Makaron z woka

Opublikowano: 11.12.2021 r., 15:19 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wok makaron na białym talerzu
Makaron z woka
Makaron z woka po chińsku to idealny pomysł na szybki i zdrowy posiłek w ciągu dnia. Danie jest aromatyczne i rozpływające się w ustach. Spróbuj, a zagości u Ciebie na stałe.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
377 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron ryżowy (200 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Marchewka - 1 marchewka (50 g)
  • Papryka czerwona - 1 papryka (120 g)
  • Pieczarki (150 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża - 1 papryczka (20 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, imbir mielony, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
tarka, miska, wok

Przepis na makaron z woka krok po kroku

Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.

Papryki i mięso pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki, a marchew zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Rozgrzej w woku olej i wrzuć do niego kurczaka. Dopraw solą i pieprzem. Smaż na małym ogniu.

Do mięsa dodaj warzywa i smaż dalej, aż będą miękkie.

Na koniec wrzuć makaron, dodaj przyprawy i sos sojowy.

Dokładnie wymieszaj i potrzymaj jeszcze danie około 3 minut w woku.

Jak oceniasz przepis na makaron z woka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat makaronu z woka

Pyszny makaron z woka po chińsku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, kolację lub posiłek do pracy. Makaron ryżowy z kurczakiem, warzywami i przyprawami jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić makaron z woka? Przygotowanie go jest proste. Na początku należy ugotować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie papryki i mięso kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, a marchew trzemy na tarce na grubych oczkach. Ważne, aby z papryk usunąć gniada nasienne. W woku rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso. Doprawiamy je solą i pieprzem. Następnie dodajemy warzywa i smażymy dalej, aż będą miękkie. Na koniec wsypujemy ugotowany wcześniej makaron oraz dodajemy przyprawy i sos sojowy. Dokładnie mieszamy i trzymamy jeszcze w woku około 3 minut. Opcjonalnie gotowe danie możemy posypać sezamem, posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Przepis na makaron z woka nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z pieczarek, które posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Są one składnikiem o niskiej wartości kalorycznej. Pieczarki to również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który odpowiada między innymi za obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi oraz normalizacje poziomu cukru we krwi. Ponadto pieczarki są bogactwem witamin z grupy B oraz C i D. Grzyby posiadają także składniki, które mają działanie antynowotworowe oraz chroniące DNA przed uszkodzeniami.

Makaron z warzywami i mięsem ma dobre właściwości zdrowotne dla naszego organizmu. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz pyszne w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.

Alergeny w makronie z woka

Lista alergenów dla makaronu z woka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze makaronu z woka

na 100g gotowej potrawy

Danie składa się z wartościowych składników, a dodatkowo makaron ryżowy jest bezglutenowy, dlatego idealnie sprawdzi się dla alergików.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
151.01
377.52
Białko (g)
12.36
30.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
16.89
42.24
Węglowodany przyswajalne (g)
16.05
40.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
2.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
3.33
8.32
Tłuszcze nasycone (g)
0.94
2.34
Tłuszcze nienasycone (g)
2.39
5.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.61
4.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.79
1.96
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: makaron ryżowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.43
86.08

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
62.31
155.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.45
1.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
17.74
44.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina E (mg)
0.48
1.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.25
10.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.26
13.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.75
34.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
584.73
1461.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
60.15
150.38
Potas (mg)
253.26
633.16
Wapń (mg)
8.65
21.62
Fosfor (mg)
146.92
367.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.10
47.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.46
1.15
Cynk (mg)
0.58
1.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z woka 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z woka

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Marchewka
50 g
1 marchewka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Papryka czerwona
120 g
1 papryka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Papryczka chili czerwona świeża
20 g
1 papryczka
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
44.00