Przepis na makaron z szynką parmeńską krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni podgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Wlej na patelnię śmietankę kremówkę i podgrzej.

Pomidorki pokrój na połówki.

Dodaj na patelnię, dopraw solą i pieprzem.

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu.

Szynkę parmeńską pokrój drobno.

W garnku zagotuj wodę, wsyp łyżkę soli i makaron.

Gotuj przez 8-9 minut.

Odcedź makaron i dodaj do niego sos oraz szynkę parmeńską.

Wierzch makaronu posyp parmezanem i nakładaj do talerzy.

Makaron z szynką parmeńską podany na ciemnym talerzu.
Makaron z szynką parmeńską
Koszt przygotowania dania
66.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
916 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
67

Makaron z szynką parmeńską - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o makaronie z szynką parmeńską

Makaron z szynką parmeńską to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron z szynką jest bardzo aromatyczny. Kremowy sos świetnie komponuje się z makaronem. Makaron można podać z różnymi dodatkami. Przepis na makaron z szynką parmeńską jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, cebula, śmietana kremówka, pomidory koktajlowe, parmezan, szynka parmeńska, natka pietruszki, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić makaron z szynką parmeńską? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni podgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Wlej na patelnię śmietankę kremówkę i podgrzej. Pomidorki pokrój na połówki. Dodaj na patelnię, dopraw solą i pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu. Szynkę parmeńską pokrój drobno. W garnku zagotuj wodę, wsyp łyżkę soli i makaron. Gotuj przez 8-9 minut. Odcedź makaron i dodaj do niego sos oraz szynkę parmeńską. Wierzch makaronu posyp parmezanem i nakładaj do talerzy.

Parmezan jest serem Włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek. Pomidory koktajlowe są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory koktajlowe są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując prosty przepis na smaczny makaron sprawdzi się na kolację i na obiad. Szybki makaron można podać podczas spotkania ze znajomymi. Łatwy do zrobienia sos nie sprawi Ci dużego problemu. Makaron jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 1 dzień. Najlepiej przechowywać sos a makaron ugotować bezpośrednio przed podaniem.

Wartości odżywcze makaronu z szynką parmeńską

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(425g)
Energia (kalorie)
215.54 kcal
916.03 kcal
Białko
8.87 g
37.69 g

Węglowodany w makaronie z szynką parmeńską

Na 100g
Na porcję
(425g)
Węglowodany
20.62 g
87.66 g
Węglowodany przyswajalne
19.32 g
82.13 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.30 g
5.53 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(425g)
Tłuszcz
10.72 g
45.57 g
Tłuszcze nasycone
10.05 g
42.73 g
Tłuszcze nienasycone
0.67 g
2.85 g
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ser parmezan.
czytaj dalej
Cholesterol
13.53 mg
57.49 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na makaron z szynką parmeńską

Na 100g
Na porcję
(425g)
Witamina A
26.55 µg (mcg)
112.83 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
5.97 mg
25.35 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
11.62 µg (mcg)
49.38 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
169.42 µg (mcg)
720.04 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron z szynką parmeńską

Na 100g
Na porcję
(425g)
Sód
284.04 mg
1207.18 mg
Wapń
81.18 mg
345.01 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.54 mg
2.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z szynką parmeńską 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie z szynką parmeńską

Lista alergenów dla makaronu z szynką parmeńską przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan

Cena przygotowania makaronu z szynką parmeńską

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
400 g
4.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Pomidory koktajlowe
300 g
5.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 300 g
Szynka parmeńska
200 g
14.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 3
35.00
Za 200 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
80.00
Jak oceniasz przepis na makaron z szynką parmeńską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96.2% osób