Makaron z wołowiną

Opublikowano: 13.07.2021 r., 15:49 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z wołowiną i warzywami
Makaron z wołowiną
Makaron z wołowiną jest świetnym wyborem dla wszystkich miłośników kuchni orientalnej. W tej wersji smakuje niezwykle pysznie i aromatycznie, a jego zrobienie jest łatwe.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 40 min
762 kcal
Kcal w porcji
490 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron ryżowy (200 g)
  • Polędwica wołowa (150 g)
  • Papryka czerwona - 1 szt (230 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Por - 0,5 szt (70 g)
  • Marchewka - 2 szt (90 g)
  • Sos sojowy - 6 łyżek (90 ml)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
  • Cukier - 2 łyzki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, imbir mielony, papryka ostra, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na makron z wołowiną krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę. Wyłóż na nią posiekaną w kostkę cebulę. Podsmaż ją.

Mięso obierz z błonek i pokrój w kostkę. Dodaj na patelnię i podsmaż przez 10 minut. Po tym czasie dodaj ostrą paprykę, imbir, sól i pieprz.

Marchew obierz. Wszystkie warzywa pokrój w paski i dodaj na patelnię, smaż 15 minut.

W osobnym garnku ugotuj makaron i odcedź go. Dodaj do zawartości patelni.

W miseczce zmieszaj sos sojowy, chili, pieprz i czosnek mielony. Dodaj cukier i mieszaj, by się rozpuścił.

Sos dodaj do zawartości patelni i dokładnie wymieszaj.

Smaż przez kolejne 15 minut.

Jak oceniasz przepis na makron z wołowiną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat makaronu z wołowiną

Makaron z wołowiną to danie, które zaskakuje wszystkich wspaniałym smakiem i ciekawą fakturą. Jest pełne aromatycznych przypraw, które wspaniale współgrają z sosem i smażonym mięsem. To danie, które urzeka wspaniałym połączeniem smakowym i licznymi kolorami, które przyciągają wzrok. Idealnie sprawdzi się jako sycąca kolacja czy lunch. To danie choć niezwykle proste wcale nie jest nudne.

Przepis na makaron z wołowiną jest niezwykle prosty, dzięki czemu całość świetnie sprawdzi się na awaryjny posiłek. W kilka chwil można stworzyć danie niezwykle smaczne i pożywne.

Świetnie smakuje z warzywami, które po usmażeniu nabierają fantastycznego aromatu. Papryka, cebula i por w połączeniu z wołowiną tworzą świetną całość, obok której ciężko jest przejść obojętnie. To danie, które smakuje jak z najlepszej tajskiej restauracji, a można je przygotować we własnym domu. Do jego wykonania wystarczy kilka najprostszych produktów, które z łatwością można znaleźć w każdym sklepie.

Sos z wołowiny do makaronu, który powstaje po duszeniu mięsa z warzywami można używać też bez dodatku sosu sojowego. W takim wydaniu stworzy zupełnie inne danie. Można z nim podawać makaron penne z wołowiną, który przeniesie domowników w podróż do śródziemnomorskiej krainy smaku.

Makaron po tajsku z wołowiną to danie niebanalne. Na pewno przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi nowoczesnych smaków i nieoczywistych połączeń. To danie, które pełne jest orientalnego smaku, którego nabiera dzięki wspaniałym przyprawom. W tym daniu świetnie komponuje się ze sobą ostra papryczka chili, czosnek i imbir. To przyprawy, które znane są głównie z orientalnej kuchni. Idealnie dopełniają smak wołowiny.

Makaron z mięsem wołowym jest jednym z tych dań, które na długo zapadają w pamięć. Wołowinę można podać z makaronem pszennym, ryżowym lub sojowym, w każdej opcji smakuje niezwykle dobrze. Sos, który powstaje w tym daniu jest niezwykle smaczny i klejący, dzięki czemu miło otula warzywa, kawałki mięsa i makaron. To danie tak pyszne, że można przygotowywać bez końca.

Alergeny w makaronie z wołowiną

Lista alergenów dla makaronu z wołowiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze makaronu z wołowiną

na 100g gotowej potrawy

To danie, które nie powinno zbyt często gościć w menu ze względu na duży udział czerwonego mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(490g)
Energia (kcal)
155.64
762.65
Białko (g)
5.42
26.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(490g)
Węglowodany (g)
23.11
113.25
Węglowodany przyswajalne (g)
21.66
106.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.45
7.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(490g)
Tłuszcz (g)
4.55
22.31
Tłuszcze nasycone (g)
1.29
6.32
Tłuszcze nienasycone (g)
3.26
15.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.75
13.47
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.51
2.52
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
11.94
58.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(490g)
Witamina A (µg (mcg))
119.46
585.35
Witamina B6 (mg)
0.20
0.99
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.95
Witamina C (mg)
32.12
157.41
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.00
4.90
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.24
Ryboflawina (mg)
0.10
0.48
Niacyna (mg)
1.90
9.31
Foliany (µg (mcg))
22.94
112.40
Beta karoten (µg (mcg))
1213.54
5946.35

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(490g)
Sód (mg)
562.43
2755.90
Potas (mg)
203.16
995.50
Wapń (mg)
19.67
96.40
Fosfor (mg)
93.23
456.85
Magnez (mg)
19.86
97.30
Żelazo (mg)
0.71
3.50
Cynk (mg)
0.73
3.57
Miedź (mg)
0.06
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z wołowiną 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z wołowiną

Koszt składników
110.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
200 g
7.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 200 g
Polędwica wołowa
150 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
18.00
Za 150 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Por
70 g
0,5 szt
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Sos sojowy
90 ml
6 łyżek
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
4.20
Za 90 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cukier
20 g
2 łyzki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
110.50