Makaron z twarogiem na słono

Opublikowano: 28.01.2022 r., 9:17 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z twarogiem na słono podany w białym, głębokim talerzu.
Makaron z twarogiem na słono
Makaron z twarogiem na słono to doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Makaron na słono przypomina smakiem pierogi ruskie. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
915 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron świderki (600 g)
  • Ser twarogowy tłusty (400 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, miska

Przepis na makaron z twarogiem na słono krok po kroku

Makaron umieść w garnku, wlej wodę i wsyp łyżkę soli.

Gotuj przez 8 minut i odcedź.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij cebulę.

Twaróg umieść w misce, wlej śmietankę kremową, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Dodaj do twarogu cebulę i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.

Twaróg połącz z makaronem i podawaj w głębokim talerzu.

Jak oceniasz przepis na makaron z twarogiem na słono
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat makaronu z twarogiem na słono

Makaron z twarogiem na słono to bardzo dobrym pomysł na pyszny obiad. Makaron z serem białym jest szybki do zrobienia i bardzo podobny w smaku do pierogów, które może zastąpić, gdy najdzie cię na nie ochota. Przepis na makaron z twarogiem na słono jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron świderki, twaróg tłusty, śmietana kremówka, cebula, natka pietruszki, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Jak zrobić makaron z twarogiem na słono? Makaron umieść w garnku, wlej wodę i wsyp łyżkę soli. Gotuj przez 8 minut i odcedź. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij cebulę. Twaróg umieść w misce, wlej śmietankę kremową, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Dodaj do twarogu cebulę i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj. Twaróg połącz z makaronem i podawaj w głębokim talerzu.

Twaróg jest produktem wytwarzanym najczęściej z mleka krowiego. Wyróżnić można twarogi o różnej zawartości tłuszczu. Do przygotowywania dań słodkich i wytrawnych najlepiej sprawdza się twaróg tłusty, który ma bardzo kremową konsystencję. Tłuszcz jak wiemy, jest nośnikiem smaku, dlatego potrawy zawierające go więcej są smaczniejsze. Twaróg jest świetnym źródłem białka zwierzęcego, jest to białko pełnowartościowe, które łatwo się wchłania. Białko jest niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów regeneracyjnych w naszym organizmie. Białko jest także substratem do produkcji enzymów i hormonów w naszym ciele. Powinniśmy bardzo dbać o prawidłową podaż białka w diecie. Twaróg jest także świetnym produktem zawierającym wapń, niezbędny do prawidłowej mineralizacji naszych kości i zębów.

Podsumowując makaron z twarogiem na słono świetnie sprawdzi się na obiad i na kolację. Makaron można także zabrać ze sobą do pracy. Makaron możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Makaron najlepiej podawać na ciepło. Makaron z twarogiem jest dość kaloryczny, możesz zmniejszyć ilość kalorii, zamieniając tłustą śmietanę na tę z mniejszą zawartością tłuszczu.

Alergeny w makaronie z twarogiem na słono

Lista alergenów dla makaronu z twarogiem na słono przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze makaronu z twarogiem na słono

na 100g gotowej potrawy

Makaron z twarogiem na słono to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Danie zawiera także łatwo przyswajalne węglowodany, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Możesz zamienić makaron pszenny na pełnoziarnisty.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
261.44
915.05
Białko (g)
8.40
29.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
31.73
111.04
Węglowodany przyswajalne (g)
30.13
105.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.60
5.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
10.94
38.28
Tłuszcze nasycone (g)
4.76
16.66
Tłuszcze nienasycone (g)
6.18
21.62
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
4.56
15.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
96.26
336.90
Potas (mg)
155.08
542.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
40.28
140.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.65
2.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z twarogiem na słono 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z twarogiem na słono

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron świderki
600 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 600 g
Ser twarogowy tłusty
400 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 400 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
30.00