Makaron z tofu
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) - 2 szklanki (150 g)
- Tofu wzbogacane wapniem - 4 plastry (100 g)
- Pieczarki (150 g)
- Brokuły (150 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (45 g)
Przepis na makaron z tofu krok po kroku
Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku do miękkości.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekany drobno czosnek. i.
Gdy będzie rumiany, dodaj tofu pokrojone w kostkę i posiekane w plasterki pieczarki.
Dobrze je podsmaż.
Różyczki brokuła zblanszuj we wrzątku przez 3 minuty.
Następnie wrzuć je na patelnię. Dodaj sól, pieprz, chili i zioła.
Wlej pół szklanki wody i podduś całość przez 15 minut
Ugotowany makaron połącz z zawartością patelni.
Całość udekoruj posiekaną natką pietruszki.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Pappardelle
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat makaronu z tofu
Makaron z tofu jest prostym sposobem na sycący i zdrowy lunch, obiad, a także kolację. Całość można przygotować w kilka chwil, a jest niezwykle sycąca. Zaskakuje ostrym i wyrazistym smakiem, który przypadnie do gustu miłośnikom orientalnej kuchni w nowoczesnej i lekkiej odsłonie. To danie dobre, ale też bardzo proste.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron z tofu, który oczaruje wszystkich, nie tylko osoby na diecie roślinnej, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Całość jest niezwykle prosta, ale też smaczna, przez naprawdę spory udział aromatycznych przypraw. To danie świetnie sprawdzi się również jako lunch na wynos, gdyż można jeść go nawet na zimno. Do przygotowania wystarczy tylko patelnia i garnek, a także kilka produktów, które w większości są dostępne w każdym sklepie, a także w większości domowych spiżarni.
Ten makaron jest w pełni wegetariański i wegański, dlatego spokojnie mogą po niego sięgnąć wszyscy miłośnicy roślinnej kuchni. Źródłem białka w nim jest soja, a raczej produkt powstający z jej przetwarzania. Tofu, inaczej nazywane serem sojowym, jest niezwykle neutralnym składnikiem. Można go przygotowywać na wiele różnych sposób, gdyż samo w sobie nie cechuje się żadnym konkretnym zapachem czy smakiem. Można je jeść zarówno na surowo jak i po obróbce termicznej. Jego przygotowanie nie przysparza większego problemu. Do tego z wielką łatwością chłonie wszelkie przyprawy, dlatego nie trzeba się męczyć z jego doprawianiem. Świetnie komponuje się zarówno z makaronem, jak i warzywami.
To naprawdę świetny pomysł na szybki, ale wartościowy posiłek. Znajduje się w nim wszystko to, co najważniejsze. Tofu podsmażone na patelni jest naprawdę dobre, więc idealnie połączy się z ugotowanym makaronem. Danie przygotowane w taki sposób jest bardzo smaczne, a przy tym niezbyt skomplikowane w przygotowaniu. Tofu z dodatkiem odpowiednich składników jest pyszne, więc posmakuje nie tylko fanom kuchni roślinnej. Przepis na makaron z tofu pozwala stworzyć domowy posiłek, który nie tylko jest pyszny, ale również zdrowy. W dodatku, ten sprawdzony przepis umożliwia jego przyrządzenie w kilka chwil.
Alergeny w makaronie z tofu
Lista alergenów dla makaronu z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron pełnoziarnisty (razowy)
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
Wartości odżywcze makaronu z tofu
To zdrowa opcja, która świetnie sprawdzi się na co dzień, ze względu na sporą ilość błonnika i roślinnego białka.
Energia i białka
(328g)
Węglowodany
(328g)
Tłuszcze
(328g)
Witaminy
(328g)
Składniki mineralne
(328g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.