Makaron z soczewicy

Opublikowano: 21.10.2021 r., 8:10 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zdrowy makaron z soczewicy
Makaron z soczewicy
Makaron z soczewicy to prosty w przygotowaniu dodatek do posiłku, który możesz wzbogacić o warzywa lub farsz mięsny. A zachwyt domowników masz gwarantowany.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 5 min
14 kcal
Kcal w porcji
5 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 100 porcji
  • Soczewica czerwona (300 g)
  • Jajko (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
garnek, stolnica, wałek

Przepis na makaron z soczewicy krok po kroku

Soczewicę czerwoną zmiel na mąkę za pomocą robota kuchennego.

Odłóż odrobinę mąki do posypania stolnicy.

Resztę mąki połącz z jajkami i wyrób ciasto do uzyskania jednolitej masy.

Stolnicę posyp mąką i cienko rozwałkuj.

Ciasto pokrój nożem na cienkie paski. Dla ułatwienia możesz zwinąć je w rulon i pociąć.

Gotowe nitki gotuj w osolonej wodzie około 5 minut.

Aby zapobiec sklejeniu się makaronu przelej go zimną wodą i delikatnie skrop tłuszczem np. olejem.

Jak oceniasz przepis na makaron z soczewicy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat makaronu z soczewicy

Makaron z soczewicy to pomysł na domowy, a co ważne prosty i szybki w wykonaniu dodatek do obiadu lub kolacji. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Makaron z czerwonej soczewicy możesz połączyć z warzywami lub farszem mięsnym co da Ci pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Makaron możesz doprawić ulubionymi przyprawami. Doskonale komponuje się z nim kurkuma lub suszona cebulka.

Jak zrobić makaron z soczewicy? Na początek należy zmielić ziarna soczewicy na mąkę za pomocą robota kuchennego. Niewielką część mąki warto odstawić na bok do posypania stolnicy. Resztę mąki należy połączyć z jajkami i ugniatać do uzyskania jednolitej masy. Następnie powinniśmy rozwałkować cienko ciasto na stolicy posypanej mąką. Gotowe tniemy w cienkie paski. Dla ułatwienia ciasto możemy zwinąć z rulon i ciąć w cienkie paski. Ważne jest żeby zwinięte ciasto było obsypane mąką tak, aby uniknąć sklejenia. Makaron gotujemy przez około 5 minut, następnie przelewamy go zimną wodą. Warto go również delikatnie skropić tłuszczem np. olejem, tak aby się nam nie skleił.

Przepis na makaron z soczewicy to doskonały pomysł na dodatek do dania głównego. Przepis składa się głównie z soczewicy, która jest bogata w dobre składniki odżywcze dla naszego organizmu. Soczewica należy do strączków, dlatego jest doskonałym źródłem białka pochodzenia roślinnego. Ponadto zawiera w swoim składzie duże ilości potasu i kwasu foliowego, które są bardzo istotne, ponieważ potas ma wpływ na ciśnienia krwi, a kwas foliowy jest kluczowy podczas ciąży. Naukowcy również udowodnili, że soczewica zawiera taniny, które są odpowiedzialne za hamowanie procesów nowotworowych. Soczewica jest ogólnodostępna w postaci mąki, makaronu czy kiełków.

Pomysł na wegetariański makaron idealnie sprawdzi się jako łatwy w przygotowaniu dodatek do obiadu lub kolacji. Ten sprawdzony prosty przepis na makaron na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie. Dodatek do obiadu na pewno będą Ci smakować, a w połączeniu z dodatkami da dobry pełnowartościowy posiłek.

Alergeny w makaronie z soczewicy

Lista alergenów dla makaronu z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze makaronu z soczewicy

na 100g gotowej potrawy

Soczewica to doskonałe źródło witamin i składników odżywczych, a dodatkowo domowy makaron podkręci smak potraw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(5g)
Energia (kcal)
281.71
14.09
Białko (g)
19.88
0.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(5g)
Węglowodany (g)
40.97
2.05
Węglowodany przyswajalne (g)
34.00
1.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.97
0.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(5g)
Tłuszcz (g)
4.77
0.24
Tłuszcze nasycone (g)
1.74
0.09
Tłuszcze nienasycone (g)
3.03
0.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.62
0.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.41
0.07
Cholesterol (mg)
132.00
6.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(5g)
Witamina A (µg (mcg))
58.71
2.94
Witamina B6 (mg)
0.32
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.02
Witamina C (mg)
1.10
0.05
Witamina D (µg (mcg))
0.71
0.04
Retinol (µg (mcg))
56.77
2.84
Tiamina (mg)
0.34
0.02
Ryboflawina (mg)
0.23
0.01
Niacyna (mg)
1.00
0.05
Foliany (µg (mcg))
148.29
7.41
Beta karoten (µg (mcg))
22.58
1.13

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(5g)
Sód (mg)
54.90
2.75
Potas (mg)
479.94
24.00
Wapń (mg)
50.84
2.54
Fosfor (mg)
259.94
13.00
Magnez (mg)
42.32
2.12
Żelazo (mg)
5.39
0.27
Cynk (mg)
2.78
0.14
Miedź (mg)
0.86
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z soczewicy 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z soczewicy

Koszt składników
9.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
300 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
9.50