jest dobrym źródłem błonnika, witamin z grupy B, miedzi, cynku, magnezu i żelaza. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Oczywiście makarony z mąki pełnoziarnistej mają dużo więcej tych składników, dlatego sugeruje sięgać właśnie po takie produkty. Ze względu na to, że makarony często podawane są z tłustymi sosami to istnieje mit o ich wysokiej kaloryczności. Tak naprawdę 100 g ugotowanego makaronu dostarcza około 150 kcal, co nie jest wysokim wynikiem.

Alergeny w makaronie z zielonym pesto

Lista alergenów dla makaronu z zielonym pesto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki pinii
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti

W przepisie na makaron z zielonym pesto nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • bazylia świeża
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze makaronu z zielonym pesto

na 100g gotowej potrawy

Makaron jest dobrym źródłem błonnika, witamin z grupy B, miedzi, cynku, magnezu i żelaza.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
437.80
963.16
Białko (g)
12.20
26.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
35.79
78.73
Węglowodany przyswajalne (g)
30.57
67.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.22
11.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
28.65
63.02
Tłuszcze nasycone (g)
7.11
15.64
Tłuszcze nienasycone (g)
21.54
47.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
15.39
33.87
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.14
13.51

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina B6 (mg)
0.20
0.43
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.30
Witamina E (mg)
3.69
8.11
Tiamina (mg)
0.22
0.48
Ryboflawina (mg)
0.16
0.36
Niacyna (mg)
4.23
9.31
Foliany (µg (mcg))
40.36
88.79

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
139.01
305.82
Potas (mg)
290.87
639.90
Wapń (mg)
174.62
384.16
Fosfor (mg)
282.56
621.64
Magnez (mg)
89.08
195.97
Żelazo (mg)
2.77
6.09
Cynk (mg)
2.25
4.94
Miedź (mg)
0.40
0.89
Mangan (mg)
1.20
2.64
Brak danych dla: orzeszki pinii.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z zielonym pesto 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z zielonym pesto

Koszt składników
63.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bazylia świeża
60 g
same listki
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 60 g
Orzeszki pinii
50 g
22.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 50 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Oliwa z oliwek
75 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 75 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Makaron spaghetti
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Koszt składników
63.50