Makaron z serem pleśniowym

Opublikowano: 27.06.2021 r., 15:08 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z pleśniowymi serami
Makaron z serem pleśniowym
Makaron z serem pleśniowym jest bardzo prosty w przygotowaniu. Makaron pokryty jest wyrazistym, mocno serowym sosem z dodatkiem szpinaku oraz startego parmezanu.
Przygotowanie 20 min
1052 kcal
Kcal w porcji
420 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron bezjajeczny (140 g)
  • Szpinak (100 g)
  • Ser parmezan (30 g)
  • Ser pleśniowy niebieski (120 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (125 g)
  • Cebula - 1 sztuka (105 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na makaron z serem pleśniowym krok po kroku

W osolonej wodzie ugotuj makaron.

Na patelni z oliwą podsmaż cebulę.

Dodaj szpinak, śmietankę, ser pleśniowy i szczyptę soli i pieprzu.

Gotuj chwilę sos, cały czas mieszając, żeby ser się rozpuścił, a szpinak zmiękł.

Odcedź makaron, dodaj go do sosu i wymieszaj.

Podawaj podane posypane parmezanem.

Jak oceniasz przepis na makaron z serem pleśniowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,7% osób

Więcej informacji na temat makaronu z serem pleśniowym

Makaron z serem pleśniowym to danie dla wszystkich fanów sera pleśniowego. Dodatkowo jest to bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu danie. Zajmie Ci to około 15 minut. Przepis na makaron z serem pleśniowym składa się z makaronu z serem blue, śmietaną, cebulką i szpinakiem. Wykorzystujemy tutaj ser pleśniowy z przerostem. Wyróżniamy sery pleśniowe właśnie z przerostem lub porostem pleśniowym. W tym pierwszym rodzaju pleśń znajduje się w środku sera, jak w serze Lazur, a w serach z porostem pleśniowym, jest ona na powierzchni sera, nie w środku. Przykładem sera z drugiej kategorii są sery brie czy camembert. Sery te w początkowej fazie produkcji robi się podobnie. Zaczyna się od wytworzenia skrzepu z mleka z dodatkiem podpuszczki. Najczęściej używane jest tutaj mleko krowie. Ze skrzepu formuje się pożądany kształt sera i zostawia do dojrzewania. To właśnie dojrzewaniem różnią się sery pleśniowe. W serach z porostem, w trakcie dojrzewania, pleśń wyrasta na wierzchu sera, tworząc biały meszek. Natomiast w serach z przerostem, dodaje się zalążki pleśni do masy serowej, która najpierw dojrzewa około 2 tygodni. Potem ser jest nakłuwany, aby do środka sera dostało się powietrze. Takie sery dojrzewają od miesiąca do nawet pół roku. W ten sposób powstają niebieskie żyłki pleśni.

Makaron z serem pleśniowym zaczynamy od ugotowania makaronu w osolonej wodzie. W tym czasie możemy przygotować sos z sera pleśniowego do makaronu. Żeby danie było bezglutenowe, możesz zamienić zwykły makaron na makaron kukurydziany. Na początek kroimy i podsmażamy cebulkę na oleju. Gdy cebulka się zarumieni, dodajemy mrożony szpinak. Następnie wlewamy śmietankę i dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Wszystko dokładnie mieszamy, aż ser się rozpuści. Na koniec dodajemy przyprawy i chwilę razem gotujemy. Gdy makaron się ugotuje, odcedzamy go i mieszamy z sosem pleśniowym. W ten szybki sposób mamy gotowy pyszny makaron w sosie serowym. Oczywiście sos serowy ma też intensywny zapach, dlatego nie każdemu będzie on smakował.

Alergeny w makaronie z serem pleśniowym

Lista alergenów dla makaronu z serem pleśniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron bezjajeczny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
    • Ser pleśniowy niebieski
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze makaronu z serem pleśniowym

na 100g gotowej potrawy

Makaron z serem pleśniowym podawaj w towarzystwie sałatki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kcal)
250.63
1052.67
Białko (g)
9.74
40.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany (g)
19.99
83.94
Węglowodany przyswajalne (g)
18.64
78.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.34
5.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz (g)
14.61
61.37
Tłuszcze nasycone (g)
11.07
46.49
Tłuszcze nienasycone (g)
3.54
14.88
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.04
12.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.50
2.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
17.52
73.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A (µg (mcg))
122.02
512.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
1.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.69
23.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.27
1.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
46.14
193.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.72
3.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
45.15
189.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
911.06
3826.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód (mg)
289.82
1217.22
Potas (mg)
215.62
905.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
180.99
760.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
161.37
677.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
32.46
136.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.86
3.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.06
4.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z serem pleśniowym 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z serem pleśniowym

Koszt składników
48.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron bezjajeczny
140 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 140 g
Szpinak
100 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Ser parmezan
30 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 30 g
Ser pleśniowy niebieski
120 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 120 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
48.50