Makaron z sosem serowym
- Makaron penne (600 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 2 szklanki (500 g)
- Serek topiony śmietankowy (300 g)
- Ser cheddar (300 g)
- Brokuły - 1 mała główka (500 g)
- Masło - ćwierć kostki (50 g)
Przepis na makaron z sosem serowym krok po kroku
Brokuł podziel na mniejsze kawałki.
Umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 5 minut.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.
Dodaj serek topiony i śmietanę kremówkę, gotuj przez 3-4 minuty.
Zetrzyj na tarce ser cheddar i dodaj do sosu, dopraw solą i pieprzem.
Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu.
W garnku zagotuj wodę, wsyp łyżkę soli i dodaj makaron.
Gotuj go przez 8-9 minut, odcedź.
Makaron wymieszaj z sosem, dodaj brokuł, dopraw pieprzem.
Podawaj w głębokim talerzu.
-
Makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Sałatka z makaronem
-
Łazanki
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Makaron z cukinii
-
Makaron z kurczakiem
-
Pappardelle
-
Makaron ryżowy
-
Makaron z tuńczykiem
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z pesto
-
Zupa pieczarkowa z makaronem
-
Makaron z krewetkami
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Dania z makaronem
Więcej informacji na temat makaronu z sosem serowym
Makaron z sosem serowym z brokułami to bardzo dobrym pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Przepis na makaron z sosem serowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, brokuł, śmietana kremówka, czosnek, masło, serek topiony, ser cheddar, natka pietruszki, sól, pieprz.
Jak zrobić makaron z sosem serowym? Brokuł podziel na mniejsze kawałki. Umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 5 minut. Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż. Dodaj serek topiony i śmietanę kremówkę, gotuj przez 3-4 minuty. Zetrzyj na tarce ser cheddar i dodaj do sosu, dopraw solą i pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu. W garnku zagotuj wodę, wsyp łyżkę soli i dodaj makaron. Gotuj go przez 8-9 minut, odcedź. Makaron wymieszaj z sosem, dodaj brokuł, dopraw pieprzem. Podawaj w głębokim talerzu.
Cheddar to ser pochodzący z Anglii. Jest serem dojrzewającym, zawiera ponad 25% tłuszczu. Ma charakterystyczny ostry smak, żółto pomarańczową barwę, jest twardy i nie ciągnie się po roztopieniu. Produkuje się go z mleka krowiego, nazwę swą zawdzięcza wsi, w której go produkowano. Ser zawiera dużo witaminy A oraz wapnia i jodu. Jest on także dobrym źródłem kwasów omega 3. Wapń jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Zapobiega krzywicy u dzieci oraz występowaniu osteoporozy u osób dorosłych. Brokuł jest warzywem zawierającym dużo witaminy C będącej naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C chroni nas także przed przeziębieniem. Zawiera dużo błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit oraz zapobiegającemu zaparciom. Błonnik jest także, bardzo waży w procesie utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Zapewnia nam także uczucie sytości na dłużej.
Podsumowując makaron w sosie serowym sprawdzi się na obiad. Sos możesz przygotować z serem żółtym. Wybierz ser dobrej jakości. Makaron możesz podać z innymi warzywami, takimi jak cukinia, bakłażan czy papryka czerwona. Sos możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w makaronie z sosem serowym
Lista alergenów dla makaronu z sosem serowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- serek topiony śmietankowy
- Ser cheddar
- Masło
Wartości odżywcze makaronu z sosem serowym
Makaron z sosem serowym to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Makaron jest kaloryczny, dlatego osoby dbające o linię powinny zwrócić szczególnie uwagę na wielkość porcji. Możesz zastąpić pszenny makaron razowym.
Energia i białka
(375g)
Węglowodany
(375g)
Tłuszcze
(375g)
Witaminy
(375g)
Składniki mineralne
(375g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.