Makaron z tofu

Opublikowano: 01.11.2021 r., 16:57 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tofu z makaronem w miseczce
Makaron z tofu
Makaron z tofu to wspaniała opcja zarówno na obiad, lunch, jak i kolację. Można go przygotować w kilka minut, a smakuje naprawdę wspaniale. Jest też bardzo sycący.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
570 kcal
Kcal w porcji
328 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron pełnoziarnisty (razowy) - 2 szklanki (150 g)
  • Tofu wzbogacane wapniem - 4 plastry (100 g)
  • Pieczarki (150 g)
  • Brokuły (150 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, duży garnek, durszlak, łyżka cedzakowa

Przepis na makaron z tofu krok po kroku

Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku do miękkości.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekany drobno czosnek. i.

Gdy będzie rumiany, dodaj tofu pokrojone w kostkę i posiekane w plasterki pieczarki.

Dobrze je podsmaż.

Różyczki brokuła zblanszuj we wrzątku przez 3 minuty.

Następnie wrzuć je na patelnię. Dodaj sól, pieprz, chili i zioła.

Wlej pół szklanki wody i podduś całość przez 15 minut

Ugotowany makaron połącz z zawartością patelni.

Całość udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na makaron z tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat makaronu z tofu

Makaron z tofu jest prostym sposobem na sycący i zdrowy lunch, obiad, a także kolację. Całość można przygotować w kilka chwil, a jest niezwykle sycąca. Zaskakuje ostrym i wyrazistym smakiem, który przypadnie do gustu miłośnikom orientalnej kuchni w nowoczesnej i lekkiej odsłonie. To danie dobre, ale też bardzo proste.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron z tofu, który oczaruje wszystkich, nie tylko osoby na diecie roślinnej, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Całość jest niezwykle prosta, ale też smaczna, przez naprawdę spory udział aromatycznych przypraw. To danie świetnie sprawdzi się również jako lunch na wynos, gdyż można jeść go nawet na zimno. Do przygotowania wystarczy tylko patelnia i garnek, a także kilka produktów, które w większości są dostępne w każdym sklepie, a także w większości domowych spiżarni.

Ten makaron jest w pełni wegetariański i wegański, dlatego spokojnie mogą po niego sięgnąć wszyscy miłośnicy roślinnej kuchni. Źródłem białka w nim jest soja, a raczej produkt powstający z jej przetwarzania. Tofu, inaczej nazywane serem sojowym, jest niezwykle neutralnym składnikiem. Można go przygotowywać na wiele różnych sposób, gdyż samo w sobie nie cechuje się żadnym konkretnym zapachem czy smakiem. Można je jeść zarówno na surowo jak i po obróbce termicznej. Jego przygotowanie nie przysparza większego problemu. Do tego z wielką łatwością chłonie wszelkie przyprawy, dlatego nie trzeba się męczyć z jego doprawianiem. Świetnie komponuje się zarówno z makaronem, jak i warzywami.

To naprawdę świetny pomysł na szybki, ale wartościowy posiłek. Znajduje się w nim wszystko to, co najważniejsze. Tofu podsmażone na patelni jest naprawdę dobre, więc idealnie połączy się z ugotowanym makaronem. Danie przygotowane w taki sposób jest bardzo smaczne, a przy tym niezbyt skomplikowane w przygotowaniu. Tofu z dodatkiem odpowiednich składników jest pyszne, więc posmakuje nie tylko fanom kuchni roślinnej. Przepis na makaron z tofu pozwala stworzyć domowy posiłek, który nie tylko jest pyszny, ale również zdrowy. W dodatku, ten sprawdzony przepis umożliwia jego przyrządzenie w kilka chwil.

Alergeny w makaronie z tofu

Lista alergenów dla makaronu z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron pełnoziarnisty (razowy)
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem

Wartości odżywcze makaronu z tofu

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która świetnie sprawdzi się na co dzień, ze względu na sporą ilość błonnika i roślinnego białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(328g)
Energia (kcal)
173.95
570.54
Białko (g)
6.03
19.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(328g)
Węglowodany (g)
20.49
67.19
Węglowodany przyswajalne (g)
17.03
55.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.46
11.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(328g)
Tłuszcz (g)
8.44
27.69
Tłuszcze nasycone (g)
1.75
5.74
Tłuszcze nienasycone (g)
6.69
21.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.27
17.28
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.42
4.67
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(328g)
Witamina B6 (mg)
0.17
0.56
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.03
Witamina C (mg)
30.78
100.94
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.02
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.21
3.97
Tiamina (mg)
0.14
0.47
Ryboflawina (mg)
0.18
0.59
Niacyna (mg)
2.93
9.61
Foliany (µg (mcg))
44.63
146.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(328g)
Sód (mg)
16.66
54.66
Potas (mg)
294.79
966.92
Wapń (mg)
84.53
277.26
Fosfor (mg)
122.83
402.89
Magnez (mg)
39.27
128.82
Żelazo (mg)
2.37
7.76
Cynk (mg)
0.98
3.23
Miedź (mg)
0.23
0.75
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z tofu 76
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z tofu

Koszt składników
47.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron pełnoziarnisty (razowy)
150 g
2 szklanki
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.69
Za 150 g
Tofu wzbogacane wapniem
100 g
4 plastry
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Brokuły
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Natka pietruszki
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Koszt składników
47.50