Przepis na makaron z sosem serowym krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Brokuł podziel na mniejsze kawałki.

Umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 5 minut.

Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.

Dodaj serek topiony i śmietanę kremówkę, gotuj przez 3-4 minuty.

Zetrzyj na tarce ser cheddar i dodaj do sosu, dopraw solą i pieprzem.

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu.

W garnku zagotuj wodę, wsyp łyżkę soli i dodaj makaron.

Gotuj go przez 8-9 minut, odcedź.

Makaron wymieszaj z sosem, dodaj brokuł, dopraw pieprzem.

Podawaj w głębokim talerzu.

Makaron z sosem serowym podany w białym, głębokim talerzu.
Makaron z sosem serowym
Koszt przygotowania dania
40.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1054 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
70

Makaron z sosem serowym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie z sosem serowym

Makaron z sosem serowym z brokułami to bardzo dobrym pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Przepis na makaron z sosem serowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, brokuł, śmietana kremówka, czosnek, masło, serek topiony, ser cheddar, natka pietruszki, sól, pieprz.

Jak zrobić makaron z sosem serowym? Brokuł podziel na mniejsze kawałki. Umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 5 minut. Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż. Dodaj serek topiony i śmietanę kremówkę, gotuj przez 3-4 minuty. Zetrzyj na tarce ser cheddar i dodaj do sosu, dopraw solą i pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu. W garnku zagotuj wodę, wsyp łyżkę soli i dodaj makaron. Gotuj go przez 8-9 minut, odcedź. Makaron wymieszaj z sosem, dodaj brokuł, dopraw pieprzem. Podawaj w głębokim talerzu.

Cheddar to ser pochodzący z Anglii. Jest serem dojrzewającym, zawiera ponad 25% tłuszczu. Ma charakterystyczny ostry smak, żółto pomarańczową barwę, jest twardy i nie ciągnie się po roztopieniu. Produkuje się go z mleka krowiego, nazwę swą zawdzięcza wsi, w której go produkowano. Ser zawiera dużo witaminy A oraz wapnia i jodu. Jest on także dobrym źródłem kwasów omega 3. Wapń jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Zapobiega krzywicy u dzieci oraz występowaniu osteoporozy u osób dorosłych. Brokuł jest warzywem zawierającym dużo witaminy C będącej naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C chroni nas także przed przeziębieniem. Zawiera dużo błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit oraz zapobiegającemu zaparciom. Błonnik jest także, bardzo waży w procesie utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Zapewnia nam także uczucie sytości na dłużej.

Podsumowując makaron w sosie serowym sprawdzi się na obiad. Sos możesz przygotować z serem żółtym. Wybierz ser dobrej jakości. Makaron możesz podać z innymi warzywami, takimi jak cukinia, bakłażan czy papryka czerwona. Sos możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze makaronu z sosem serowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kalorie)
281.31 kcal
1054.92 kcal
Białko
8.77 g
32.90 g

Węglowodany w makaronie z sosem serowym

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany
22.88 g
85.80 g
Węglowodany przyswajalne
21.45 g
80.44 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.43 g
5.37 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz
17.27 g
64.78 g
Tłuszcze nasycone
13.93 g
52.25 g
Tłuszcze nienasycone
3.34 g
12.53 g
Tłuszcze jednonasycone
2.77 g
10.39 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.57 g
2.13 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
29.98 mg
112.42 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na makaron z sosem serowym

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina A
97.42 µg (mcg)
365.33 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.35 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.17 µg (mcg)
0.65 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
19.82 mg
74.33 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.20 µg (mcg)
0.75 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.46 mg
1.73 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
89.98 µg (mcg)
337.42 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.17 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.47 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.73 mg
2.73 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
24.07 µg (mcg)
90.25 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
97.60 µg (mcg)
366.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron z sosem serowym

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód
153.18 mg
574.44 mg
Potas
155.29 mg
582.33 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
120.84 mg
453.17 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
139.07 mg
521.50 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
23.24 mg
87.17 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.68 mg
2.56 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
1.04 mg
3.88 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.36 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z sosem serowym 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie z sosem serowym

Lista alergenów dla makaronu z sosem serowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • serek topiony śmietankowy
    • Ser cheddar
    • Masło

Cena przygotowania makaronu z sosem serowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
600 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 600 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Serek topiony śmietankowy
300 g
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 3
8.77
Za 300 g
Ser cheddar
300 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 300 g
Brokuły
500 g
1 mała główka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Masło
50 g
ćwierć kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
51.40
Jak oceniasz przepis na makaron z sosem serowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób