Makaron z serem pleśniowym
- Makaron bezjajeczny (140 g)
- Szpinak (100 g)
- Ser parmezan (30 g)
- Ser pleśniowy niebieski (120 g)
- Śmietanka kremowa 30% (125 g)
- Cebula - 1 sztuka (105 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na makaron z serem pleśniowym krok po kroku
W osolonej wodzie ugotuj makaron.
Na patelni z oliwą podsmaż cebulę.
Dodaj szpinak, śmietankę, ser pleśniowy i szczyptę soli i pieprzu.
Gotuj chwilę sos, cały czas mieszając, żeby ser się rozpuścił, a szpinak zmiękł.
Odcedź makaron, dodaj go do sosu i wymieszaj.
Podawaj podane posypane parmezanem.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Pappardelle
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat makaronu z serem pleśniowym
Makaron z serem pleśniowym to danie dla wszystkich fanów sera pleśniowego. Dodatkowo jest to bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu danie. Zajmie Ci to około 15 minut. Przepis na makaron z serem pleśniowym składa się z makaronu z serem blue, śmietaną, cebulką i szpinakiem. Wykorzystujemy tutaj ser pleśniowy z przerostem. Wyróżniamy sery pleśniowe właśnie z przerostem lub porostem pleśniowym. W tym pierwszym rodzaju pleśń znajduje się w środku sera, jak w serze Lazur, a w serach z porostem pleśniowym, jest ona na powierzchni sera, nie w środku. Przykładem sera z drugiej kategorii są sery brie czy camembert. Sery te w początkowej fazie produkcji robi się podobnie. Zaczyna się od wytworzenia skrzepu z mleka z dodatkiem podpuszczki. Najczęściej używane jest tutaj mleko krowie. Ze skrzepu formuje się pożądany kształt sera i zostawia do dojrzewania. To właśnie dojrzewaniem różnią się sery pleśniowe. W serach z porostem, w trakcie dojrzewania, pleśń wyrasta na wierzchu sera, tworząc biały meszek. Natomiast w serach z przerostem, dodaje się zalążki pleśni do masy serowej, która najpierw dojrzewa około 2 tygodni. Potem ser jest nakłuwany, aby do środka sera dostało się powietrze. Takie sery dojrzewają od miesiąca do nawet pół roku. W ten sposób powstają niebieskie żyłki pleśni.
Makaron z serem pleśniowym zaczynamy od ugotowania makaronu w osolonej wodzie. W tym czasie możemy przygotować sos z sera pleśniowego do makaronu. Żeby danie było bezglutenowe, możesz zamienić zwykły makaron na makaron kukurydziany. Na początek kroimy i podsmażamy cebulkę na oleju. Gdy cebulka się zarumieni, dodajemy mrożony szpinak. Następnie wlewamy śmietankę i dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Wszystko dokładnie mieszamy, aż ser się rozpuści. Na koniec dodajemy przyprawy i chwilę razem gotujemy. Gdy makaron się ugotuje, odcedzamy go i mieszamy z sosem pleśniowym. W ten szybki sposób mamy gotowy pyszny makaron w sosie serowym. Oczywiście sos serowy ma też intensywny zapach, dlatego nie każdemu będzie on smakował.
Alergeny w makaronie z serem pleśniowym
Lista alergenów dla makaronu z serem pleśniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron bezjajeczny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
- Ser pleśniowy niebieski
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze makaronu z serem pleśniowym
Makaron z serem pleśniowym podawaj w towarzystwie sałatki.
Energia i białka
(420g)
Węglowodany
(420g)
Tłuszcze
(420g)
Witaminy
(420g)
Składniki mineralne
(420g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.