Makaron z tuńczykiem i pomidorkami
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) (250 g)
- Tuńczyk w oleju (120 g)
- Pomidory koktajlowe - 1 grarść (100 g)
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki (20 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Natka pietruszki - pęczek (45 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Ser parmezan (50 g)
Przepis na makaron z tuńczykiem i pomidorkami krok po kroku
W osolonym wrzątku makaron. Następnie odcedź go.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekany drobno czosnek. Po 1 minucie dodaj do czosnku przekrojone na pół pomidorki i smaż je 5-6 minut.
Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze części. Dodaj go na patelnię i smaż przez 6 minut. Dodaj do niego przecier pomidorowy, sól, pieprz, chili i zioła.
Makaron dodaj do zawartości patelni i dobrze wymieszaj.
Posyp posiekaną pietruszką i tartym parmezanem.
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
-
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
-
Makaron z tuńczykiem i oliwkami
-
Makaron z pesto i tuńczykiem
-
Zapiekanka z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym
-
Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
-
Makaron z tuńczykiem i kukurydzą
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem i jajkiem
-
Makaron z tuńczykiem fit
-
Makaron z tuńczykiem i kaparami
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem i jajkiem
-
Makaron z tuńczykiem i śmietaną
-
Makaron z tuńczykiem i cukinią
-
Makaron z tuńczykiem
Więcej informacji na temat makaronu z tuńczykiem i pomidorkami
Makaron z tuńczykiem i pomidorkami jest idealnym pomysłem na szybki, choć bardzo efektowny posiłek w śródziemnomorskim stylu. Całość zachwyca wspaniałym smakiem czosnku, pomidorów i ryby, które w połączeniu z makaronem tworzą idealną kompozycję. To danie można przygotować w kilkanaście minut, a smakuje naprawdę fantastycznie. Sprawdza się idealnie zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc może być częścią lunchboxa.
Przepis na makaron z tuńczykiem i pomidorkami jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, wystarczy tylko kilka chwil, by oczarować swoje podniebienie tym wspaniałym smakiem. Całość można przygotować w kilka chwil, używają naprawdę podstawowych produktów. To pomysł na posiłek bardzo prosty, ale zachwycający smakiem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron z tuńczykiem i pomidorkami, by był niezwykle smaczny, a przy tym prosty, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Łączy się w niej tuńczyk, ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi, a także czosnek. To danie łatwe, ale niezbyt banalne. Całość dopełniona parmezanem, który nadaje potrawie wyrazistego charakteru. Najlepiej do tego przepisu użyć makaronu pełnoziarnistego, który nie tylko dobrze łączy się z tuńczykiem, ale również jest dużo zdrowszy niż tradycyjna wersja. To ze względu na spory dział błonnika i mniejszy indeks glikemiczny. Dzięki temu makaron lepiej wpływa na pracę układu pokarmowego i dostarcza wielu cennych witamin. Do potrawy najlepiej użyć tuńczyka w oleju, który charakteryzuje się wspaniałym smakiem. Można także skorzystać z opcji w sosie własnym, jednak nie jest ona równie aromatyczna, jak ryba skąpana w tłuszczu. Ten przepis pozwala na wplecenie większej ilości ryb do codziennego menu, co jest niezwykle korzystne dla zdrowia. Tuńczyk dostarcza sporo białka i dużo cennych kwasów tłuszczowych, które wspierają pracę układu krążenia, a także nerwowego i odpornościowego. To wspaniały wybór na co dzień i dobra alternatywa dla mięsa.
To danie naprawdę świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Robi się je bardzo łatwo, a smakuje wybornie. To idealny pomysł na szybki posiłek. Tuńczyk z puszki w takim wydaniu smakuje po prostu obłędnie.
Alergeny w makaronie z tuńczykiem i pomidorkami
Lista alergenów dla makaronu z tuńczykiem i pomidorkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron pełnoziarnisty (razowy)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w oleju
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
Wartości odżywcze makaronu z tuńczykiem i pomidorkami
To danie, które dostarcza sporo likopenu, dobrego dla serca, a także białka i zdrowych tłuszczów.
Energia i białka
(315g)
Węglowodany
(315g)
Tłuszcze
(315g)
Witaminy
(315g)
Składniki mineralne
(315g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.