Przepis na makaron z serem pleśniowym krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

W osolonej wodzie ugotuj makaron.

Na patelni z oliwą podsmaż cebulę.

Dodaj szpinak, śmietankę, ser pleśniowy i szczyptę soli i pieprzu.

Gotuj chwilę sos, cały czas mieszając, żeby ser się rozpuścił, a szpinak zmiękł.

Odcedź makaron, dodaj go do sosu i wymieszaj.

Podawaj podane posypane parmezanem.

Makaron z serem pleśniowym w dużej misce. Obok leży tarka do sera oraz sery.
Makaron z serem pleśniowym
Koszt przygotowania dania
15.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1052 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
47

Makaron z serem pleśniowym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie z serem pleśniowym

Makaron z serem pleśniowym to danie dla wszystkich fanów sera pleśniowego. Dodatkowo jest to bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu danie. Zajmie Ci to około 15 minut. Przepis na makaron z serem pleśniowym składa się z makaronu z serem blue, śmietaną, cebulką i szpinakiem. Wykorzystujemy tutaj ser pleśniowy z przerostem. Wyróżniamy sery pleśniowe właśnie z przerostem lub porostem pleśniowym. W tym pierwszym rodzaju pleśń znajduje się w środku sera, jak w serze Lazur, a w serach z porostem pleśniowym, jest ona na powierzchni sera, nie w środku. Przykładem sera z drugiej kategorii są sery brie czy camembert. Sery te w początkowej fazie produkcji robi się podobnie. Zaczyna się od wytworzenia skrzepu z mleka z dodatkiem podpuszczki. Najczęściej używane jest tutaj mleko krowie. Ze skrzepu formuje się pożądany kształt sera i zostawia do dojrzewania. To właśnie dojrzewaniem różnią się sery pleśniowe. W serach z porostem, w trakcie dojrzewania, pleśń wyrasta na wierzchu sera, tworząc biały meszek. Natomiast w serach z przerostem, dodaje się zalążki pleśni do masy serowej, która najpierw dojrzewa około 2 tygodni. Potem ser jest nakłuwany, aby do środka sera dostało się powietrze. Takie sery dojrzewają od miesiąca do nawet pół roku. W ten sposób powstają niebieskie żyłki pleśni.

Makaron z serem pleśniowym zaczynamy od ugotowania makaronu w osolonej wodzie. W tym czasie możemy przygotować sos z sera pleśniowego do makaronu. Żeby danie było bezglutenowe, możesz zamienić zwykły makaron na makaron kukurydziany. Na początek kroimy i podsmażamy cebulkę na oleju. Gdy cebulka się zarumieni, dodajemy mrożony szpinak. Następnie wlewamy śmietankę i dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Wszystko dokładnie mieszamy, aż ser się rozpuści. Na koniec dodajemy przyprawy i chwilę razem gotujemy. Gdy makaron się ugotuje, odcedzamy go i mieszamy z sosem pleśniowym. W ten szybki sposób mamy gotowy pyszny makaron w sosie serowym. Oczywiście sos serowy ma też intensywny zapach, dlatego nie każdemu będzie on smakował.

Wartości odżywcze makaronu z serem pleśniowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kalorie)
250.63 kcal
1052.67 kcal
Białko
9.74 g
40.92 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w makaronie z serem pleśniowym

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany
19.99 g
83.94 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
18.64 g
78.30 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz
14.61 g
61.37 g
Tłuszcze nasycone
11.07 g
46.49 g
Tłuszcze nienasycone
3.54 g
14.88 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.04 g
12.77 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.50 g
2.11 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na makaron z serem pleśniowym

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina B6
0.12 mg
0.50 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.20 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.57 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.72 mg
3.02 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
45.15 µg (mcg)
189.63 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron z serem pleśniowym

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód
289.82 mg
1217.22 mg
Potas
215.62 mg
905.60 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
180.99 mg
760.17 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
161.37 mg
677.77 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
32.46 mg
136.33 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.86 mg
3.62 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
1.06 mg
4.47 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.42 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z serem pleśniowym 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie z serem pleśniowym

Lista alergenów dla makaronu z serem pleśniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron bezjajeczny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
    • Ser pleśniowy niebieski
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania makaronu z serem pleśniowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron bezjajeczny
140 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 140 g
Szpinak
100 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Ser parmezan
30 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 30 g
Ser pleśniowy niebieski
120 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 120 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
48.50
Jak oceniasz przepis na makaron z serem pleśniowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób