Makaron z szynką parmeńską

Opublikowano: 24.05.2022 r., 13:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z szynką parmeńską podany na ciemnym talerzu.
Makaron z szynką parmeńską
Makaron z szynką parmeńską świetnie sprawdzi się jako szybki obiad. Makaron jest bardzo aromatyczny i można podawać go z różnymi dodatkami. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na danie.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
916 kcal
Kcal w porcji
425 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron penne (400 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (400 g)
  • Pomidory koktajlowe (300 g)
  • Szynka parmeńska (200 g)
  • Ser parmezan (100 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na makaron z szynką parmeńską krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni podgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Wlej na patelnię śmietankę kremówkę i podgrzej.

Pomidorki pokrój na połówki.

Dodaj na patelnię, dopraw solą i pieprzem.

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu.

Szynkę parmeńską pokrój drobno.

W garnku zagotuj wodę, wsyp łyżkę soli i makaron.

Gotuj przez 8-9 minut.

Odcedź makaron i dodaj do niego sos oraz szynkę parmeńską.

Wierzch makaronu posyp parmezanem i nakładaj do talerzy.

Jak oceniasz przepis na makaron z szynką parmeńską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat makaronu z szynką parmeńską

Makaron z szynką parmeńską to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron z szynką jest bardzo aromatyczny. Kremowy sos świetnie komponuje się z makaronem. Makaron można podać z różnymi dodatkami. Przepis na makaron z szynką parmeńską jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, cebula, śmietana kremówka, pomidory koktajlowe, parmezan, szynka parmeńska, natka pietruszki, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić makaron z szynką parmeńską? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni podgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Wlej na patelnię śmietankę kremówkę i podgrzej. Pomidorki pokrój na połówki. Dodaj na patelnię, dopraw solą i pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu. Szynkę parmeńską pokrój drobno. W garnku zagotuj wodę, wsyp łyżkę soli i makaron. Gotuj przez 8-9 minut. Odcedź makaron i dodaj do niego sos oraz szynkę parmeńską. Wierzch makaronu posyp parmezanem i nakładaj do talerzy.

Parmezan jest serem Włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek. Pomidory koktajlowe są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory koktajlowe są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując prosty przepis na smaczny makaron sprawdzi się na kolację i na obiad. Szybki makaron można podać podczas spotkania ze znajomymi. Łatwy do zrobienia sos nie sprawi Ci dużego problemu. Makaron jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 1 dzień. Najlepiej przechowywać sos a makaron ugotować bezpośrednio przed podaniem.

Alergeny w makaronie z szynką parmeńską

Lista alergenów dla makaronu z szynką parmeńską przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze makaronu z szynką parmeńską

na 100g gotowej potrawy

Makaron z szynką parmeńską jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów prostych. Podnoszą one bardzo gwałtownie poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(425g)
Energia (kcal)
215.54
916.03
Białko (g)
8.87
37.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(425g)
Węglowodany (g)
20.62
87.66
Węglowodany przyswajalne (g)
19.32
82.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.30
5.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(425g)
Tłuszcz (g)
10.72
45.57
Tłuszcze nasycone (g)
10.05
42.73
Tłuszcze nienasycone (g)
0.67
2.85
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ser parmezan.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
13.53
57.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(425g)
Witamina A (µg (mcg))
26.55
112.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.97
25.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.62
49.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
169.42
720.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(425g)
Sód (mg)
284.04
1207.18
Wapń (mg)
81.18
345.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.54
2.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z szynką parmeńską 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z szynką parmeńską

Koszt składników
80.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
400 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Pomidory koktajlowe
300 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 300 g
Szynka parmeńska
200 g
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
35.00
Za 200 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
80.00