Makaron z sosem serowym

Opublikowano: 25.01.2022 r., 8:36 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z kremowym sosem serowym
Makaron z sosem serowym
Makaron z sosem serowym to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron jest bardzo kremowy, możesz go podać z dodatkiem świeżych warzyw. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
1054 kcal
Kcal w porcji
375 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Makaron penne (600 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 2 szklanki (500 g)
  • Serek topiony śmietankowy (300 g)
  • Ser cheddar (300 g)
  • Brokuły - 1 mała główka (500 g)
  • Masło - ćwierć kostki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na makaron z sosem serowym krok po kroku

Brokuł podziel na mniejsze kawałki.

Umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 5 minut.

Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.

Dodaj serek topiony i śmietanę kremówkę, gotuj przez 3-4 minuty.

Zetrzyj na tarce ser cheddar i dodaj do sosu, dopraw solą i pieprzem.

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu.

W garnku zagotuj wodę, wsyp łyżkę soli i dodaj makaron.

Gotuj go przez 8-9 minut, odcedź.

Makaron wymieszaj z sosem, dodaj brokuł, dopraw pieprzem.

Podawaj w głębokim talerzu.

Jak oceniasz przepis na makaron z sosem serowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat makaronu z sosem serowym

Makaron z sosem serowym z brokułami to bardzo dobrym pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Przepis na makaron z sosem serowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, brokuł, śmietana kremówka, czosnek, masło, serek topiony, ser cheddar, natka pietruszki, sól, pieprz.

Jak zrobić makaron z sosem serowym? Brokuł podziel na mniejsze kawałki. Umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 5 minut. Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż. Dodaj serek topiony i śmietanę kremówkę, gotuj przez 3-4 minuty. Zetrzyj na tarce ser cheddar i dodaj do sosu, dopraw solą i pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu. W garnku zagotuj wodę, wsyp łyżkę soli i dodaj makaron. Gotuj go przez 8-9 minut, odcedź. Makaron wymieszaj z sosem, dodaj brokuł, dopraw pieprzem. Podawaj w głębokim talerzu.

Cheddar to ser pochodzący z Anglii. Jest serem dojrzewającym, zawiera ponad 25% tłuszczu. Ma charakterystyczny ostry smak, żółto pomarańczową barwę, jest twardy i nie ciągnie się po roztopieniu. Produkuje się go z mleka krowiego, nazwę swą zawdzięcza wsi, w której go produkowano. Ser zawiera dużo witaminy A oraz wapnia i jodu. Jest on także dobrym źródłem kwasów omega 3. Wapń jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Zapobiega krzywicy u dzieci oraz występowaniu osteoporozy u osób dorosłych. Brokuł jest warzywem zawierającym dużo witaminy C będącej naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C chroni nas także przed przeziębieniem. Zawiera dużo błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit oraz zapobiegającemu zaparciom. Błonnik jest także, bardzo waży w procesie utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Zapewnia nam także uczucie sytości na dłużej.

Podsumowując makaron w sosie serowym sprawdzi się na obiad. Sos możesz przygotować z serem żółtym. Wybierz ser dobrej jakości. Makaron możesz podać z innymi warzywami, takimi jak cukinia, bakłażan czy papryka czerwona. Sos możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w makaronie z sosem serowym

Lista alergenów dla makaronu z sosem serowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • serek topiony śmietankowy
    • Ser cheddar
    • Masło

Wartości odżywcze makaronu z sosem serowym

na 100g gotowej potrawy

Makaron z sosem serowym to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Makaron jest kaloryczny, dlatego osoby dbające o linię powinny zwrócić szczególnie uwagę na wielkość porcji. Możesz zastąpić pszenny makaron razowym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kcal)
281.31
1054.92
Białko (g)
8.77
32.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany (g)
22.88
85.80
Węglowodany przyswajalne (g)
21.45
80.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.43
5.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz (g)
17.27
64.78
Tłuszcze nasycone (g)
13.93
52.25
Tłuszcze nienasycone (g)
3.34
12.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.77
10.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.57
2.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
29.98
112.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina A (µg (mcg))
97.42
365.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
19.82
74.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.46
1.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
89.98
337.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.73
2.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.07
90.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
97.60
366.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód (mg)
153.18
574.44
Potas (mg)
155.29
582.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
120.84
453.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
139.07
521.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.24
87.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.68
2.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.04
3.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z sosem serowym 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z sosem serowym

Koszt składników
51.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
600 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 600 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Serek topiony śmietankowy
300 g
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 3
8.77
Za 300 g
Ser cheddar
300 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 300 g
Brokuły
500 g
1 mała główka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Masło
50 g
ćwierć kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
51.40