Makaron z sosem serowym i brokułami

Opublikowano: 05.11.2023 r., 12:54 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z sosem serowym
Makaron z sosem serowym i brokułami
Makaron z sosem serowym i brokułami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na makaron z sosem.
Przygotowanie 40 min
524 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Makaron penne (200 g)
  • Ser cheddar (120 g)
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Brokuły (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, sitko, praska do czosnku, rondel

Przepis na makaron z sosem serowym i brokułami krok po kroku

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Następnie odcedź go na sicie.

Brokuła umyj i podziel na mniejsze różyczki. Następnie ugotuj go w osolonej wodzie, aby był al dente.

Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Do rondelka wlej 200 ml mleka i zagotuj je na małej mocy palnika.

Następnie do mleka dodaj starty ser i mieszaj do momentu, aż cały się rozpuści.

Do sosu serowego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.

W pozostałym mleku wymieszaj mąkę i powoli wlewaj zawiesinę do sosu, energicznie mieszając go, aby nie powstały grudki.

Sos gotuj, aby zgęstniał.

Następnie zdejmij rondelek z sosem z palnika, dopraw go do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj.

Do sosu dodaj ugotowany makaron oraz brokuły i delikatnie wymieszaj.

Gotowe danie nakładaj na talerze i podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na makaron z sosem serowym i brokułami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 73,5% osób

Więcej informacji na temat makaronu z sosem serowym i brokułami

Makaron z sosem serowym i brokułami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Tani makaron w sosie serowym z brokułami świetnie sprawdzi się również na kolację. Sprawdzony przepis na makaron z sosem serowym i brokułami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: makaron penne, ser cheddar, mleko spożywcze, maka pszenna, czosnek, brokuły, sól oraz pieprz.

A jak zrobić makaron z sosem serowym i brokułami? Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Następnie odcedź go na sicie. Brokuła umyj i podziel na mniejsze różyczki. Następnie ugotuj go w osolonej wodzie, aby był al dente. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do rondelka wlej 200 ml mleka i zagotuj je na małej mocy palnika. Następnie do mleka dodaj starty ser i mieszaj do momentu, aż cały się rozpuści. Do sosu serowego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. W pozostałym mleku wymieszaj mąkę i powoli wlewaj zawiesinę do sosu, energicznie mieszając go, aby nie powstały grudki. Następnie zdejmij rondelek z sosem z palnika, dopraw go do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Do sosu dodaj ugotowany makaron oraz brokuły i delikatnie wymieszaj. Gotowe danie nakładaj na talerze i podawaj na ciepło.

Brokuł to warzywo bogate w wiele cennych witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nim sulforafan, który jest silnym przeciwutleniaczem - związki te zmniejszają produkcję wolnych rodników i zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Brokuł zawiera witaminy, do których możemy zaliczyć witaminę C, witaminę A, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B. W brokule znajdziemy także składniki mineralne, do których zaliczymy: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.

Podsumowując smaczny i szybki w przygotowaniu makaron w sosie serowym z brokułami świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub kolacyjne. Makaron w sosie jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w makaronie z sosem serowym i brokułami

Lista alergenów dla makaronu z sosem serowym i brokułami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser cheddar
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze makaronu z sosem serowym i brokułami

na 100g gotowej potrawy

Makaron z sosem serowym i brokułami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Brokuł wykorzystany do przygotowania potrawy stanowi doskonałe źródło wielu składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać go w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
174.83
524.50
Białko (g)
8.36
25.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
22.38
67.14
Węglowodany przyswajalne (g)
20.78
62.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.60
4.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
5.90
17.69
Tłuszcze nasycone (g)
4.15
12.44
Tłuszcze nienasycone (g)
1.75
5.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.36
4.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.39
1.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
16.53
49.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
54.29
162.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.40
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
30.08
90.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.44
1.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
1.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
43.68
131.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.26
Ryboflawina (mg)
0.16
0.48
Niacyna (mg)
0.78
2.34
Foliany (µg (mcg))
31.86
95.57
Beta karoten (µg (mcg))
133.67
401.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
109.01
327.03
Potas (mg)
213.97
641.90
Wapń (mg)
151.73
455.20
Fosfor (mg)
157.84
473.53
Magnez (mg)
26.79
80.36
Żelazo (mg)
0.70
2.09
Cynk (mg)
1.10
3.30
Miedź (mg)
0.09
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z sosem serowym i brokułami 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z sosem serowym i brokułami

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Ser cheddar
120 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 120 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Brokuły
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Koszt składników
24.00