Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) (200 g)
- Szpinak (150 g)
- Czosnek (15 g)
- Cebula (100 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu (150 ml)
- Ser parmezan (50 g)
- Tuńczyk w oleju (120 g)
- Natka pietruszki (20 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
Przepis na makaron z tuńczykiem i szpinakiem krok po kroku
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanej oliwie.
Do cebuli dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez chwilę.
Szpinak opłucz i dorzuć do zawartości patelni. Podgrzewaj tak długo, aż zwiędnie.
Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze części. Dodaj go na patelnię i smaż przez 6 minut. Dodaj do niego sól, pieprz, chili i zioła.
Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.
Makaron dodaj do zawartości patelni i dobrze wymieszaj.
Posyp tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Makaron z tuńczykiem i pomidorkami
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
-
Makaron z tuńczykiem i oliwkami
-
Makaron z pesto i tuńczykiem
-
Zapiekanka z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym
-
Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
-
Makaron z tuńczykiem i kukurydzą
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem i jajkiem
-
Makaron z tuńczykiem fit
-
Makaron z tuńczykiem i kaparami
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem i jajkiem
-
Makaron z tuńczykiem i śmietaną
-
Makaron z tuńczykiem i cukinią
-
Makaron z tuńczykiem
Więcej informacji na temat makaronu z tuńczykiem i szpinakiem
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem to świetna opcja dla każdego, kto kocha połączenie szpinaku i makaronu. To opcja lekka, zdrowa, a przy okazji naprawdę bardzo smaczna.
Przepis na makaron z tuńczykiem i szpinakiem to dobry wybór na obiad i na kolację. Ma pyszny smak, a także mnóstwo białka i błonnika, przez co syci na długo. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ciekawych połączeń smakowych. Jest bardzo sycący, więc zaspokoi głód na długi czas. Sos do tego makaronu jest na bazie kremowego jogurtu, dzięki czemu ma sporo białka i mało tłuszczu. To dobry i szybki obiad dla osób zdrowo się odżywiających, a także tych na diecie redukcyjnej. Nie zawiera zbyt dużo kalorii, za to ma dość sporo białka. Jeżeli chce się zrobić bardziej fit wersję lepiej skorzystać z pełnoziarnistego makaronu. Można też użyć opcji z nasion strączkowych, dzięki czemu danie ma jeszcze więcej białka i jest bardziej pożywne. Robi się go w bardzo łatwy sposób i jedyne co jest potrzebne do jego wykonania to dobrej jakości patelnia, z nieprzywierającym dnem. Ten przepis pozwala na wplecenie większej ilości ryb do codziennego menu, co jest niezwykle korzystne dla zdrowia. Tuńczyk dostarcza sporo białka i dużo cennych kwasów tłuszczowych, które wspierają pracę układu krążenia, a także nerwowego i odpornościowego. To wspaniały wybór na co dzień i dobra alternatywa dla mięsa.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron z tuńczykiem i szpinakiem, by był pyszny i łatwy, a przy okazji naprawdę ciekawy, to te prosty przepis sprawdzi się idealnie. To smaczne danie dla miłośników kuchni włoskiej. Można je jeść na ciepło, ale również w wersji schłodzonej, jako sałatkę. To wspaniały pomysł na szybki i wspaniały posiłek. Idealnie sprawdzi się na obiad, ale także na kolację czy lunch. Całość jest bardzo sycąca ze względu na spory dodatek makaronu. Świetnie komponuje się on z delikatnym tuńczykiem. W tej opcji świetnie sprawdzi się ryba w sosie własnym. Ta w oleju może być zbyt tłusta, co zepsuje smak całej potrawy.
Alergeny w makaronie z tuńczykiem i szpinakiem
Lista alergenów dla makaronu z tuńczykiem i szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron pełnoziarnisty (razowy)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
- Ser parmezan
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w oleju
Wartości odżywcze makaronu z tuńczykiem i szpinakiem
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(213g)
Węglowodany
(213g)
Tłuszcze
(213g)
Witaminy
(213g)
Składniki mineralne
(213g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.