Makaron z sosem serowym i brokułami
- Makaron penne (200 g)
- Ser cheddar (120 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Brokuły (300 g)
Przepis na makaron z sosem serowym i brokułami krok po kroku
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Następnie odcedź go na sicie.
Brokuła umyj i podziel na mniejsze różyczki. Następnie ugotuj go w osolonej wodzie, aby był al dente.
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Do rondelka wlej 200 ml mleka i zagotuj je na małej mocy palnika.
Następnie do mleka dodaj starty ser i mieszaj do momentu, aż cały się rozpuści.
Do sosu serowego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
W pozostałym mleku wymieszaj mąkę i powoli wlewaj zawiesinę do sosu, energicznie mieszając go, aby nie powstały grudki.
Sos gotuj, aby zgęstniał.
Następnie zdejmij rondelek z sosem z palnika, dopraw go do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj.
Do sosu dodaj ugotowany makaron oraz brokuły i delikatnie wymieszaj.
Gotowe danie nakładaj na talerze i podawaj na ciepło.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Pappardelle
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat makaronu z sosem serowym i brokułami
Makaron z sosem serowym i brokułami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Tani makaron w sosie serowym z brokułami świetnie sprawdzi się również na kolację. Sprawdzony przepis na makaron z sosem serowym i brokułami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: makaron penne, ser cheddar, mleko spożywcze, maka pszenna, czosnek, brokuły, sól oraz pieprz.
A jak zrobić makaron z sosem serowym i brokułami? Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Następnie odcedź go na sicie. Brokuła umyj i podziel na mniejsze różyczki. Następnie ugotuj go w osolonej wodzie, aby był al dente. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do rondelka wlej 200 ml mleka i zagotuj je na małej mocy palnika. Następnie do mleka dodaj starty ser i mieszaj do momentu, aż cały się rozpuści. Do sosu serowego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. W pozostałym mleku wymieszaj mąkę i powoli wlewaj zawiesinę do sosu, energicznie mieszając go, aby nie powstały grudki. Następnie zdejmij rondelek z sosem z palnika, dopraw go do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Do sosu dodaj ugotowany makaron oraz brokuły i delikatnie wymieszaj. Gotowe danie nakładaj na talerze i podawaj na ciepło.
Brokuł to warzywo bogate w wiele cennych witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nim sulforafan, który jest silnym przeciwutleniaczem - związki te zmniejszają produkcję wolnych rodników i zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Brokuł zawiera witaminy, do których możemy zaliczyć witaminę C, witaminę A, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B. W brokule znajdziemy także składniki mineralne, do których zaliczymy: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.
Podsumowując smaczny i szybki w przygotowaniu makaron w sosie serowym z brokułami świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub kolacyjne. Makaron w sosie jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w makaronie z sosem serowym i brokułami
Lista alergenów dla makaronu z sosem serowym i brokułami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser cheddar
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze makaronu z sosem serowym i brokułami
Makaron z sosem serowym i brokułami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Brokuł wykorzystany do przygotowania potrawy stanowi doskonałe źródło wielu składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać go w diecie.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.