Makaron z tuńczykiem
- Makaron penne (200 g)
- Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka (170 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka (25 g)
- Sok z cytryny - 3 łyżeczki (9 ml)
- Szczypiorek - 3 łyżeczki (9 g)
- Ser gouda (45 g)
Przepis na makaron z tuńczykiem krok po kroku
Makaron ugotuj al dente według zaleceń zamieszczonych na opakowaniu.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Ser żółty zetrzyj na tarce.
Tuńczyka odsącz z zalewy.
Szczypiorek posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulkę. Po ok. 4 min dodaj czosnek. Całość podsmażaj jeszcze 1 min. Następnie dodaj dobrze rozkruszonego tuńczyka i smaż ok. 5 min. Po tym czasie dodaj koncentrat oraz sól i pieprz do smaku. Całość smaż jeszcze ok. 2 min.
Makaron przerzuć do garnka i wymieszaj z sosem.
Każdą porcję makaronu z tuńczykiem skrop 1 łyżeczką soku z cytryny, a także posyp 1 i 1/2 łyżki startego sera (15 g) oraz 1 łyżeczką szczypiorku.
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Makaron z tuńczykiem i pomidorkami
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
-
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
-
Makaron z tuńczykiem i oliwkami
-
Makaron z pesto i tuńczykiem
-
Zapiekanka z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym
-
Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
-
Makaron z tuńczykiem i kukurydzą
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem i jajkiem
-
Makaron z tuńczykiem fit
-
Makaron z tuńczykiem i kaparami
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem i jajkiem
-
Makaron z tuńczykiem i śmietaną
-
Makaron z tuńczykiem i cukinią
-
Makaron z tuńczykiem
Więcej informacji na temat makaronu z tuńczykiem
Makaron z tuńczykiem to dobry pomysł na w miarę szybki obiad lub wczesną kolację dla całej rodziny. To danie jak najbardziej nadaje się dla dzieci. Jest to prosty przepis, więc na ten makaron może pokusić się także osoba, która dopiero rozpoczęła przygodę z gotowaniem.
Jak zrobić makaron z tuńczykiem? Przede wszystkim należy zacząć od przygotowania wszystkich składników. Makaron należy ugotować al dente. Może to być zarówno penne, jak i świderki. Odpowiedni będzie też makaron muszelki lub nitki. Gdy makaron będzie się gotować, na patelni możesz przysmażyć cebulę z czosnkiem i tuńczykiem.
Przepis na makaron z tuńczykiem możesz dowolnie zmodyfikować. Zamiast koncentratu pomidorowego możesz dodać krojone pomidory z puszki. Makaron z tuńczykiem możesz przygotować też w sosie śmietanowym. Wystarczy, że do tuńczyka z cebulą dodasz śmietanę i całość podsmażysz. Odpowiednim dodatkiem do tego makaronu będzie także kukurydza konserwowa oraz groszek. Możesz zdecydować się na tuńczyka z puszki w oleju lub w sosie własnym. Olej rzepakowy możesz wymienić na oliwę z oliwek.
Gdy do garnka z tuńczykiem dodasz makaron ugotowany al dente, ten wchłonie część sosu, dlatego to danie należy podawać na ciepło, zaraz po jego przygotowaniu. Każdą porcję warto polać sokiem z cytryny oraz posypać startym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem (może to być też koperek lub natka pietruszki). Porcję makaronu z tuńczykiem można ozdobić również pomidorkami koktajlowymi oraz zielonymi i czarnymi oliwkami.
Makaron z tuńczykiem możesz też przygotować na zimno w formie sałatki. Do ugotowanego i przestudzonego makaronu należy dodać odsączonego z zalewy i dobrze rozdrobionego tuńczyka, pomidorki koktajlowe, ser żółty w kostce oraz czarne oliwki. W tym wypadku również można pokusić się na makaron penne, świderki lub muszelki. Dobrą opcją będzie makaron kolorowy. Całość można polać sosem winegret na bazie soku z cytryny. Pamiętaj o tym, aby sos wcześniej dobrze wymieszać i dodać go dopiero tuż przed podaniem sałatki.
Alergeny w makaronie z tuńczykiem
Lista alergenów dla makaronu z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w sosie własnym
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
Wartości odżywcze makaronu z tuńczykiem
Energia i białka
(310g)
Węglowodany
(310g)
Tłuszcze
(310g)
Witaminy
(310g)
Składniki mineralne
(310g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.