Przepis na makron z wołowiną krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, imbir mielony, papryka ostra, mielony czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Na patelni rozgrzej oliwę. Wyłóż na nią posiekaną w kostkę cebulę. Podsmaż ją.

Mięso obierz z błonek i pokrój w kostkę. Dodaj na patelnię i podsmaż przez 10 minut. Po tym czasie dodaj ostrą paprykę, imbir, sól i pieprz.

Marchew obierz. Wszystkie warzywa pokrój w paski i dodaj na patelnię, smaż 15 minut.

W osobnym garnku ugotuj makaron i odcedź go. Dodaj do zawartości patelni.

W miseczce zmieszaj sos sojowy, chili, pieprz i czosnek mielony. Dodaj cukier i mieszaj, by się rozpuścił.

Sos dodaj do zawartości patelni i dokładnie wymieszaj.

Smaż przez kolejne 15 minut.

Makaron z wołowiną podany w ciemnej miseczce z warzywami.
makaron z wołowiną
Koszt przygotowania dania
36.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
762 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
57

Makaron z wołowiną - cechy przepisu

Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie z wołowiną

Makaron z wołowiną to danie, które zaskakuje wszystkich wspaniałym smakiem i ciekawą fakturą. Jest pełne aromatycznych przypraw, które wspaniale współgrają z sosem i smażonym mięsem. To danie, które urzeka wspaniałym połączeniem smakowym i licznymi kolorami, które przyciągają wzrok. Idealnie sprawdzi się jako sycąca kolacja czy lunch. To danie choć niezwykle proste wcale nie jest nudne.

Przepis na makaron z wołowiną jest niezwykle prosty, dzięki czemu całość świetnie sprawdzi się na awaryjny posiłek. W kilka chwil można stworzyć danie niezwykle smaczne i pożywne.

Świetnie smakuje z warzywami, które po usmażeniu nabierają fantastycznego aromatu. Papryka, cebula i por w połączeniu z wołowiną tworzą świetną całość, obok której ciężko jest przejść obojętnie. To danie, które smakuje jak z najlepszej tajskiej restauracji, a można je przygotować we własnym domu. Do jego wykonania wystarczy kilka najprostszych produktów, które z łatwością można znaleźć w każdym sklepie.

Sos z wołowiny do makaronu, który powstaje po duszeniu mięsa z warzywami można używać też bez dodatku sosu sojowego. W takim wydaniu stworzy zupełnie inne danie. Można z nim podawać makaron penne z wołowiną, który przeniesie domowników w podróż do śródziemnomorskiej krainy smaku.

Makaron po tajsku z wołowiną to danie niebanalne. Na pewno przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi nowoczesnych smaków i nieoczywistych połączeń. To danie, które pełne jest orientalnego smaku, którego nabiera dzięki wspaniałym przyprawom. W tym daniu świetnie komponuje się ze sobą ostra papryczka chili, czosnek i imbir. To przyprawy, które znane są głównie z orientalnej kuchni. Idealnie dopełniają smak wołowiny.

Makaron z mięsem wołowym jest jednym z tych dań, które na długo zapadają w pamięć. Wołowinę można podać z makaronem pszennym, ryżowym lub sojowym, w każdej opcji smakuje niezwykle dobrze. Sos, który powstaje w tym daniu jest niezwykle smaczny i klejący, dzięki czemu miło otula warzywa, kawałki mięsa i makaron. To danie tak pyszne, że można przygotowywać bez końca.

Wartości odżywcze makaronu z wołowiną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(490g)
Energia (kalorie)
155.64 kcal
762.65 kcal
Białko
5.42 g
26.57 g

Węglowodany w makaronie z wołowiną

Na 100g
Na porcję
(490g)
Węglowodany
23.11 g
113.25 g
Węglowodany przyswajalne
21.66 g
106.13 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.45 g
7.12 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(490g)
Tłuszcz
4.55 g
22.31 g
Tłuszcze nasycone
1.29 g
6.32 g
Tłuszcze nienasycone
3.26 g
15.99 g
Tłuszcze jednonasycone
2.75 g
13.47 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.51 g
2.52 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
11.94 mg
58.50 mg

Witaminy w przepisie na makron z wołowiną

Na 100g
Na porcję
(490g)
Witamina A
119.46 µg (mcg)
585.35 µg (mcg)
Witamina B6
0.20 mg
0.99 mg
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.95 µg (mcg)
Witamina C
32.12 mg
157.41 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.00 mg
4.90 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.24 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.48 mg
Niacyna
1.90 mg
9.31 mg
Foliany
22.94 µg (mcg)
112.40 µg (mcg)
Beta karoten
1213.54 µg (mcg)
5946.35 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na makron z wołowiną

Na 100g
Na porcję
(490g)
Sód
562.43 mg
2755.90 mg
Potas
203.16 mg
995.50 mg
Wapń
19.67 mg
96.40 mg
Fosfor
93.23 mg
456.85 mg
Magnez
19.86 mg
97.30 mg
Żelazo
0.71 mg
3.50 mg
Cynk
0.73 mg
3.57 mg
Miedź
0.06 mg
0.29 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z wołowiną 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie z wołowiną

Lista alergenów dla makaronu z wołowiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Cena przygotowania makaronu z wołowiną

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
200 g
7.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 200 g
Polędwica wołowa
150 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
18.00
Za 150 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Por
70 g
0,5 szt
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Sos sojowy
90 ml
6 łyżek
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
4.20
Za 90 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cukier
20 g
2 łyzki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
110.50
Jak oceniasz przepis na makron z wołowiną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób