Makaron z suszonymi pomidorami
Opublikowano: 31.05.2021 r.
Makaron penne, suszone pomidory w oleju, przecier pomidorowy i oliwa z oliwek – oto składniki, które tworzą idealne połączenie w naszym przepisie na makaron z suszonymi pomidorami. Dodatkowo, całość dopełni ser mozzarella light, który świetnie komponuje się z tymi klasycznymi smakami. To proste danie, ale za to jakie pyszne!
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron penne - 200 g
- Suszone pomidory w oleju - 50 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 250 g
- Oliwa z oliwek - 25 ml
- Ser mozzarella light - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, bazylia, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, sitko
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź go z wody i trzymaj w ciepłym miejscu (aby nie wystygł).
- Pomidory odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.
- Czosnek obierz i drobno posiekaj, natomiast pół pęczka świeżej bazylii opłucz, osusz i poszatkuj.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Następnie dodaj na rozgrzany olej suszone pomidory, czosnek, pomidory z puszki i duś na małym ogniu przez około 8 minut od czasu do czasu mieszając.
- Mozzarellę pokrój na mniejsze kawałki.
- Makaron wrzuć do miski, następnie zalej go sosem, dodaj do niego mozzarellę i bazylię.
- Makaron rozłóż do talerzy i udekoruj go świeżymi listkami bazylii.
- Podawaj od razu po przygotowaniu lub zabierz ze sobą do pracy.
Komentarz dietetyka
Makaron z suszonymi pomidorami to doskonały sposób na przemycenie do diety wartościowych pomidorów. Warto włączyć ten przepis do swojej diety.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny